Η Ευρώπη εγκαινιάζει τη νέα γενιά μετεωρολογικών δορυφόρων – Παρούσα και η Ελλάδα

Η Ευρώπη έκανε ένα σημαντικό βήμα στην πρόγνωση του καιρού και την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, εγκαινιάζοντας τη νέα γενιά μετεωρολογικών δορυφόρων πολικής τροχιάς, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Στην εκτόξευση βρέθηκε και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας εικόνες και πληροφορίες από κοντά.

Η Ευρώπη εγκαινιάζει τη νέα γενιά μετεωρολογικών δορυφόρων – Παρούσα και η Ελλάδα

Ο νέος δορυφόρος δεύτερης γενιάς θα πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή της Γης κάθε 100 λεπτά, πετώντας σε ύψος περίπου 800 χιλιομέτρων. Εξοπλισμένος με υπερσύγχρονους αισθητήρες, θα παρέχει πιο ακριβείς καιρικές προβλέψεις, θα εντοπίζει έγκαιρα καταιγίδες και θα καταγράφει κρίσιμα δεδομένα για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Στην «καρδιά» του εξοπλισμού βρίσκεται ο αισθητήρας MetImage, που μετρά καθημερινά την ποιότητα της ατμόσφαιρας: ρύπους, σκόνη, όζον και αιωρούμενα σωματίδια όπως η ηφαιστειακή τέφρα ή η σκόνη από την Αφρική. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα που θα ενισχύσουν την προστασία από ακραία φαινόμενα και θα συμβάλουν στην πρόληψη κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον.

Η εκτόξευση παρακολουθήθηκε και από το CERN, που έχει ενεργό ρόλο στην τεχνολογία των αισθητήρων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας.

Με αυτή τη νέα αποστολή, η Ευρώπη πραγματοποιεί ένα άλμα προς το μέλλον της μετεωρολογίας, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο αξιόπιστες προβλέψεις και βαθύτερη κατανόηση των κλιματικών μεταβολών που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος