ΗΠΑ: Το πόρισμα της έκθεσης σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού είναι «ασαφές»

Το πόρισμα της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έχει ζητήσει ο Αμερικανός  πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού είναι «ασαφές», αναφέρει το BBC, επικαλούμενο δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι υπηρεσίες φέρονται να διχάζονται σχετικά με το αν ο ιός – που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα – ήταν αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο ή προκλήθηκε από εργαστηριακό ατύχημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, απέρριψε την έκθεση ως «αντιεπιστημονική» και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «αγνόησε και εγκατέλειψε» την έρευνα που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για να συντάξει μια έκθεση που εξυπηρετεί μόνο τους «πολιτικούς της σκοπούς».

Η πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Η ομάδα του ΠΟΥ, η οποία επισκέφθηκε τη Γουχάν στις αρχές του 2021, έχει δημοσιοποιήσει μια έκθεση στην οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορονοϊός πιθανότατα μεταδόθηκε από ένα ζώο που πωλήθηκε σε μια υπαίθρια αγορά. Η έκθεση φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε τυχαία από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο μελετά τους κορονοϊούς στις νυχτερίδες για περισσότερο από μια δεκαετία.

Τον Μάιο ο Μπάιντεν έδωσε στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών 90 ημέρες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να συντάξουν μια έκθεση που «θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα» σχετικά με την προέλευση του ιού.

Οι πληροφορίες ότι κάποιοι ερευνητές του εργαστηρίου της Γουχάν νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 και η άρνηση της Κίνας να επιτρέψει μια ενδελεχή έρευνα σχετικά με τη θεωρία του εργαστηρίου, φέρεται να επηρέσαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Παρόλα αυτά, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια έρευνας προτού καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την προέλευση του ιού.

«Δεν πρέπει καν να σκεφτόμαστε να γυρίσουμε σελίδα ή να κάνουμε πίσω, αλλά μάλλον να εντείνουμε τις προσπάθειες», δήλωσε στην Washington Post, ο Ντέιβιντ Ρέλμαν, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα προωθεί τη θεωρία ότι ο ιός προήλθε από το Φορτ Ντέτρικ, μια στρατιωτική εγκατάσταση στις ΗΠΑ, η οποία ήταν κάποτε το κέντρο του προγράμματος βιολογικών όπλων των ΗΠΑ και σήμερα στεγάζει βιοϊατρικά εργαστήρια που ερευνούν ιούς όπως ο Έμπολα και η ευλογιά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουένμπιν, αναφέρθηκε και πάλι σε αυτό την Τετάρτη (25/08) λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να προσκαλέσουν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ για να ξεκινήσουν έρευνα στο Φορτ Ντέτρικ».

Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παραδόθηκε στον πρόεδρο Μπάιντεν τη Δευτέρα (23/08). Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν «μερικές ημέρες, αν όχι περισσότερο, για να καταρτιστεί μια μη διαβαθμισμένη έκδοση» για το κοινό.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος