Η Ιαπωνία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρωθυπουργός της, Σιγκέρου Ισίμπα, ακύρωσε τα σχέδιά του να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα στη Χάγη, ακολουθώντας άλλες χώρες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού που έχουν δηλώσει ότι οι ηγέτες τους δεν θα παραστούν, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική περιφερειακή συνεργασία, αναφέρει το Reuters.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την ακύρωση του ταξιδιού του Ισίμπα στην Ευρώπη, που είχε προγραμματιστεί για τις 24-26 Ιουνίου, μόλις τρεις ημέρες αφότου δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στη συνάντηση στη Χάγη για να «επιβεβαιώσει με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλους την αναγνώριση ότι η ευρωατλαντική και η ασφάλεια Ινδο-Ειρηνικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες».
Η απόφαση ελήφθη μετά την ένταξή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον αεροπορικό πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Ιράν και την πρόθεση ανατροπής της κυβέρνησης στην Τεχεράνη.
Το ιαπωνικό υπουργείο δήλωσε ότι «διάφορες περιστάσεις» οδήγησαν στην ακύρωση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είχε κανένα σχόλιο για τις ακυρώσεις και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο ιαπωνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Fuji ανέφερε ότι ο Ισίμπα αποσύρθηκε επειδή ήταν απίθανο να πραγματοποιηθεί μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ομάδας των Τεσσάρων Ινδο-Ειρηνικού (IP4) και επειδή ήταν επίσης απίθανη μια συνάντηση με τον Τραμπ.
Η Νότια Κορέα και η Αυστραλία, οι οποίες μαζί με την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία είναι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό και αποτελούν την IP4, δήλωσαν επίσης ότι οι ηγέτες τους δεν θα παραστούν.
Ο Τραμπ ήθελε να πραγματοποιήσει μια σύνοδο κορυφής με την IP4, δήλωσε προηγουμένως μια πηγή στο Reuters.
Η Ιαπωνία ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τακέσι Ιουάγια θα ταξιδέψει στην Ολλανδία για να παραστεί σε εκδηλώσεις σχετικές με το ΝΑΤΟ και να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις.
Ο Ιάπωνας ηγέτης έχει συμμετάσχει σε όλες τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ από το 2022, όταν προσκλήθηκε για πρώτη φορά να παραστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτρέψει τους Ευρωπαίους συμμάχους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό, ειδικά από την Κίνα, και στις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού να συμμετάσχουν στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ έχει ενθαρρύνει τους περιφερειακούς συμμάχους να επικεντρωθούν στην ασφάλειά τους.
Ο Κρίστοφερ Τζόνστοουν, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος τώρα είναι στρατηγικός σύμβουλος στην Asia Group, δήλωσε ότι η απουσία των ηγετών της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας σήμαινε, τουλάχιστον προς το παρόν, μια συμβολική διακοπή του δεσμού ασφαλείας μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού.
«Ενώ φαίνεται ότι ο άμεσος λόγος για την αποχώρηση του Ισίμπα ήταν η αδυναμία του να εξασφαλίσει μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ, είναι πιθανό και οι τρεις ηγέτες να αισθάνονται ότι έχουν λίγα να κερδίσουν από μια συνάντηση που θα αυξήσει την πίεση των ΗΠΑ στους συμμάχους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ιαπωνία ακύρωσε μια ετήσια σύνοδο κορυφής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι τελευταίες απαίτησαν από το Τόκιο να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από προηγούμενο αίτημα 3%.
Στο ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο αίτημά του να αυξήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ. Η Nikkei ανέφερε το Σάββατο ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απαιτεί επίσης το ίδιο επίπεδο από τους Ασιάτες συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι το αίτημα για αυξημένες δαπάνες διατυπώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από τον Έλμπριτζ Κόλμπι, τον τρίτο σε ιεραρχία αξιωματούχο του Πενταγώνου, ο οποίος πρόσφατα εξόργισε την Αυστραλία, έναν άλλο βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, ξεκινώντας μια αναθεώρηση ενός τεράστιου έργου προμήθειας πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: Reuters, news.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος