Ισπανία: Εκλογές στα τέλη του 2023, δηλώνει ο Πέδρο Σάντσεθ – Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο του Λαϊκού Κόμματος

Μαδρίτη, ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης ο Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε ότι οι γενικές εκλογές στην Ισπανία θα πραγματοποιηθούν με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής του θητείας στα τέλη του 2023. Όμως ήδη στη χώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τις πολιτικές τάσεις και κυρίως το πως διαμορφώνεται η κοινή γνώμη μετά το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς.

Η σημερινή δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Partido Popular ( Λαϊκό Κόμμα) μειώνει την ψαλίδα που το χωρίζει από το πρώτο Κόμμα PSOE (Σοσιαλιστές) το οποίο όμως συνεχίζει να παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των Ισπανών.

Το PSOE στην πρόθεση ψήφου εξασφαλίζει 28,5% και βρίσκεται 6,4 μονάδες πάνω από το PP, το οποίο ανεβαίνει στις 22,1%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του CIS, τον Σεπτέμβριο, η διαφορά αυτή έφθανε τις 9 μονάδες. Το ακροδεξιό κόμμα VOX παραμένει στην τρίτη θέση με 13,2% και στην τέταρτη θέση τοποθετούνται οι Ουνίδας Ποδέμος με ποσοστό 11,8%. Οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος έρχονται πέμπτοι στην σειρά προτίμησης και εξασφαλίζουν 6,5%. 

Στην ουσία η σειρά των κομμάτων ως εκλογική επιλογή από τους ψηφοφόρους και στην πρόθεση ψήφου τους παραμένει η ίδια. Ο νεωτερισμός όμως αυτής της δημοσκόπησης είναι ότι γίνεται για πρώτη φορά αξιολόγηση των υπουργών μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό του περασμένου καλοκαιριού. 

Την ισπανική κυβέρνηση αποτελούν 14 γυναίκες και 8 άνδρες υπουργοί. Με βάση την αξιολόγηση του CIS είναι τρεις οι γυναίκες υπουργοί που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην προτίμηση των πολιτών. Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες με βαθμολογία 5,5 και ακολουθούν με 5,4 δύο ακόμα γυναίκες: Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο και η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ (επικεφαλής των Ουνίδας Ποδέμος που αντικατέστησε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την παραίτησή του). Οι δύο τελευταίες κατέχουν αντίστοιχα και τα χαρτοφυλάκια της πρώτης και δεύτερης αντιπροεδρίας της κυβέρνησης Σάντσεθ. Την χειρότερη βαθμολογία καταλαμβάνει η Ιρένε Μοντέρο  υπουργός Ισότητας με βαθμολογία 3,9.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος