ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τους αστέρες του TikTok για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το απόγευμα της Πέμπτης (11/3), 30 κορυφαίοι αστέρες του TikTok συμμετείχαν σε μια βιντεοκλήση μέσω Zoom για να ενημερωθούν σχετικά με τον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία. Οι υπάλληλοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ενημέρωσαν τους influencers για τους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διανομή βοήθειας στους Ουκρανούς, τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Καθώς η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, εκατομμύρια άνθρωποι στρέφονται στο TikTok για να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει εκεί. Τα βίντεο του TikTok προσέφεραν μερικές από τις πρώτες ματιές της ρωσικής εισβολής και έκτοτε η πλατφόρμα αποτελεί πρωταρχική διέξοδο για τη διάδοση ειδήσεων στους χρήστες του εξωτερικού. Ουκρανοί πολίτες που κρύβονται σε καταφύγια ή εγκαταλείπουν τα σπίτια τους έχουν μοιραστεί τις ιστορίες τους στην πλατφόρμα, ενώ ταυτόχρονα έχει διαδοθεί επικίνδυνη παραπληροφόρηση και ρωσική προπαγάνδα. Οι αστέρες του TikTok, πολλοί με εκατομμύρια οπαδούς, προσπαθούν όλο και περισσότερο να εξηγήσουν την κατάσταση στο κοινό τους.

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθούσε στενά την άνοδο του TikTok ως κυρίαρχη πηγή ειδήσεων, γεγονός που οδήγησε στην απόφασή του να προσεγγίσει μια επιλεγμένη ομάδα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πλατφόρμα.

Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση άρχισε να συνεργάζεται με τη Gen Z For Change, μια μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης, για να βοηθήσει στον εντοπισμό κορυφαίων δημιουργών περιεχομένου στην πλατφόρμα. Σκοπός της κυβέρνησης ήταν να οργανώσει μια συνάντηση με στόχο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σύγκρουση και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτήν.

@kahlilgreene

The White House invited content creators to learn more about the crisis in Ukraine. #hiddenhistory #ukraine #blackcommunitytiktok

♬ original sound – Gen Z Historian

Ο 21χρονος Καλίλ Γκριν, με περισσότερους από 534.000 ακόλουθους στο TikTok, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη όταν έλαβε την πρόσκληση να συμμετάσχει. «Οι άνθρωποι της γενιάς μου παίρνουν όλες τις πληροφορίες μας από το TikTok», δήλωσε στην Washington Post. «Είναι το πρώτο μέρος όπου αναζητούμε νέα θέματα και μαθαίνουμε για τα πράγματα». Έτσι, σκέφτηκε, ήταν λογικό η κυβέρνηση να εμπλέξει ανθρώπους σαν κι αυτόν στην πλατφόρμα.

Μετά τη διαδικτυακή συνάντηση, αρκετοί συμμετέχοντες δήλωσαν πιο ενημερωμένοι και πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση. Το TikTok έχει κατακλυστεί από ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και, την Πέμπτη (10/3), η εταιρεία δήλωσε ότι θα αρχίσει να επισημαίνει τα ελεγχόμενα από το ρωσικό κράτος μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα της.

Ο Άαρον Πάρνας, αναδείχθηκε πρόσφατα σε ισχυρό influencer του TikTok παρέχοντας ασταμάτητες ενημερώσεις για την Ουκρανία. Τη νύχτα της εισβολής της χώρας του, φιλοξένησε ζωντανές ροές στο TikTok μιλώντας για τα γεγονότα σε περισσότερους από 800.000 θεατές. Έκτοτε, κάθε μέρα δημοσιεύει βίντεο που αναλύουν τις ειδήσεις για τον πόλεμο κάθε 45 λεπτά από τις 9 π.μ. έως τις 10 μ.μ. Ο Πάρνας δήλωσε ότι οι ειδήσεις του δεν είναι κομματικές και ότι παίρνει πληροφορίες απευθείας από αξιόπιστες πηγές στη χώρα, όπως τα μέλη της οικογένειάς του εκεί, τους τοπικούς Ουκρανούς δημοσιογράφους και την ουκρανική τηλεόραση.

https://www.tiktok.com/@aaronparnas6/video/7073544940504010030?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id6937944582659556869

Ο Ζυλ Σουζνταλτσέφ, ένας ουκρανικής καταγωγής δημοσιογράφος που διαχειρίζεται το δημοφιλές ειδησεογραφικό κανάλι TikTok Good Morning Bad News, θεωρεί ότι ο γενικός τόνος της ενημέρωσης ήταν πολύ ήπιος και ότι οι αξιωματούχοι απέφυγαν τις σκληρές ερωτήσεις.

Μέσα σε λίγες ώρες από την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, οι influencers άρχισαν να στέλνουν μηνύματα στα εκατομμύρια των ακολούθων τους. Ένα βίντεο που ανάρτησε ο Μάρκους ΝτιΠάολα, ένας δημιουργός ειδήσεων στο TikTok, προσέφερε τα βασικά συμπεράσματα από τη συνάντηση σε ένα βίντεο που έχει προβληθεί πάνω από 300.000 φορές. Ο Γκριν δημοσίευσε επίσης μια ανακεφαλαίωση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αναγνωρίζει το ρόλο της σε άλλες κατοχές και εισβολές σε όλο τον κόσμο».

Η Έλι Ζέιλερ, μια 18χρονη σταρ του TikTok με περισσότερους από 10,5 εκατομμύρια ακολούθους, δήλωσε ότι ελπίζει να παραμείνει σε επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο και να συνεχίσει να πιέζει τους αξιωματούχους εκεί για βασικά ζητήματα. Βλέπει τον εαυτό της ως φωνή των νέων και της αυξανόμενης μερίδας των καταναλωτών ειδήσεων που λαμβάνουν πληροφορίες κυρίως μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι εδώ για να μεταφέρω τις πληροφορίες με πιο εύπεπτο τρόπο στους ακολούθους μου», δήλωσε. «Θα έλεγα πως είμαι ανταποκρίτρια του Λευκού Οίκου για τη γενιά Z».

ΠΗΓΗ: Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος