ΗΠΑ: Έφηβοι ακτιβιστές μάχονται κατά κομητείας που θέλει να χαλαρώσει την προστασία των υγροτόπων

Ωστόσο, παρά τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων κατοίκων και ακτιβιστών, η κομητεία Manatee ψήφισε υπέρ της μείωσης της τοπικής προστασίας των υγροτόπων.

Δεκάδες έφηβοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στη Φλόριντα των ΗΠΑ μάχονται κατά μιας κομητειακής επιτροπής ενάντια στο σχέδιο χαλάρωσης της προστασίας των οικολογικά ευαίσθητων υγροβιοτόπων και της επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξής τους. Ωστόσο, παρά τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων κατοίκων και ακτιβιστών, την Πέμπτη (05/10) η κομητεία Manatee ψήφισε υπέρ της μείωσης της τοπικής προστασίας των υγροτόπων.

«Βλέπω όλα αυτά που αγαπώ στη φύση μας να εξαφανίζονται σιγά σιγά τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε ο 15χρονος Μπράις Κλέιπουλ, ιδρυτής της ακτιβιστικής ομάδας Kids for Clean Water και συντάκτης μαζί με την 13χρονη αδελφή του Κόκο, μιας επιστολής την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από 100 έφηβοι. Ο έφηβος περνά τον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνοντας, φωτογραφίζοντας και γράφοντας για την τοπική φύση στο ιστολόγιό του.

«Αν θέλω να υπάρχουν αυτά τα πράγματα στο μέλλον σε αυτή την κομητεία, αν τα θέλουμε για τις μελλοντικές γενιές, τότε πρέπει να τα προστατεύσουμε τώρα, αλλιώς δεν θα μείνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

H επιτροπή απαρτίζεται από συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους. Σύμφωνα με τον Μπράις, τα μέλη της επιτροπής που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Αυγούστου άκουσαν επί πέντε ώρες τους κατοίκους της κομητείας και τους περιβαλλοντολόγους να μιλούν 100% εναντίον του νέου σχεδίου και παρόλα αυτά το ψήφισαν, ενάντια ακόμη και στη σύσταση της ίδιας της επιτροπής σχεδιασμού.

Ωστόσο οι έφηβοι λένε ότι δεν θα σταματήσουν εδώ.

«Θα ενημερώσουνε τους ανθρώπους ώστε να ψηφίζουν επιτρόπους που θα υπηρετούν τους πολίτες αντί να εξυπηρετούν ειδικά συμφέροντα και που θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα την κοινότητά μας και όχι τα βραχυπρόθεσμα κέρδη», είπε ο Μπράις.

«Ελπίζω ότι η απερίσκεπτη αδιαφορία των επιτρόπων για τη συμβολή των κατοίκων καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα ωθήσει τον κόσμο να πάει να ψηφίσει πραγματικούς εκπροσώπους», πρόσθεσε.

Σε μια δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, η κομητεία Manatee επέμεινε ότι η διάβρωση του υγροβιότοπου δεν θα επηρεάσει το περιβάλλον ή την ποιότητα των υδάτων και ότι η κίνηση αυτή είναι απλώς μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί η κομητεία με τα πολιτειακά πρότυπα, τα οποία συνιστούν μόνο μια ελάχιστη ρυθμιστική ζώνη έκτασης 457 εκατοστών.

Ωστόσο η στάση της επιτροπής δεν βρίσκει σύμφωνη την Άμπι Τάιρνα, την εκτελεστική διευθύντρια της Suncoast Waterkeeper, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που έχει επίσης εκστρατεύσει κατά του σχεδίου της κομητείας.

«Έχω ζητήσει αρκετές φορές να δω όλες τις πληροφορίες που είχαν οι επίτροποι για να πάρουν αυτή την απόφαση και δεν μου δόθηκε τίποτα συγκεκριμένο, παρά μόνο επιχειρήματα όπως το ότι «θα εξοικονομήσουμε χρήματα» ή ότι «η μείωση υποστηρίζεται επιστημονικά» δήλωσε.

«Λοιπόν, από πού θα εξοικονομήσουμε χρήματα; Γιατί αυτό δεν το ξέρω. Και πού είναι οι επιστημονικές μελέτες, μπορείτε να μου τις στείλετε; Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Στην παρουσίαση που έκανε στη συνεδρίαση της επιτροπής τον Αύγουστο, η  Τάιρνα, ερευνήτρια των επιπτώσεων της ανάπτυξης των υγροβιοτόπων αναφέρθηκε λεπτομερώς στη ζημιά που θα προκαλούσε η μείωση της ρυθμιστικής ζώνης. Είπε ότι απογοητεύτηκε που τα μέλη φάνηκε να μην λαμβάνουν ούτε αυτό υπόψη τους, ούτε τις μαρτυρίες άλλων που επισήμαναν ότι οι χαλαροί κανονισμοί συνέβαλαν στην περιβαλλοντική καταστροφή του Piney Point το 2021 στην κομητεία Manatee, όταν τοξικά λύματα διέρρευσαν από ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο λιπασμάτων.

Ωστόσο, τόνισε πως ενθαρρύνθηκε από τον ακτιβισμό των εφήβων, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει πέρα από τα επιχειρήματα που παρουσιάζουν οι ενήλικες.

«Στην αρχή δεν αναγνώρισα πόσο επιδραστική μπορεί να είναι η φωνή των νέων όταν μιλούν για ένα θέμα, αλλά τώρα που είδα τον Μπράις σε δράση, είδα ότι είναι εξαιρετικά επιδραστικός με τα λόγια του και ότι έχει ένα καταπληκτικό πλεονέκτημα. Ήταν υπέροχο να τον παρακολουθώ να κάνει αυτό για το οποίο νιώθει τόσο παθιασμένος», δήλωσε η Τάιρνα.

«Είμαστε μια φιλανθρωπική οργάνωση και δεν μπορούμε να εμπλακούμε στην πολιτική, δεν είναι ο χώρος μας, αλλά ο Μπράις και τα παιδιά για το καθαρό νερό μπορούν να το κάνουν αυτό. Είναι καταπληκτικό ότι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους προσπαθώντας να κάνουν την κοινότητά μας ένα καλύτερο μέρος», κατέληξε η Τάιρνα.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος