ΗΠΑ-Έρευνα: Ο εμβολιασμός θα μπορούσε να αποτρέψει 90.000 θανάτους σε διάστημα τεσσάρων μηνών

Ο αντίκτυπος της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού θα μπορούσε να είχε μετριαστεί στις ΗΠΑ με έναν ευρύτερα διαδεδομένο εμβολιασμό, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιοποίησε το Kaiser Family Foundation (KFF). Σύμφωνα με την έκθεση του κερδοσκοπικού ιδρύματος που επικεντρώνεται στην υγειονομική περίθαλψη, 90.000 θάνατοι ενηλίκων από Covid-19 μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2021, πιθανόν να είχαν αποφευχθεί με το εμβόλιο.

Περίπου 57.000 (ή περίπου τα τρία τέταρτα) των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο, όταν η Covid-19 έγινε η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τον καρκίνο, τα ατυχήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με το KFF.

Η μόνη μεγαλύτερη αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια αυτού του ιδιαίτερα θανατηφόρου μήνα ήταν οι καρδιακές παθήσεις, οι οποίες συνήθως σκοτώνουν περίπου 2.000 Αμερικανούς κάθε μέρα. Συνολικά, το κύμα της παραλλαγής δέλτα αποδείχθηκε ιδιαίτερα θανατηφόρο για τους νεότερους ενήλικες (άτομα ηλικίας 25 έως 54 ετών), σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους αυτής της ηλικιακής ομάδας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο προηγούμενο μήνα:

Ακόμη και για τα παιδιά, η Covid-19 έγινε η έβδομη κύρια αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας 1 έως 4 ετών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και η έκτη για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών.

«Τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι δωρεάν, ασφαλή, εξαιρετικά αποτελεσματικά και ευρέως διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικες στις ΗΠΑ από τις αρχές Μαΐου 2021», τονίζει το Kaiser Family Foundation. «Η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων από την πανδημία Covid-19 μπορεί να αποφευχθεί».

Πολλές πολιτείες ανέφεραν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που κατέληξαν στο νοσοκομείο ή πέθαναν από Covid-19 κατά τη διάρκεια του βίαιου κύματος που έφερε η παραλλαγή Δέλτα, δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού. 

Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα των εμβολίων στις ΗΠΑ (σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες), μόλις το 57% των Αμερικανών έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 65% έχει κάνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης που διαχειρίζονται οι New York Times. Δεκαεννέα πολιτείες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εμβολιάσουν μερικώς το 60% του πληθυσμού τους και τρεις -το Άινταχο, η Δυτική Βιρτζίνια και το Ουαϊόμινγκ- βρίσκονται ακόμη κάτω από το 50%.

Μετά από μήνες εκτόξευσης των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί στις ΗΠΑ. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων έχει μειωθεί από μια κορύφωση άνω των 175.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου σε λίγο πάνω από 91.000. Οι νοσηλείες έχουν επίσης μειωθεί δραματικά στις 65.943 (ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από 100.000 στις αρχές Σεπτεμβρίου) και οι θάνατοι έχουν μειωθεί ελαφρώς στους 1.938 την ημέρα.

ΠΗΓΗ: Forbes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος