ΗΠΑ: Πράσινο φως από το Ανώτατο Δικαστήριο στην κυβέρνηση Τραμπ για τη διάλυση του Υπουργείου Παιδείας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τη Δευτέρα το δρόμο για την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει τη διάλυση του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να συρρικνώσει το ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην εκπαίδευση υπέρ ενός μεγαλύτερου πολιτειακού ελέγχου.

Στην τελευταία νίκη του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι δικαστές ακύρωσαν την εντολή ομοσπονδιακού δικαστή που είχε αποκαταστήσει σχεδόν 1.400 εργαζόμενους οι οποίοι επλήγησαν από μαζικές απολύσεις στο υπουργείο και είχε εμποδίσει την κυβέρνηση να μεταφέρει βασικές λειτουργίες σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωνε τη μείωση κατά σχεδόν 50% των υπαλλήλων του, προτού ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο έδωσε εντολή στην υπουργό, τη Λίντα ΜακΜάον, να αρχίσει τη διαδικασία εξάλειψης του «μια για πάντα». Το σχέδιο αναμενόταν με ανυπομονησία κι επαινέθηκε από την αμερικανική δεξιά, αλλά προϋποθέτει έγκριση του Κογκρέσου.

Κάπου είκοσι πολιτείες και συνδικαλιστικοί φορείς εκπροσώπης των εκπαιδευτικών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον των αποφάσεων αυτών, επιχειρηματολογώντας πως η κυβέρνηση παραβίασε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και καταπάτησε προνόμια του Κογκρέσου.

Ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης (βορειοανατολικά) τους έδωσε δίκιο τον Μάιο, αποφασίζοντας προσωρινή αναστολή του προεδρικού εκτελεστικού διατάγματος και διατάσσοντας την επαναπρόσληψη εκατοντάδων υπαλλήλων που απολύθηκαν.

Όμως το εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε χθες στην άρση της αναστολής, παρά τη διαφωνία των τριών προοδευτικών μελών του.

Η δικάστρια Σόνια Σοτομαγιόρ, εν ονόματι των τριών, κατακεραύνωσε την απόφαση αυτή.

«Όταν η εκτελεστική εξουσία ανακοινώνει την πρόθεσή της να παραβιάσει τον νόμο και κατόπιν προχωρά στην εκτέλεση της υπόσχεσής της, καθήκον της δικαστικής εξουσίας είναι να βάζει φραγμό σε αυτή την παρανομία, όχι να τη διευκολύνει», τόνισε (σελ. 2).

Ο αντίκτυπος της προαναγγελθείσας διάλυσης πάντως δεν χωρά σύγκριση με αυτό που θα συνέβαινε σε χώρες όπου την εκπαίδευση διαχειρίζονται κεντροποιημένοι θεσμοί σε εθνικό επίπεδο, όπως στη Γαλλία, ή στην Ελλάδα, για παράδειγμα. Στις ΗΠΑ, την παιδεία διαχειρίζονται κυρίως οι πολιτειακές και οι τοπικές αρχές.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας μολαταύτα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ιδίως λαμβάνοντας αποφάσεις για τις επιχορηγήσεις του ομοσπονδιακού κράτους σε δομές που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές από κοινωνικοοικονομική σκοπιά.

Εξάλλου, δεν μπορεί να διαλυθεί εντελώς χωρίς την υιοθέτηση νόμου επί τούτου, με πλειοψηφία 60 εδρών στη Γερουσία, όπου οι κυβερνώντες ρεπουμπλικάνοι καταλαμβάνουν σήμερα 53 έδρες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο ήδη άνοιξε τον δρόμο για τις μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών δημοσίων λειτουργών που θέλει ο πρόεδρος Τραμπ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος