ΗΠΑ: Ο κορονοϊός πιθανόν να προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Ενέργειας

Τα επικαιροποιημένα ευρήματα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ έρχονται σε αντίθεση με τις εκθέσεις τεσσάρων άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο ιός που προκάλεσε την πανδημία Covid-19 πιθανότατα προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο, σύμφωνα με επικαιροποιημένη και απόρρητη μελέτη του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο και σε μέλη του Κογκρέσου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal (WSJ).

Η διαπίστωση του αμερικανικού υπουργείου – η οποία αποκλίνει από προηγούμενες μελέτες για την προέλευση του ιού – σημειώνεται σε μια ενημέρωση σε έγγραφο του γραφείου της διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, σύμφωνα με την WSJ. Η συγκεκριμένη σημείωση έρχεται μετά από ένα πόρισμα του FBI που φέρεται να έχει «χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης» και το οποίο αναφέρει ότι ο ιός εξαπλώθηκε μετά από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο.

Οι αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του Covid-19 επικεντρώνονται είτε σε ένα άγνωστο ζώο που μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο είτε στην τυχαία διαρροή του από ένα κινεζικό ερευνητικό εργαστήριο στη Γουχάν.

Τα επικαιροποιημένα ευρήματα του υπουργείου Ενέργειας έρχονται σε αντίθεση με τις εκθέσεις τεσσάρων άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία ξεκίνησε ως αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης από ένα μολυσμένο ζώο. Δύο αμερικανικές υπηρεσίες παραμένουν αναποφάσιστες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα ότι το υπουργείο Ενέργειας και το FBI κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα για διαφορετικούς λόγους. Η CIA παραμένει αναποφάσιστη μεταξύ της θεωρίας της διαρροής και της φυσικής μετάδοσης, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών. Αλλά ενώ η αρχική έκθεση του 2021 δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, προσέφερε μια ομόφωνη άποψη ότι ο Covid-19 δεν αποτελούσε μέρος ενός κινεζικού προγράμματος βιολογικών όπλων.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, αναγνώρισε την Κυριακή (26/2) ότι υπάρχει μια «ποικιλία απόψεων» εντός των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για το θέμα.

«Ορισμένα στοιχεία της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών στηρίζουν τα συμπεράσματα της μίας πλευράς, κάποια της άλλης, ενώ αρκετοί έχουν πει ότι δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για να είναι σίγουροι», δήλωσε ο Σάλιβαν στο CNN.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τα Εθνικά Εργαστήρια που υπάγονται στο υπουργείο Ενέργειας, να συμμετάσχουν στην έρευνα.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια οριστική απάντηση που να προκύπτει από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών σε αυτό το ερώτημα», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε οκτώ από τις 18 υπηρεσίες – μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών – που έχουν εξετάσει την προέλευση του Covid-19.

Μια προηγούμενη έκθεση του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore του υπουργείου Ενέργειας τον Μάιο του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο ήταν εύλογη.

Η επικαιροποιημένη, πεντασέλιδη έκθεση, ανέφερε η εφημερίδα, «επικαιροποιήθηκε υπό το πρίσμα νέων πληροφοριών, περαιτέρω μελέτης της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας και διαβούλευσης με εμπειρογνώμονες εκτός κυβέρνησης» και έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο πιέζουν για περισσότερες πληροφορίες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας έγραψε σε ανακοίνωσή του ότι η υπηρεσία «συνεχίζει να υποστηρίζει το ενδελεχές, προσεκτικό και αντικειμενικό έργο των επαγγελματιών των μυστικών υπηρεσιών μας στη διερεύνηση της προέλευσης του Covid-19, όπως διέταξε ο πρόεδρος».

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τη θεωρία διαρροής του ιού από κάποιο εργαστήριο, όπως το Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν, το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) και το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων Γουχάν.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος