Η ΡAE της Ουκρανίας ενέκρινε μηχανισμό εισαγωγής LNG από Ελλάδα μέσω διαβαλκανικού αγωγού με χαμηλότερα τέλη διέλευσης

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ουκρανίας ενέκρινε έναν μηχανισμό εισαγωγής φυσικού αερίου που θα επιτρέψει την αποφυγή υψηλών τελών διέλευσης για την προμήθεια αερίου μέσω του Διαβαλκανικού αγωγού, από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τρίτη το ουκρανικό Υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου έπειτα από σειρά καταστροφικών ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους φέτος, που μείωσαν σημαντικά την εγχώρια παραγωγή.

Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία εισάγει αέριο μέσω Σλοβακίας και Ουγγαρίας, αλλά δεν χρησιμοποιεί τη νότια διαδρομή λόγω των υψηλότερων τελών διέλευσης, καθώς το αέριο από τους τερματικούς σταθμούς LNG της Ελλάδας περνά και από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

«Η Διαβαλκανική διαδρομή («Αναβίωση» του Transbalkan) έχει σημαντικό δυναμικό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας. Ωστόσο, η διαδρομή αυτή περνά από πέντε χώρες και η άμεση εφαρμογή ρυθμιζόμενων τιμολογίων τη καθιστά μη ελκυστική εμπορικά σε σύγκριση με εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο εξήγησε ότι οι διαχειριστές δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου των πέντε χωρών «ανέπτυξαν μια βελτιστοποιημένη λύση που θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη χρήση αχρησιμοποίητης μέχρι τώρα δυναμικότητας του Διαβαλκανικού αγωγού για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ουκρανία με ανταγωνιστικό τιμολόγιο».
Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά το υπουργείο πρόσθεσε ότι ελπίζει σε θετικές αποφάσεις από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες σχετικά με τη χρήση της διαδρομής.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να εισαγάγει τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου για τη χειμερινή περίοδο 2025/26, ενώ αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι εκτιμούν τις ανάγκες εισαγωγής περίπου στα 6,3 bcm.

Η κρατική εταιρεία Naftogaz έχει ήδη ξεκινήσει να αγοράζει αέριο, έχοντας συμβασιοποιήσει 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) αμερικανικού LNG από την πολωνική εταιρεία Orlen, με τις παραδόσεις να περνούν μέσω Πολωνίας.
Οι πολωνικές και λιθουανικές διαδρομές είναι οι φθηνότερες, αλλά η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και άλλους αγωγούς, καθώς ο διασυνδετήριος αγωγός με την Πολωνία επιτρέπει εισαγωγές μόνο 7 mcm ημερησίως, ενώ η ημερήσια ζήτηση είναι τουλάχιστον 25 mcm.

Η Ουκρανία σχεδίαζε να εισάγει την Τρίτη περίπου 20 mcm φυσικού αερίου από τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

«Αφού εγκατέλειψε την προμήθεια ρωσικής ενέργειας, η Ουκρανία –όπως και οι εταίροι μας στην ΕΕ– εργάζεται ενεργά για την εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών προμήθειας φυσικού αερίου. Η χρήση της Διαβαλκανικής διαδρομής είναι σημαντική σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουτσένκο.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: news.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος