Η Τσεχική Δημοκρατία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γερμανία που επιτρέπει νόμιμα τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3.
Η Τσεχική Δημοκρατία επιτρέπει νόμιμα τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3, τα οποία επιτρέπουν στους οδηγούς να αφήσουν τα μάτια και τα χέρια τους από τα χειριστήρια και να κάνουν άλλα πράγματα, αλλά πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο όταν τους ζητηθεί. Η Τσεχική Δημοκρατία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γερμανία που επιτρέπει νόμιμα τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3.
Η Mercedes-Benz ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που προσέφερε δυνατότητες επιπέδου 3 στην Ευρώπη, το 2022, με το σύστημα Drive Pilot. Οι οδηγοί είναι ελεύθεροι να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες με ταχύτητες έως και 95 χλμ./ώρα.
Η τσεχική νομοθεσία, που υπογράφηκε στα τέλη Απριλίου, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026, αναφέρει το Automotive News Europe.
Τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με αυτή την τεχνολογία μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό τις συνθήκες που καθορίζονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, γενικά με χαμηλότερες ταχύτητες σε αυτοκινητόδρομους. Οχήματα που είναι ταξινομημένα στη Γερμανία και την Αυστρία μπορούν επίσης να κυκλοφορούν στη χώρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Οι μελλοντικές τροποποιήσεις θα επιτρέψουν σε οχήματα επιπέδου 4 και επιπέδου 5, όπως ρομποτικά ταξί, αυτόνομα λεωφορεία και φορτηγά, να λειτουργούν σε δημόσιους δρόμους έως το 2027.
Εκτός από τη Γερμανία, τα αυτοκίνητα επιπέδου 3 επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα. Επιπλέον, η Honda έχει αναπτύξει έναν περιορισμένο αριθμό οχημάτων επιπέδου 3 στην Ιαπωνία.
Η Mercedes-Benz ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που προσέφερε δυνατότητες επιπέδου 3 στην Ευρώπη, με το σύστημα Drive Pilot, το οποίο διατίθεται προαιρετικά στα μοντέλα S-Class και EQS. Η BMW το 2023 ανακοίνωσε το σύστημα Personal Pilot επιπέδου 3 για τα μοντέλα της Σειράς 7.
Το σύστημα της Mercedes μπορεί να λειτουργήσει με ταχύτητα έως και 95 χλμ./ώρα, ενώ αυτό της BMW περιορίζεται στα 60 χλμ./ώρα.
Μια βασική διάκριση για την αυτονομία επιπέδου 3 είναι ότι οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι για αξιώσεις που προκύπτουν από ατύχημα όταν το αυτοκίνητο έχει τον έλεγχο. Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Renault, έχουν δηλώσει ότι θα παραλείψουν το επίπεδο 3 για τα επιβατικά αυτοκίνητα, επικαλούμενες την πολυπλοκότητα και το κόστος.
Μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που ανακοίνωσαν πρόσφατα συστήματα επιπέδου 3 είναι η Stellantis, η οποία δήλωσε τον Ιανουάριο 2025 ότι η επιλογή AutoDrive ήταν «έτοιμη για ανάπτυξη» χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για μοντέλα ή περιοχές.
Ο Όμιλος Volkswagen δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Mobileye στην τεχνολογία επιπέδου 3 και ένα στέλεχος της Mobileye δήλωσε ότι η Audi στόχευε στην κυκλοφορία του συστήματος Chauffeur το 2027.
Ορισμένες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των BYD, Zeekr, Xpeng, Li Auto και Nio, αναμένεται να λανσάρουν συστήματα επιπέδου 3 στην Κίνα φέτος, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global Mobility.
Η Τσεχική Δημοκρατία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εξαγωγών της, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τις Skoda, Toyota και Hyundai να διαθέτουν μεγάλα εργοστάσια εκεί. Περίπου 200.000 άνθρωποι εργάζονται άμεσα στον κλάδο και 234.000 απασχολούνται έμμεσα.
Η νομοθεσία για τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3 στην Τσεχική Δημοκρατία αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της χώρας να γίνει ηγέτης στην αυτόνομη κινητικότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος