Η ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμό

Aν υπάρχουν παραδείγματα που οι τοπικές κοινωνίες “κέρδισαν” χώρους για πράσινο, αθλητισμό και πολιτισμό, τότε η “Θερμίδα” σίγουρα συγκαταλέγεται στα παραδείγματα αυτά.

Η ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμόΤυπικά στη σημερινή εποχή η πλατεία έχει το όνομα “Βασίλης Αυλωνίτης”, επειδή ο σπουδαίος ηθοποιός έμενε στην περιοχή. Το όνομα “Θερμίδα” προέρχεται από ένα παλιό εργοστάσιο που υπήρχε στην περιοχή και ήταν ένα από τα πρώτα “μέτωπα” από το 1967, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ρύπανση.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν από τις έρευνες και τις μετρήσεις που έγιναν και που οδήγησαν σε δικαστικές διαμάχες. Συμπληρώνουμε ότι στη “Θερμίδα” είχε γίνει επί δικτατορίας και μία αιφνιδιαστική άτυπη στάση εργασίας για εξόφληση δεδουλευμένων. Τελικά κάποια στιγμή το εργοστάσιο έκλεισε και έγινε ένας σωρός ερειπίων, οπότε ο γύρω χώρος παρέμενε μη λειτουργικός για τους κατοίκους

Η ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμόΟ χώρος του εργοστασίου πηγαίνει στα χέρια της ΕΤΒΑ και ο αγώνας συνεχίζεται για να μην τσιμεντοποιηθεί, αλλά να γίνει χώρος πρασίνου. Τελικά με την υπ ʽ αριθμ. 473 της 22 Απριλίου 1991 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, που δημοσιεύτηκε στο υπʼ αριθμ. 307 Φ.Ε.Κ. της 24 Μαΐου 1991, τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και ο χώρος χαρακτηρίζεται κατά τα ¾ περίπου ως χώρος πράσινου και αθλοπαιδιών, ο δε υπόλοιπος ως χώρος σχολείου.

Η ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμόΤα προβλήματα συνεχίζονται όμως με το χώρο να τον “ορέγονται” ο ΟΣΚ για να φτιάξει σχολείο, η ΕΤΒΑ για εμπορική εκμετάλλευση και ο οργανισμός ΑΘΗΝΑ 2004 για να φτιάξει προπονητήριο.

Η ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμό

Ξεκινούν νέοι αγώνες με μαζικές συγκεντρώσεις και ενεργό συμμετοχή και ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι έχουν στις διοικήσεις τους κατοίκους. Μία από αυτές, στις αρχές του καλοκαιριού του 2003 γράφει ιστορία με τη μαζικότητά της.

Η ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμό
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να σωθούν από τα 14 στρέμματα, τα 7 και μετά από πολύ κόπο και καθυστερήσεις να γίνουν τα εγκαίνια του χώρου το 2008.

Σήμερα ο χώρος είναι αυτός που βλέπετε στις φωτογραφίες και είναι “προϊόν” της επί χρόνια αγωνιστικής στάσης των πολιτών που τον κέρδισαν με το σπαθί τους. Έχει χρήση πλατείας, αθλητικού χώρου συνήθως για τις υποδομές γειτονικών ερασιτεχνικών σωματείων και παιδική χαρά.

Η ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμόΓια όσους δε γνωρίζουν την περιοχή, βρίσκεται κοντά στο γήπεδο του Απόλλωνα, από την “πάνω” πλευρά των γραμμών του ΗΣΑΠ, από τις οποίες απέχει ένα – δύο τετράγωνα προς τα μέσα, γι αυτό και δεν είναι ορατή η “Θερμίδα” από τις γραμμές του τρένου.

Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Η ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμόΗ ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμόΗ ιστορία της “Θερμίδας” – Πώς οι κάτοικοι κέρδισαν το χώρο για πράσινο και αθλητισμό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος