Η Google θα διαγράψει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων από την ανώνυμη παρακολούθηση

Ο τεχνολογικός γίγαντας αποδέχτηκε να προβεί στη διαγραφή των δεδομένων μετά από ομαδική αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του το 2020.

Η Google συμφώνησε να διαγράψει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων στο πλαίσιο ενός διακανονισμού και να υποβληθεί σε ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά την παρακολούθηση χρηστών στην ανώνυμη περιήγηση.

Ο τεχνολογικός γίγαντας αποδέχτηκε να προβεί στη διαγραφή μετά από ομαδική αγωγή που ασκήθηκε στις ΗΠΑ το 2020, η οποία τον κατηγορούσε ότι παραβίαζε την ιδιωτική ζωή των χρηστών συλλέγοντας δεδομένα ακόμη και όταν αυτοί περιηγούνταν «ανώνυμα». Οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημίωση ύψους 5 δισ. δολαρίων. Η Google έχει ήδη προβεί σε αλλαγές ως απάντηση στη μήνυση και η διαγραφή δεδομένων θα ισχύσει και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, η νομική διαμάχη αποκάλυψε έγγραφα στα οποία οι υπάλληλοι της Google περιέγραφαν την ανώνυμη περιήγηση ως «ένα ψέμα» και «ένα μπερδεμένο χάος».

Τον Ιανουάριο, λίγο αφότου οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για το διακανονισμό της υπόθεσης, η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι εξακολουθούσε να συλλέγει δεδομένα των χρηστών της ακόμη και όταν εκείνοι επέλεγαν να κάνουν αναζήτηση μέσω ανώνυμης περιήγησης. Αυτή η λειτουργία υποτίθεται ότι προσφέρει αυξημένη ιδιωτικότητα, επειδή δεν αποθηκεύει τη δραστηριότητα περιήγησης στη συσκευή που χρησιμοποιείται.

Τον ίδιο μήνα, η εταιρεία δήλωσε ότι άρχισε να δοκιμάζει μια λειτουργία που θα μπλοκάρει αυτόματα τα cookies τρίτων, τα οποία βοηθούν στην παρακολούθηση της δραστηριότητας του χρήστη, για όλους τους χρήστες του Google Chrome. Η εταιρεία είχε καταστήσει αυτό το μπλοκάρισμα αυτόματο για τους χρήστες της ανώνυμης περιήγησης λίγο μετά την κατάθεση της αγωγής το 2020. Τώρα, συμφώνησε να διασφαλίσει ότι ο περιορισμός αυτός θα ισχύει για πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού, που κατατέθηκε τη Δευτέρα (01/04) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διευθετήσουμε αυτή την αγωγή, την οποία πάντα πιστεύαμε ότι ήταν αβάσιμη», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Google Χόρχε Καστανέντα, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δεν θα καταβάλει καμία αποζημίωση.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαγράψουμε παλιά τεχνικά δεδομένα που δεν συνδέθηκαν ποτέ με κάποιο άτομο και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για οποιαδήποτε μορφή εξατομίκευσης» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Google θα συλλέγει λιγότερα δεδομένα από τις αναζητήσεις των χρηστών που χρησιμοποιούν ανώνυμη περιήγηση και ως εκ τούτου θα κερδίζει λιγότερα χρήματα από τα δεδομένα, έγραψαν οι δικηγόροι των εναγόντων.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος