ΗΠΑ: Πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα για την επιβολή νόμων κατά των αμβλώσεων

Η ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων που στοχεύουν στο δικαίωμα των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική χρήση των προσωπικών δεδομένων για την τιμωρία των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες για τις υπηρεσίες άμβλωσης ή έχουν πρόσβαση σε αυτές στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει το CNN, ειδικοί σε θέματα ψηφιακών δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι σε ορισμένες πολιτείες που προωθούν τέτοιου είδους νομοσχέδια, το ιστορικό αναζήτησης, τα δεδομένα θέσης, τα μηνύματα και άλλες ψηφιακές πληροφορίες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που ερευνούν ή διώκουν υποθέσεις που σχετίζονται με την άμβλωση.

Πριν από λίγες μέρες το Politico δημοσίευσε ένα αρχικό σχέδιο γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανατρέπει την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, η οποία εγγυάται το συνταγματικό δικαίωμα ενός ατόμου να τερματίσει μια εγκυμοσύνη πριν από τη βιωσιμότητα (συνήθως γύρω στις 24 εβδομάδες). Η ανατροπή της δικαστικής απόφασης-ορόσημο του 1973 θα μεταμόρφωνε το τοπίο της αναπαραγωγικής υγείας στην Αμερική, αφήνοντας την πολιτική των αμβλώσεων στην αρμοδιότητα των επιμέρους πολιτειών και ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο σε περισσότερες από 20 πολιτείες να θεσπίσουν νέους νόμους που θα περιορίζουν τις αμβλώσεις.

ΗΠΑ: Πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα για την επιβολή νόμων κατά των αμβλώσεων
(AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades)

Σήμερα, το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το 1973. Λόγω της διεισδυτικότητας του Διαδικτύου και της τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων, οι άνθρωποι σήμερα μοιράζονται τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων – είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι – διευκολύνοντας την παρακολούθηση. Η πιθανότητα ενός πολύπλοκου συνονθυλεύματος κρατικών νόμων, εάν το σχέδιο γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου καταστεί οριστικό, εγείρει πλήθος νέων ερωτημάτων σχετικά με την καθημερινή τεχνολογία και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή νέων νόμων κατά των αμβλώσεων, και θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με το ποια διαδικτυακή συμπεριφορά επιτρέπεται ή όχι.

Για παράδειγμα, στην Οκλαχόμα όπου εγκρίθηκε νόμος που καθιστά την άμβλωση κακούργημα, τα δεδομένα από τις εφαρμογές παρακολούθησης της περιόδου ή της εγκυμοσύνης των γυναικών, θα μπορούσαν να καταλήξουν ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ατόμου που τις βοήθησε, δήλωσε στο CNN η Ντανιέλ Σιτρόν, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Οι ομάδες που υπερασπίζονται τα ψηφιακά δικαιώματα και τις αναπαραγωγικές ελευθερίες προειδοποιούν τους ανθρώπους που ζουν σε πολιτείες που ποινικοποιούν την παροχή πρόσβασης σε αμβλώσεις, να προστατεύουν τα ψηφιακά τους αποτυπώματα όταν αναζητούν πληροφορίες και πόρους για αμβλώσεις στο διαδίκτυο.

Πολλά έχουν επίσης αλλάξει στο τοπίο της αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης μετά την απόφαση Roe v. Wade. Τα διαδικτυακά φαρμακεία που παρέχουν το χάπι της άμβλωσης αποτελούν ολοένα και πιο προσιτές επιλογές, ιδίως για άτομα με χαμηλό εισόδημα που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή σε πολιτείες που περιορίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης.

Διαδικτυακά φαρμακεία και υπηρεσίες σε άλλες χώρες, όπως η Aid Access με έδρα την Ευρώπη, στέλνουν τα φάρμακα ταχυδρομικώς σε άτομα σε αυτές τις πολιτείες. Η επισκεψιμότητα στον ιστότοπο Plan C, αυξήθηκε από 500 άτομα την ημέρα σε 25.000 αμέσως μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από έξι εβδομάδες που ψήφισε το Τέξας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ελίζα Γουέλς, συνιδρύτρια και συνδιευθύντρια του Plan C.

ΗΠΑ: Πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα για την επιβολή νόμων κατά των αμβλώσεων
(AP Photo/Rich Pedroncelli, File)

Ορισμένοι νομοθέτες έχουν υποβάλει ακόμη και προτάσεις που θα απαγόρευαν ουσιαστικά στις γυναίκες να ταξιδέψουν εκτός πολιτείας για να τερματίσουν την κύηση σε άλλη πολιτεία. Η πολιτειακή εκπρόσωπος του Μιζούρι Ελίζαμπεθ Κόλμαν, προωθεί διάταξη που θα επιτρέπει στους πολίτες να μηνύουν οποιονδήποτε «βοηθά ή υποθάλπει» κάτοικο του Μιζούρι να κάνει έκτρωση, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών εκτός πολιτείας, των φίλων που βοηθούν στη διοργάνωση μεταφοράς ή ακόμη και των ιστότοπων που «ενθαρρύνουν ή διευκολύνουν τις προσπάθειες» των κατοίκων του Μιζούρι να κάνουν αμβλώσεις.

Οι αρχές επιβολής του νόμου θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα λεγόμενα εντάλματα geofence, τα οποία ζητούν από τις εταιρείες διαδικτύου μια λίστα με τις συσκευές που βρίσκονται εντός συγκεκριμένων ορίων σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τέτοια εντάλματα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως εργαλείο επιβολής του νόμου για διάφορα φερόμενα εγκλήματα. Όπως αναφέρει το CNN, ο αριθμός των ενταλμάτων geofence που υπέβαλαν στην Google διάφορα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ, αυξήθηκε από 982 το 2018 σε 11.554 το 2020, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση διαφάνειας της εταιρείας. Από την πλευρά της, η Google αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητά να παράσχει λιγότερες πληροφορίες ή απλώς αρνείται να τις παράσχει.

Το Digital Defense Fund δημιούργησε έναν οδηγό για γυναίκες, σχετικά με την προστασία των ψηφιακών αποτυπωμάτων. Ωστόσο, αν και είναι σχεδόν αδύνατο να αποκρυφτεί εντελώς το ψηφιακό ιστορικό, οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου και να δυσκολέψουν την κατάσχεση δεδομένων από τις Αρχές.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος