Ειδήσεις από την ΕΡΤ Καβάλας

Δελτίο τοπικών ειδήσεων

Καβάλα: Αναχωρεί μικρός αριθμός προσφύγων
Ένας μικρός αριθμός προσφύγων, περίπου 50 άτομα, αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από το Εκθεσιακό Κέντρο της Καβάλας για την περιοχή του Κιλκίς, Αυτό γίνεται για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο χώρο, καθώς υπάρχουν υπεράριθμοι σε σχέση με τον μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας. Οι υπόλοιποι παραμένουν σε Καβάλα και Ελευθερούπολη, ενώ είναι άγνωστο αν θα μετακινηθούν ενόψει της αυριανής άφιξης προσφύγων με το προγραμματισμένο δρομολόγιο από Μυτιλήνη για Καβάλα.
Ειδήσεις από την ΕΡΤ Καβάλας
Για το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν στη Δράμα, ο δήμος και οι υπηρεσίες αντιπεριφέρειας στο νομό συνεχίζουν τις εργασίες σε κτίριο της Βιομηχανικής Περιοχής της Δράμας, που επελέγη για αυτό το λόγο.

Χθες ανακοινώθηκε από το δήμο Καβάλας ο τραπεζικός λογαριασμός που ανοίχθηκε για τους πρόσφυγες στην Εθνική Τράπεζα προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν και οικονομικά στις ανάγκες φιλοξενίας τους από το δήμο.

Με δημόσια ανακοίνωσή της, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα εκφράζει τις ευχαριστίες της σε οργανωμένες ομάδες και απλούς πολίτες για την άμεση ανταπόκρισή τους στην έκκληση του Δήμου Καβάλας για βοήθεια, ζητώντας να συνεχίσουν την υποστήριξή τους.

Επίσης, ο δήμος Καβάλας απευθύνει έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν περίσσευμα σε κλινοσκεπάσματα (κυρίως κουβέρτες) να τα προσφέρουν πηγαίνοντάς τα στην γραμματεία, του προσωρινού κέντρου φιλοξενίας, που λειτουργεί στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, ορίστηκε συντονιστική επιτροπή για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στο νομό Καβάλας, με πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη, και μέλη τους δημάρχους Καβάλας και Παγγαίου, το νομίατρο, μια υπάλληλο της Αποκεντρωμένης διοίκησης και τους αρμοδίους αντιδημάρχους κάθε δήμου.

Καβάλα: Επίσκεψη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου
Την Καβάλα επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή (4 Μαρτίου) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Συνοδευόμενος από τους τρείς βουλευτές του κόμματος της περιοχής, από τις 11 το πρωί θα βρεθεί κοντά στους πρόσφυγες στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» της Νέας Καρβάλης και στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης. Στις 8:30 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανάγκες της κοινωνίας και τις απαντήσεις της Αριστεράς στο προσφυγικό, ασφαλιστικό και τη διαπλοκή. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας.

Καβάλα: Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ με το Θανάση Παφίλη
Πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή το βουλευτή του Κ.Κ.Ε. Θανάση Παφίλη διοργανώνει στην Καβάλα η τοπική Επιτροπή του κόμματος, αύριο Σάββατο (5 Μαρτίου), στις 6.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες με αφορμή την επίσκεψη Παφίλη, το μέλος της Νομαρχιακής του ΚΚΕ Καβάλας Φάνης Γκερλεκτής έκανε λόγο για ραγδαίες εξελίξεις στην χώρα μας οι οποίες δικαιώνουν το ΚΚΕ λόγω του ότι όλα αυτά τα χρόνια τις προβλέπει μέσα από τρις αναλύσεις που κάνει. «Είναι ώρα να σκύψουμε πάνω στις αναλύσεις του ΚΚΕ, αναλύσεις σε όλους τους τομείς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καβάλα: Ο Γιώργος Ρωμανιάς στην Καβάλα για το ασφαλιστικό
Ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλιστικό διοργανώνει αυτή τη Δευτέρα (7 Μαρτίου) στην Καβάλα, η Λαϊκή Ενότητα με ομιλητή τον πρώην γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος θα μιλήσει για το νέο νόμο, τις συντάξεις και τις πολιτικές εξελίξεις. Μαζί του, ο πρώην βουλευτής Καβάλας Ηλίας Ιωαννίδης. Χθες σε συνέντευξη Τύπου, οι τοπικοί εκπρόσωποι της ΛΑΕ ανέφεραν ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση αλλά και η συνδιαμόρφωση μιας πρότασης για το ασφαλιστικό που θα διατηρεί τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, στις 7 το απόγευμα.

Καβάλα: Στο αυτόφωρο αντιδήμαρχος της πόλης
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας κρατείται ο Αντιδήμαρχος Καβάλας Ανέστης Τσουρουκίδης για παρακώληση συγκοινωνιών, λόγω του ότι τοποθέτησε ένα όχημα του Δήμου Καβάλας σε οικόπεδο του δήμου για να αποτρέψει την είσοδο σε οχήματα εταιρείας που έκαναν απόληψη αδρανών υλικών από την περιοχή. Ο κ. Τσουρουκλίδης θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα με αυτόφωρη διαδικασία μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η εταιρεία.

Καβάλα: Δικαιώνονται τα Επιμελητήρια για τη επιδότηση του μισθολογικού κόστους
Για δικαίωση της θέσης του Επιμελητηρίου έκανε λόγο σήμερα στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Άγγελος Τσατσούλης σε ότι αφορά την νομιμότητα της επιδότησης του 12% στο κόστος μισθοδοσίας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Υπενθυμίζεται ότι η ευρωβουλευτής κ. Σπυράκη κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωβουλή λαμβάνοντας την απάντηση ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας αυτής της επιδότησης. Ο κ. Τσατσούλης έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας και στην συνέχεια μία αποστολή θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομίας για να διεκδικήσουν την επανέναρξη της διαδικασίας.

Καβάλα: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για το Ολοκαύτωμα και την εβραϊκή κοινότητα της πόλης
Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον τοπικό Σύνδεσμο Φιλολόγων, σήμερα Παρασκευή στις 5 το απόγευμα, στο κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας (πρώην Εβραϊκό Σχολείο). Για την εκτόπιση, την αντίσταση και την επιβίωση των Εβραίων στην Κατοχή, τις μνήμες και τους Εβραίους της Καβάλας θα μιλήσουν η ιστορικός του Ε.Α.Π. Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ο διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ., Βασίλης Ριτζαλέος, η λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δ.Π.Θ. Βάλια Κράββα και ο λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας του Δ.Π.Θ., Άγγελος Παληκίδης. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.
Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, θα υλοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με τη συμμετοχή σαράντα εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των προφορικών μαρτυριών στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος. Θα προβληθεί βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του τελευταίου εβραίου Καβαλιώτη επιζώντα Σαμπετάι Τσιμίνο. Τέλος, ο συγγραφέας Μισέλ Φάις θα μιλήσει για τη «Μνήμη, ένα εργαστήρι επιβίωσης. Ανάμεσα στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία», ενώ θα προβληθεί και η θεατρικοποιημένη παράσταση «Πέστροφα Δουνάβεως».

Καβάλα: Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων: Γενική Περιγραφή και Πρόσφατα Αποτελέσματα διοργανώνει το παράρτημα N. Καβάλας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κύριο Ιωάννη Σειραδάκη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διαλέξεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ. με
Η διάλεξη του καθηγητή κ. Σειραδάκη αφορά τον εκπληκτικό αρχαίο αναλογικό μηχανικό υπολογιστή και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Καβάλα: Το πρώτο TEDx σε Ανατολική Μακεδονία
Το πρώτο TEDx για την Ανατολική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα αύριο Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, στη Δημοτική Καπναποθήκη από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου 11 διακεκριμένοι ομιλητές και 3 performers θα μοιραστούν μπροστά σε ένα κοινό 100 ατόμων ιδέες και ιστορίες. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου, για όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν online.

Καβάλα: Αναβίωση του εθίμου «φανός»
Ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Ν. Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου στην Πλατεία Ελευθερίας στις 7 το απόγευμα την παρουσίαση της αναβίωσης του αποκριάτικου εθίμου του φανού της Κοζάνης. Συμμετέχει ο πολιτιστικός σύλλογος Κρόκου Κοζάνης «Ιωακείμ Λιούλιας».

Καβάλα: Αποκριάτικος χορός της Θασιακής Ένωσης
Η Θασιακή Ένωση Καβάλας διοργανώνει και φέτος τον καθιερωμένο θασίτικο αποκριάτικο χορό το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ στο κέντρο διασκέδασης «Καβαλιώτισσα».

Καβάλα: «Τα παπούτσια του Βαρύτονου»
Την παράσταση «Τα παπούτσια του Βαρύτονου» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σωτηρίου και Δημήτρη Μπασλάμ φιλοξενεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, αύριο Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Καβάλα: Μουσικές εκδηλώσεις
Τρεις μουσικούς από τη Θεσσαλονίκη σε ένα Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου για Δύο Βιολιά & Πιάνο παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» με ελεύθερη είσοδο, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Πρόκειται για τους βιολονίστες Κωνσταντίνο Παυλάκο και Κωνσταντίνο Καμπάνταη, οι οποίοι θα συμπράξουν με την πιανίστα Ανίτα Τάνι.
Επίσης, την Κυριακή στις 8 το βράδυ στον κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ, η Φιλαρμονική του Δ.Ω.Κ. θα δώσει Μεγάλη Συναυλία με ελεύθερη είσοδο, με γνωστά έργα της κλασικής μουσικής.

Νεφώσεις με βροχές
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές προβλέπονται για σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι πνέουν δυτικοί, νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος