Υπεγράφη η σύμβαση για την “τριμερή” ενεργειακή σύνδεση-Οφέλη για την Κρήτη

Τη σύμβαση για την κατασκευή του «EuroAsiaInterconnector», του έργου ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω ενός ενιαίου καλωδίου, συνυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των τριών χωρών στο «Σπίτι της Ευρώπης» στη Λευκωσία. Μάλιστα η υπογραφή της σύμβασης χαρακτηρίστηκε ιστορική και προβλέπει την ηλεκτρική καλωδιακή διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης με κατάληξη στην Αττική. Στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Βιργινία Μανασάκη, ενώ παραβρέθηκε και ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός.

Υπεγράφη η σύμβαση για την “τριμερή” ενεργειακή σύνδεση-Οφέλη για την Κρήτη

Η σύμβαση αφορούσε στην εκπόνηση των περιβαλλοντικών, τεχνικών, τεχνολογικών και βυθομετρικών μελετών του καλωδίου, το οποίο ανήκει στα Projects of Common Interest, των έργων στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., αποκτώντας την απαραίτητη προτεραιότητα σε όλα τα στάδια υλοποίησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει την σύντμηση όλων των χρόνων που απαιτούνται για την ωρίμανση των μελετών, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του. Το συγκεκριμένο έργο απαντά 100% στις πολιτικές της Ε.Ε. για την ενέργεια, αφού πληροί τους Ευρωπαϊκούς στόχους των διασυνδέσεων, δημιουργεί ενεργειακά ασφάλεια, ενώ παράλληλα, αλλάζει και τα δεδομένα στις πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. (είναι γνωστό ότι σήμερα η Ε.Ε. εισάγει το 60-70% της απαιτούμενης ποσότητας φυσικού αερίου για αυτό τον σκοπό, από τη Ρωσία).

Το έργο αφορά υποθαλάσσιο 600 kV DC καλώδιο για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, το οποίο θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 820 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 1518 km.

Υπεγράφη η σύμβαση για την “τριμερή” ενεργειακή σύνδεση-Οφέλη για την Κρήτη

Ειδικότερα θα περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις ως εξής:

α. 329 χλμ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου
β. 879 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης
γ. 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αττικής.
Θα επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις. Φορέας υλοποίησης για το τμήμα Κύπρος – Κρήτη είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και για το τμήμα Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ.

– Προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη.
– Συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Παρέχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος