Η τρομακτική ομορφιά της έκρηξης του ηφαιστείου της Πάλμα είναι ορατή από το διάστημα

Συνεχίζονται οι ηφαιστειακές εκρήξεις στο νησί Λα Πάλμα με τη λάβα να καταστρέφει σπίτια και αγροτικές εκτάσεις στο πέρασμά της. Η λάβα άρχισε να αναβλύζει την Κυριακή (19/09) από τον κρατήρα Κούμπρε Βιέχα στο νησί, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Αφρικής και κυβερνάται από την Ισπανία.

Την Τετάρτη (22/09), ο αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Τομά Πεσκέ μοιράστηκε μια εικόνα της έκρηξης όπως την είδε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου βρίσκεται.

«Σε αντίθεση με τη μαυρίλα του γύρω Ατλαντικού Ωκεανού, η έντονη πορτοκαλί λάμψη είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή», έγραψε στο Tweeter ο Γάλλος αστροναύτης.

Νέες εικόνες υψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν από δορυφόρο που διαχειρίζεται η εταιρεία παρατήρησης της Γης Maxar Technologies την Τρίτη (21/09) στις 11:54 μ.μ. τοπική ώρα, δείχνουν τον θερμοπίδακα λάβας του ηφαιστείου. Στη συνέχεια, η Maxar συνδύασε την εικόνα αυτή με εκείνη μιας ευρύτερης άποψης που είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η συνδυασμένη εικόνα αποκαλύπτει ένα πυκνό συνονθύλευμα κτιρίων και δρόμων που εκτείνεται στην πλευρά του ηφαιστείου σχεδόν μέχρι την άκρη του κρατήρα.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τη συνεχιζόμενη έκρηξη, την πρώτη του Κούμπρε Βιέχα από το 1971, και να προβλέπουν τις επιπτώσεις που μπορεί να αισθανθεί ο υπόλοιπος κόσμος από τα πυκνά σύννεφα καπνού και τέφρας που εκτοξεύει εξαπλώνοντας τη γήινη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πλούσιος σε διοξείδιο του θείου καπνός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται βορειοδυτικά πάνω από το Μαρόκο, την Αλγερία και την υπόλοιπη περιοχή της Μεσογείου. Το νέφος θα κινηθεί πάνω από την Ισπανία και θα φτάσει στην κεντρική Γαλλία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, είχε προβλέψει προηγουμένως η CAMS.

Ο ανώτερος επιστήμονας της CAMS, Μαρκ Πάρινγκρον, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του νέφους διοξειδίου του θείου στον καιρό και στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο έδαφος, θα είναι πιθανότατα αμελητέες. Στο επίπεδο του εδάφους, το αέριο μπορεί να ερεθίσει την αναπνευστική οδό και να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το άσθμα. Το διοξείδιο του θείου μπορεί επίσης να αντιδράσει με άλλες ενώσεις στην ατμόσφαιρα και να σχηματίσει σωματίδια αερολύματος που συμβάλλουν στη σωματιδιακή ρύπανση.

Σε συνδυασμό με το ατμοσφαιρικό νερό, μπορεί να προκαλέσει όξινη βροχή, η οποία μπορεί να βλάψει τα δέντρα και τα φυτά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του θείου που προέρχεται από το ηφαίστειο βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, 5 χιλιόμετρα ψηλά, ώστε να μην ισχύουν αυτοί οι κίνδυνοι.

«Το μεγαλύτερο μέρος του εκπεμπόμενου διοξειδίου του θείου βρίσκεται πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, ειδικά όσο απομακρύνεστε από την πηγή», δήλωσε ο επιστήμονας. «Μπορεί να είναι απλώς ορατό ως μια ελαφριά ομίχλη στον ουρανό».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηφαιστειακής Τέφρας στην Τουλούζη της Γαλλίας παρακολουθεί επίσης το ηφαίστειο για την εξάπλωση τέφρας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αεροπλάνα. Το 2010, μια εξάμηνη έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull στην Ισλανδία προκάλεσε τη χειρότερη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προς το παρόν, δήλωσε το κέντρο, η τέφρα μπορεί να ανιχνευθεί μόνο στη σχετική περιοχή γύρω από το ηφαίστειο.

Καθώς το Κούμπρε Βιέχα συνεχίζει να εκτοξεύει λάβα και καπνό, όλο και περισσότεροι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο αργά κινούμενος αλλά ασταμάτητος ποταμός λάβας συνεχίζει να εξαπλώνεται προς τη δυτική πλευρά του ηφαιστείου, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Η τρομακτική ομορφιά της έκρηξης του ηφαιστείου της Πάλμα είναι ορατή από το διάστημα
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Η ροή της λάβας έχει ήδη θάψει πάνω από 350 κτίρια και έχει βυθίσει περισσότερα από δυο χιλιόμετρα γης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus.

Οι επιστήμονες ανέμεναν την έκρηξη του ηφαιστείου από τα μέσα Σεπτεμβρίου λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Πάνω από 22.000 ήπιοι σεισμοί είχαν ταρακουνήσει το νησί μέσα στην εβδομάδα πριν από την έκρηξη, προειδοποιώντας τους γεωλόγους για το μάγμα που αναβλύζει από το ηφαίστειο προς την επιφάνεια.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος