Η Ευρώπη άνοιξε χθες ένα νέο κεφάλαιο στη δορυφορική μετεωρολογία, με την εκτόξευση του MetOp Δεύτερης Γενιάς A1 (MetOp-SGA1) – του πρώτου δορυφόρου της νέας σειράς πολικής τροχιάς.
Εξοπλισμένος με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων αισθητήρων, ο MetOp-SGA1 θα παρέχει κρίσιμα δεδομένα για την πρόγνωση του καιρού, την έγκαιρη ανίχνευση καταιγίδων, την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για πλήθος άλλων επιστημονικών και επιχειρησιακών εφαρμογών.
Μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή μετεωρολογία
Το φιλόδοξο πρόγραμμα EUMETSAT Polar System – Second Generation (EPS-SG) περιλαμβάνει τρία ζεύγη δορυφόρων MetOp (τύπου A και τύπου B), με δέκα τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες. Οι δορυφόροι αυτοί θα συνεχίσουν την παράδοση παρατηρήσεων της πρώτης γενιάς και θα παραμείνουν σε λειτουργία έως τα μέσα της δεκαετίας του 2040.
Μετά τον MetOp-SGA1, θα ακολουθήσει σε περίπου έναν χρόνο ο «δίδυμος» MetOp-SGB1.
Κάθε δορυφόρος θα πραγματοποιεί πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη σε 100 λεπτά, σε ύψος 830 χιλιομέτρων – 40 φορές πιο κοντά από τους γεωστάσιμους μετεωρολογικούς δορυφόρους. Σε οικονομικό επίπεδο, τα οφέλη του προγράμματος εκτιμάται ότι θα είναι 20 φορές μεγαλύτερα από το κόστος.
Η νέα γενιά MetOp αναμένεται να φέρει επανάσταση στην ποσότητα και τη συχνότητα των ατμοσφαιρικών δεδομένων, βελτιώνοντας αισθητά την ακρίβεια των προβλέψεων για χρονικό ορίζοντα από 12 ώρες έως και 10 ημέρες. Παράλληλα, θα ενισχύσει την άμεση πρόγνωση (nowcasting) σε βόρειες περιοχές, όπου τα δεδομένα από γεωστάσιμους δορυφόρους είναι περιορισμένα.
Sentinel-5: Ο «φρουρός» της ατμόσφαιρας
Στην «καρδιά» του MetOp-SGA1 βρίσκεται ο Sentinel-5, ένα προηγμένο φασματόμετρο που θα παρέχει καθημερινά παγκόσμια δεδομένα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Με υψηλή ανάλυση και λειτουργία σε επτά φασματικές ζώνες, θα μετρά συγκεντρώσεις όζοντος, διοξειδίου του αζώτου, διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, ενώ θα καταγράφει ατμοσφαιρικά αερολύματα (σκόνη, καπνό, ηφαιστειακή τέφρα) και τον δείκτη UV.
Η αποστολή Sentinel-5 εντάσσεται στο πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των πολύτιμων δεδομένων που ήδη συλλέγονται.
Συνεργασία ESA και EUMETSAT
Η αποστολή MetOp-SG είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την EUMETSAT. Η Ελλάδα συμμετέχει και στους δύο οργανισμούς, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να αξιοποιεί επιχειρησιακά τα νέα δεδομένα.
Η ΕΡΤ βρέθηκε στην καρδιά των εξελίξεων: ο μετεωρολόγος της, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, παρακολούθησε την εκτόξευση από το κέντρο της ESA.
Ο επιστημονικός διευθυντής της EUMETSAT, Paolo Rutti, τόνισε ότι τα δεδομένα του νέου δορυφόρου θα βελτιώσουν αισθητά τις προβλέψεις των παγκόσμιων προγνωστικών κέντρων. Ο τεχνικός διευθυντής της ESA, Thorsten Fehr, υπογράμμισε πως η συνέχεια των παρατηρήσεων θα προσφέρει καλύτερη εικόνα όχι μόνο για τον καιρό, αλλά και για την εξέλιξη του κλίματος.
Με τον MetOp-SGA1, η Ευρώπη ενισχύει τη θέση της στην αιχμή της δορυφορικής τεχνολογίας, επενδύοντας σε πιο ακριβείς προγνώσεις και βαθύτερη κατανόηση της ατμόσφαιρας και του κλίματος που θα μας συνοδεύουν για δεκαετίες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος