Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews και μίλησε για τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Ο κ. Συνολάκης τόνισε αρχικά πως το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και ήρθε η ώρα να το δούμε σοβαρά. Μάλιστα διευκρίνισε πως δεν έχει μοναχά αυξηθεί η κατανάλωση του νερού, αλλά έχει μειωθεί και η ποσότητά του.
Στην Αθήνα, με τα στοιχεία από το 2024, η κατανάλωση έχει αυξηθεί περίπου κατά ένα 10%, ωστόσο στις τουριστικές περιοχές η κατανάλωση μπορεί να έχει αυξηθεί μέχρι και 40%. Ο ίδιος υπογράμμισε πως το φαινόμενο της λειψυδρίας δεν γίνεται καλύτερο με τον χρόνο.
Με τα μετεωρολογικά μοντέλα που υπάρχουν ο κ. Συνολάκης επισήμανε πως οι αρμόδιοι μπορούν να δουν μπροστά στον χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι ήδη γνωστό πως το 2035 θα υπάρχει 15% λιγότερη βροχόπτωση. Αν και το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, η Αττική αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ (Μόρνος και Υλίκη) βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο καθηγητής τόνισε πως είναι αναπόφευκτη σε βάθος χρόνου η αξιοποίηση νερού που βγαίνει από την Ψυτάλλεια, όπου καταλήγουν τα λύματα και μίλησε για το παράδειγμα της Σιγκαπούρης. Εκεί το εργοστάσιο καθαρισμού λυμάτων πηγαίνει στους ταμιευτήρες και αναμιγνύεται με το επιφανειακό νερό, το οποίο έρχεται από τη βροχή και μετά ξαναπερνάει όλη τη διαδικασία, στην οποία γίνεται και πάλι καθαρισμός.
Ανακύκλωση νερού
Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει περίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο να φτάσουμε στο σημείο να πίνουμε νερό το οποίο είναι καθαρισμένο και από τα λύματα, δηλαδή να γίνεται ανακύκλωση του νερού.
Ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό, αν και διευκρίνισε ότι δε θα το δούμε τουλάχιστον μέχρι το 2035 ή το 2040.
Ο ένας τρόπος είναι να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, δηλαδή το νερό που μπαίνει μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα, και χρησιμοποιείται πάρα πολύ για την άρδευση, σιγά σιγά να φιλτράρεται. Ο δεύτερος τρόπος είναι να υπάρχει τεχνολογία που η ανάμειξη με το νερό, το οποίο είναι το όμβριο νερό ή το νερό που υπάρχει στους ταμιευτήρες.
Επίσης, επισήμανε πως για να μην χάνεται κάποιο ποσοστό νερού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υπάρχουν έξυπνοι μετρητές, για να μην χρειάζεται πλέον να υπάρχει ένας υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ και να πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, για να μετράει.
Ερωτηθείς για την μαύρη επέτειο από την πυρκαγιά στο Μάτι, ανέφερε πως αποτέλεσμα ήταν να φτιαχτεί το 112 (η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το είχε) και οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην Αμερική, η οποία στις 4 Ιουλίου ήρθε αντιμέτωπη με μια πλημμύρα «αστραπή» στο Τέξας και, παρόλο που η μετεωρολογική υπηρεσία είχε δώσει ανακοινώσεις, η τοπική Πολιτική προστασία δεν κατάφερε να τις υλοποιήσει, με αποτέλεσμα να πεθάνουν πάνω από 140 άνθρωποι.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος