ΗΠΑ-Προεδρικές εκλογές: Πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί

Σύμφωνα με τα exit poll, οι γυναίκες επέλεξαν την Κάμαλα Χάρις, αλλά όχι στα ποσοστά που ανέμενε το επιτελείο της υποψήφιας των Δημοκρατικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει και δεύτερη θητεία στις φετινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αφού έχει κερδίσει σε τρεις κρίσιμες πολιτείες- τη Βόρεια Καρολίνα, την Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια. Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος εδώ και 131 χρόνια που καταφέρνει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά από εκλογική ήττα.

Παρόλο που η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Με βάση τα επικαιροποιημένα exit poll, οι δύο υποψήφιοι έλαβαν υπ’όψιν τους το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, αλλά και το θρήσκευμα των ψηφοφόρων τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Σύμφωνα με το πανεθνικό exit poll της Εdison για το Reuters, οι γυναίκες επέλεξαν την Κάμαλα Χάρις, αλλά όχι στα ποσοστά που ανέμενε το επιτελείο της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Συγκεκριμένα, το 54% των γυναικών ψήφισε την Χάρις σε σύγκριση με το 44% που επέλεξε τον Τραμπ. Το 2020, τα exit poll έδειξαν ότι το 57% των γυναικών υποστήριξε τον Τζο Μπάιντεν, αναλογία παρόμοια εάν ληφθεί υπόψη το περιθώριο σφάλματος.

Ο Τραμπ κερδίζει το 55% των λευκών ψηφοφόρων, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα ως προς τη φυλή και η Χάρις το 43%. Η Χάρις διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στους Αφροαμερικανούς. Ωστόσο, οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι φαίνεται ότι στράφηκαν στον Τραμπ ο οποίος κέρδισε περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον σε σύγκριση με το 2020.

Η πλειοψηφία των νεότερων ψηφοφόρων υποστήριξε την Χάρις, ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς μεσήλικες ψηφοφόρους επέλεξαν τον Τραμπ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του BBC. Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών είναι ισομερώς μοιρασμένη, με οριακή διαφορά υπέρ της Χάρις (50% -49%). Σχεδόν 6 στους 10 ψηφοφόρους με πανεπιστημιακή μόρφωση δήλωσαν ότι ψήφισαν την Χάρις, ενώ παρόμοιο ποσοστό ατόμων χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση ψήφισαν τον Τραμπ.

ΗΠΑ-Προεδρικές εκλογές: Πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί

Νέο διαδραστικό εργαλείο αναλύει τη δημογραφική σύνθεση των ψηφοφόρων

Ένα νέο διαδραστικό εργαλείο που ανέπτυξε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Northeastern, Ντέιβιντ Λέιζερ, αναλύει τις δημογραφικές αλλαγές στο εκλογικό σώμα από το 2020 έως το 2024. Το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν δημογραφικά στοιχεία όπως φύλο, φυλή, εισόδημα, εκπαίδευση, ηλικία και πρόθεση ψήφου.

«Επειδή η έρευνά μας ήταν αρκετά μεγάλη, έχουμε δημιουργήσει ορισμένες υποκατηγορίες που αντιπροσωπεύουν μικρά ποσοστά του πληθυσμού, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά μεγάλες για να κάνουμε συγκρίσεις», δήλωσε ο καθηγητής.

Το διαδραστικό εργαλείο αναπτύχθηκε με δεδομένα από το Civic Health and Institutions Project (CHIP50)- μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν 50 πολιτείες- στο πλαίσιο της οποίας διεξάγονται δημοσκοπήσεις σχετικά με απόψεις και συμπεριφορές. Περίπου 40.000 άτομα συμμετάσχει σε έρευνες για την πρόθεση ψήφου από το 2020. Άλλα 40.000 άτομα- τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ψήφισαν σε πρόωρη ψηφοφορία- συμμετείχαν σε δημοσκόπηση τους τελευταίους δύο μήνες.

Το διαδραστικό εργαλείο δείχνει μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές στο εκλογικό σώμα. Για παράδειγμα, οι νεότεροι Αφροαμερικανοί με δευτεροβάθμια εκπαίδευση στράφηκαν στον Τραμπ κατά 20 μονάδες περισσότερο σε σχέση με το 2020. Εν τω μεταξύ, το 95% των μεγαλύτερων σε ηλικία Αφροαμερικανών με το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης επέλεξαν την Κάμαλα Χάρις, όπως ακριβώς είχαν κάνει και το 2020 με τον Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα γενεών μεταξύ των Αφροαμερικανών», επεσήμανε ο Λέιζερ.

Οι ισπανόφωνοι άντρες με απολυτήριο λυκείου ή γυμνασίου οι οποίοι βγάζουν λιγότερα από 100.000 δολάρια τον χρόνο επίσης επέλεξαν Τραμπ.

Η ανάλυση αυτών των αλλαγών θα είναι κρίσιμη για την κατανόηση του αποτελέσματος, τόνισε ο καθηγητής.

Μπορεί αυτό το εργαλείο να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών;

«Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Λέιζερ. «Πρώτα από όλα αυτό είναι ένα εθνικό εργαλείο και οι εκλογές θα καθοριστούν από το Εκλογικό Σώμα» πρόσθεσε.

Επιπλέον, το εργαλείο βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περίοδού δύο μηνών η οποία έληξε στις 26 Οκτωβρίου, επομένως, ενδέχεται να μην έχει καταγράψει τις τελευταίες αλλαγές στις δημοσκοπήσεις.

Ο καθηγητής αναγνωρίζει πως τα στοιχεία που παρέχει το εργαλείο μπορεί να ευνοούν τους Δημοκρατικούς και για αυτό επισημαίνει πως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται για την ανάλυση και την εξήγηση και όχι για την πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΠΗΓΗ: BBC, Northeastern University

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος