Η “έκρηξη” των κρουσμάτων στην Ινδία απειλεί και άλλες ασιατικές χώρες

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού «σαρώνει» την Ινδία και εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Τετάρτη, 5 Μαΐου, ότι η Ινδία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ όλων των παγκόσμιων λοιμώξεων και το ένα τέταρτο των θανάτων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει επίσης εκτοξευθεί στα ύψη σε χώρες γύρω από την Ινδία, όπως το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες αλλά και πιο μακρινές χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη και η Ινδονησία.

«Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας ανέφερε πάνω από 2,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα και πάνω από 25.000 νέους θανάτους, σημειώνοντας αύξηση 19% και 48% αντίστοιχα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η ραγδαία άνοδος των μολύνσεων από τον κορονοϊό ασκεί τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας αυτών των χωρών. Ορισμένες μάλιστα ζήτησαν διεθνή βοήθεια εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης.

Την Τετάρτη 5 Μαΐου, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η τραγωδία να εκτυλίσσεται σε ολόκληρη την Ασία.

Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα είδε απότομη αύξηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό από τα μέσα Απριλίου. Την Παρασκευή, η χώρα ανέφερε 1.895 κρούσματα – σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από αυτά που είχαν καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας Pavithra Wanniarachchi, η αύξηση των λοιμώξεων οφείλεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις για το νέο έτος της Σρι Λάνκα στις 13 και 14 Απριλίου.

Παρά την εγγύτητά της με την Ινδία, η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού δεν είχε εντοπιστεί στη Σρι Λάνκα μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Δρ. Chandima Jeewandara στο Πανεπιστήμιο Sri Jayawardenapura, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας που διεξάγει γενετική αλληλουχία του Covid-19.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή B.1.1.7, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυκλοφορεί στη Σρι Λάνκα. Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη 600.000 δόσεων του εμβολίου AstraZeneca. Μέχρι στιγμής, μόνο ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στη χώρα των 21 εκατομμυρίων – περίπου πέντε δόσεις ανά 100 άτομα. Η διάθεση είναι πιο αργή από αυτήν της Ινδίας, η οποία έχει 12 δόσεις ανά 100 άτομα. Την Πέμπτη, η Σρι Λάνκα ήταν η τελευταία γειτονική χώρα που σφράγισε τα σύνορά της με την Ινδία, μετά το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.

Η “έκρηξη” των κρουσμάτων στην Ινδία απειλεί και άλλες ασιατικές χώρες
(AP Photo/Eranga Jayawardena)

Μαλδίβες

Την Τρίτη, 4 Μαΐου, οι Μαλδίβες, κατέγραψαν 601 νέα κρούσματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας της χώρας. Με την οικονομία του να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, το αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού άνοιξε ξανά τα σύνορά του σε διεθνείς ταξιδιώτες τον περασμένο Ιούλιο μετά από τρεις μήνες λόκνταουν.

Καθώς οι άλλοι γείτονες της Ινδίας σπεύδουν τώρα να σφραγίσουν τα σύνορα και να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, τα θέρετρα των Μαλδίβων υποδέχονται ακόμη αστέρες του Μπόλιγουντ και άλλους εύπορους Ινδούς που επιθυμούν να ξεφύγουν από την κρίση που βιώνει η χώρα τους.

Μέχρι στιγμής, στην χώρα των 530.000 κατοίκων έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 400.000 δόσεις εμβολίου ή 76 δόσεις ανά 100 άτομα και μόνο το 21% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Τη Δευτέρα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία της χώρας, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ατόμων με Covid-19 που χρειάζεται νοσηλεία, έχει τριπλασιαστεί και ότι μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού ενδέχεται να έχει φτάσει στις Μαλδίβες.

Η “έκρηξη” των κρουσμάτων στην Ινδία απειλεί και άλλες ασιατικές χώρες
(AP Photo/Niranjan Shrestha)

Νεπάλ

Στο Νεπάλ, η κατάσταση μοιάζει ολοένα και περισσότερο με αυτή της Ινδίας, με ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων, γεμάτα νοσοκομεία και εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια. Η χώρα αναφέρει τώρα περίπου 20 κρούσματα Covid-19 ημερησίως ανά 100.000 άτομα – ποσοστό που είχε αναφέρει και η Ινδία πριν από δύο εβδομάδες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το 44% των διαγνωστικών τεστ Covid ήταν θετικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Το Νεπάλ έχει λιγότερους κατά κεφαλήν γιατρούς και χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από την Ινδία.

Ταϊλάνδη 

Παρόλο που ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε κρούσμα Covid-19 εκτός της Κίνας τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, η Ταϊλάνδη κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό λοιμώξεων χαμηλό χάρη στα επιτυχημένα περιοριστικά μέτρα.

Φέτος ωστόσο, ενώ κατάφερε να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο, αγωνίζεται να περιορίσει το τρίτο κύμα λοιμώξεων που φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρο. Από τις 31 Μαρτίου έως τις 7 Μαΐου τα κρούσματα αυξήθηκαν από 28.863 σε 76.000.

Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ξεκίνησε μια εκστρατεία για τον εμβολιασμό 50.000 ανθρώπων που ζουν σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία στην Μπανγκόκ, όπου μολύνθηκαν περισσότερα από 300 άτομα. Στην χώρα των σχεδόν 70 εκατομμυρίων ανθρώπων, διαθέτει μόνο δύο δόσεις ανά 100 άτομα μέχρι στιγμής.

Η “έκρηξη” των κρουσμάτων στην Ινδία απειλεί και άλλες ασιατικές χώρες
(AP Photo/Somchai Chanjirakitti, File)

Καμπότζη

Στην Καμπότζη επίσης αυξάνονται τα κρούσματα, παρόλο που τον Φεβρουάριο είχε αναφέρει ένα από τα μικρότερα ποσοστά ενώ δεν είχε καταγράψει κανέναν θάνατο.

Ωστόσο, ένα νέο κύμα της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου οδήγησε σε ραγδαία άνοδο των λοιμώξεων. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε από περίπου 500 που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου σε 17.621, ενώ κατέγραψε και 114 θανάτους από τον κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο αυξανόμενος αριθμός των λοιμώξεων ασκεί τεράστια πίεση στο εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Στις 11 Απριλίου, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η Καμπότζη βρίσκεται «στο χείλος μιας εθνικής τραγωδίας».

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, οι αρχές επέβαλαν γενικό απαγορευτικό στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ και μια γειτονική περιοχή στις 15 Απριλίου. Οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν στα μέσα της Πρωτοχρονιάς της Καμπότζης, μια τριήμερη εθνική εορτή στην οποία πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.

Στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες ζώνες» και στις οποίες ζουν περίπου 300.000 άτομα – οι αρχές απαγόρευσαν στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εκτός αν προκύψει έκτακτη ανάγκη. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε μια αναδυόμενη ανθρωπιστική κρίση, με τους κατοίκους να αγωνίζονται να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα είδη, ενώ οι ομάδες των ΜΚΟ δεν μπορούν να μπουν στη χώρα για τη διανομή βοήθειας.

Την 1η Μαΐου, ο στρατός της Καμπότζης ξεκίνησε μια εκστρατεία εμβολιασμού διάρκειας ενός μηνός σχεδόν μισού εκατομμυρίου κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την Πνομ Πενχ, με εμβόλια από τις κινεζικές εταιρείες Sinopharm και Sinovac.

Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων – αλλά μόλις το 6,33% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η “έκρηξη” των κρουσμάτων στην Ινδία απειλεί και άλλες ασιατικές χώρες
(AP Photo/Heng Sinith)

Ινδονησία

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανέφερε ότι εντόπισε σε δυο ασθενείς, την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή κορονοϊού Β.1.617 η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα των 270 εκατομμυρίων κατέγραψε ημερήσιο μέσο όρο περίπου 5.000 κρουσμάτων Covid-19.

Οι αρχές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των επερχόμενων διακοπών στο Mudik, όπου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν για να δουν τις οικογένειές τους στις πατρίδες τους για να γιορτάσουν το Eid al-Fitr, το τέλος του Ραμαζανιού.

Για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19 κατά τη διάρκεια των εορταστικών εορτών, η κυβέρνηση της Ινδονησίας απαγόρευσε όλα τα εσωτερικά ταξίδια από τις 6 Μαΐου έως τις 17 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος