«Ήταν μια σουρεαλιστική στιγμή»: Οι υπάλληλοι που απολύθηκαν μαζικά μέσω Zoom μιλούν για την εμπειρία τους

Ο Κρίστιαν Τσάπμαν, πρώην υπάλληλος της εταιρίας Better.com, νόμιζε ότι συμμετείχε σε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη μέσω Zoom με τον διευθύνοντα σύμβουλο Βισάλ Γκαργκ. Δεν ήξερε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του ως υπάλληλος της εταιρείας στεγαστικών δανείων.

«Αν συμμετέχετε σε αυτή την κλήση, ανήκετε στην άτυχη ομάδα που απολύεται», είπε στους 900 υπαλλήλους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τετάρτης, η οποία διήρκεσε μόνο τρία λεπτά.

«Η απασχόλησή σας εδώ τερματίζεται με άμεση ισχύ», τους ανακοίνωσε.

Η κλήση έληξε απότομα με τον Τσάπμαν να έχει μείνει άναυδος. Όπως δήλωσε στο CNN, παρόλο που ήταν συνηθισμένος στα ξεσπάσματα του αφεντικού του, αυτό ήταν κάτι απροσδόκητο. Ο πρώην εργαζόμενος άρχισε να στέλνει μηνύματα σε άλλους συναδέλφους του για να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. Ξαφνικά, οι οθόνες του μαύρισαν κι έχασε την πρόσβαση στον υπολογιστή της εταιρείας, το τηλέφωνό του, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μηνύματα. Έτσι, αναγκάστηκε να καταφύγει στην εφαρμογή Messenger του Facebook για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους του.

«Ήταν μια σουρεαλιστική στιγμή. Ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα που δεν πιστεύεις ότι θα συμβεί», δήλωσε στο CNN.

Η εταιρεία απέλυσε 900 υπαλλήλους, ή διαφορετικά, το 9% του προσωπικού της. Η αξία της Better.com αποτιμάται στα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία κατέλαβε την 1η θέση στις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις του LinkedIn για το 2021 και το 2020.

Ο Γκαργκ κατηγόρησε αργότερα τους απολυμένους υπαλλήλους ότι «έκλεβαν» από τους συναδέλφους και τους πελάτες τους επειδή ήταν αντιπαραγωγικοί και εργάζονταν μόνο δύο ώρες την ημέρα, σύμφωνα με το Fortune.

Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι που μίλησαν στο CNN, δήλωσαν ότι έμειναν άναυδοι από τα σχόλια του Γκαργκ και τις ξαφνικές απολύσεις. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε αντιπαραθέσεις, όπως αποδεικνύεται από ένα email που έστειλε στο προσωπικό και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Forbes το 2020.

«Είστε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΙ. Είστε ένα μάτσο ΧΑΖΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ… ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΤΩΡΑ. ΜΕ ΝΤΡΟΠΙΑΖΕΤΕ», είχε γράψει στο email του 2020.

«Πήρα προαγωγή και μετά βγαίνει και προσπαθεί να μας παρουσιάσει όλους ως τεμπέληδες και κλέφτες», δήλωσε ένας άλλος πρώην εργαζόμενος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι εργαζόμενοι περιέγραψαν μια χαοτική εργασιακή κουλτούρα στην Better.com, με πολλά προνόμια, αλλά και έναν διευθύνοντα σύμβουλο που ξέσπαγε συχνά κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων με τους εργαζόμενους.

«Συνειδητοποίησα μετά την πρώτη μου τηλεδιάσκεψη, ότι έπρεπε να βάζω τα ακουστικά μου κάθε φορά, ώστε να μην ακούν τα πέντε παιδιά μου», δήλωσε ο Τσάπμαν.

Ο πρώην υπάλληλος δήλωσε ότι έχει απολυθεί και στο παρελθόν αλλά δεν έχει βιώσει ποτέ κάτι ανάλογο.

«Ψάχνω για τη θετική πλευρά, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της κατάστασης», δήλωσε.

Τι πήγε στραβά;

Ο κλάδος των ενυπόθηκων δανείων τροφοδοτήθηκε από τις αναχρηματοδοτήσεις, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όμως, με τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να αυξάνονται και να αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο, αυτή η έκρηξη επιβραδύνεται.

Αφού μειώθηκαν σταθερά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έφθασαν σε χαμηλό ρεκόρ στις αρχές του 2021. Ωστόσο σήμερα, βρίσκονται σε άνοδο.

Η Ένωση Τραπεζών Υποθηκών αναμένει ότι τα 30ετή, σταθερού επιτοκίου στεγαστικά δάνεια θα φτάσουν στο 3,1% το 2021 και θα σκαρφαλώσουν στο 4,0% μέχρι το τέλος του 2022.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος