Περισσότεροι από 70 Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν χθες Τετάρτη στην Κνέσετ (Κοινοβούλιο του Ισραήλ) υπέρ της προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, προκειμένου να «αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη οποιοδήποτε σχέδιο για ένα παλαιστινιακό κράτος», αναφέρει το AFP.
Η πρόταση, που εγκρίθηκε με 71 ψήφους υπέρ και 13 κατά, δεν έχει ισχύ νόμου, όμως αποσκοπεί στην επιβεβαίωση του «φυσικού, ιστορικού και νόμιμου δικαιώματος» του Ισραήλ σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, όπως αναφέρεται.
Κατά την ψηφοφορία, που υποστηρίχθηκε από μέλη του δεξιού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και από μέλη της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές δήλωσαν ότι η προσάρτηση αυτού του εδάφους «θα ενισχύσει το κράτος του Ισραήλ, την ασφάλειά του και θα αποτρέψει οποιαδήποτε αμφισβήτηση του θεμελιώδους δικαιώματος του εβραϊκού λαού στην ειρήνη και την ασφάλεια στην πατρίδα του».
«Η κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (το όνομα με το οποίο το Ισραήλ ονομάζει τη Δυτική Όχθη, η οποία κατέχεται από το Ισραήλ από το 1967), αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υλοποίησης του Σιωνισμού και του εθνικού οράματος του εβραϊκού λαού, ο οποίος έχει επιστρέψει στην πατρίδα του», αναφέρει το κείμενο.
Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία «άμεση επίθεση στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», σύμφωνα με τον Χουσεΐν αλ-Σέιχ, γενικό γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).
«Αυτές οι μονομερείς ισραηλινές ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ στο X.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία κατήγγειλε την «παράνομη και προκλητική χειρονομία που στοχεύει στην υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το μέτρο ως «άκυρο βάσει του διεθνούς δικαίου και χωρίς καμία εγκυρότητα», υπενθυμίζοντας ότι η Δυτική Όχθη είναι «παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967».
«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιβιώσει μέσω επιθετικών πολιτικών και παράνομων ενεργειών οδηγούν σε νέες κρίσεις κάθε μέρα και αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή τάξη και την περιφερειακή ασφάλεια», τόνισε.
Η Άγκυρα ζήτησε «υποχρεωτικά και αποτρεπτικά μέτρα χωρίς καθυστέρηση» και «συμμόρφωση με τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις του διεθνούς συστήματος».
Περίπου 500.000 Ισραηλινοί ζουν στη Δυτική Όχθη, μεταξύ τριών εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Οι ισραηλινοί οικισμοί καταγγέλλονται τακτικά από τον ΟΗΕ ως παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και ως ένα από τα κύρια εμπόδια, μαζί με τη συνεχιζόμενη βία μεταξύ των δύο πλευρών, για μια διαρκή ειρηνευτική λύση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με εξουσία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
news.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος