Η Καλιφόρνια θα απαιτεί από τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν

Μέχρι το 2026, οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις δραστηριότητές τους.

Η κυβέρνηση της Καλιφόρνιας ψήφισε το βράδυ της Δευτέρας (11/09) ένα νέο νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πολιτεία, να δημοσιοποιούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν οι δραστηριότητές τους.

Το νομοσχέδιο, SB 253, απαιτεί από το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνιας να αναπτύξει κανόνες έως το 2025 για εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μέχρι το 2026, οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις δραστηριότητές τους καθώς και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το 2027 θα πρέπει επίσης να δημοσιοποιούν πόση ρύπανση παράγουν αλυσίδες εφοδιασμού και τους πελάτες τους.

«Τεράστια νίκη για το κλίμα στην Καλιφόρνια. Παρά τη μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης των αντιπάλων, το SB 253 θα καταστήσει την Καλιφόρνια παγκόσμιο ηγέτη στη διαφάνεια των εταιρικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», έγραψε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο Σκοτ Γουίνερ, γερουσιαστής της Καλιφόρνιας και συντάκτης του νομοσχεδίου.

Η απόφαση για τη δημοσιοποίηση των εκπομπών που προέρχονται από τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη χρήση των προϊόντων και υπηρεσιών από τους καταναλωτές, γνωστές ως εκπομπές «Scope 3», έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς αναγκάζει τις εταιρείες να σχεδιάζουν προϊόντα που ρυπαίνουν λιγότερο και ενθαρρύνουν τους προμηθευτές να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές. Οι συγκεκριμένες εκπομπές αποτελούν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του αποτυπώματος άνθρακα μιας εταιρείας, γι’ αυτό και οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος αγωνίστηκαν για να τις συμπεριλάβουν στους νέους κανόνες.

Το 2022 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ πρότεινε ομοσπονδιακούς κανόνες που θα επέβαλλαν παρόμοιες γνωστοποιήσεις από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες. Οι εν λόγω κανόνες αναμενόταν να οριστικοποιηθούν νωρίτερα φέτος, αλλά αντιμετώπισαν καθυστερήσεις και έντονη αντίδραση από εταιρείες που ήταν ιδιαίτερα απρόθυμες να δημοσιοποιήσουν αυτές τις εκπομπές.

«Δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός των απαιτήσεων γνωστοποίησης Scope 3 θα πρέπει να ωθήσει τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες στο ρόλο της επιβολής στόχων μείωσης των εκπομπών εκτός του ελέγχου τους», ανέφερε η BlackRock σε δήλωσή της τον Ιούνιο του 2022.

Η Apple, από την άλλη πλευρά, μόλις την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε το νομοσχέδιο της Καλιφόρνιας.

«Αν και οι εκπομπές αυτές μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθούν, είναι απαραίτητες για την κατανόηση του πλήρους φάσματος των κλιματικών επιπτώσεων μιας εταιρείας», έγραψε ο Μάικλ Φούλκες διευθυντής της Apple για τις κρατικές και τοπικές κυβερνητικές υποθέσεις, σε επιστολή προς τον γερουσιαστή την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο μένει να δούμε πώς θα μπορέσει η Καλιφόρνια να εφαρμόσει αυτόν τον νόμο, κάτι που θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων θα καταρτίσει τους κανονισμούς. Η Καλιφόρνια έχει ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών σε όλη την πολιτεία έως το 2045.

ΠΗΓΗ: The Verge

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος