Η ευρωπαϊκή αεροπορική αρχή δημοσίευσε συστάσεις ασφάλειας για τον εναέριο χώρο γύρω από τη Μόσχα και το Ροστόφ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας προχώρησε πριν από λίγο στην έκδοση συστάσεων ασφάλειας των αεροπορικών πτήσεων σε τμήματα του ρωσικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με αυτές οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στον εναέριο χώρο του FIR Μόσχας και του FIR Ροστόφ, λόγω της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας που μπορεί να περιλαμβάνει εκτοξεύσεις πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που διεισδύουν στον ελεγχόμενο εναέριο χώρο, ενώ υπενθυμίζει στους πιλότους ότι οι λειτουργίες εντός του FIR Μίνσκ απαγορεύονται σύμφωνα με τις Οδηγίες Ασφάλειας της EASA.

Η σύσταση προέκυψε έπειτα την έναρξη στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο έδαφος της Ουκρανίας με βάση το επείγον μήνυμα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για υψηλό κίνδυνο της ασφάλειας των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών, την NOTAM που εκδόθηκε από την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι οι πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών εντός του εναερίου χώρου της είναι περιορισμένες λόγω πιθανών κίνδυνων για την πολιτική αεροπορία, την NOTAM που εκδόθηκε από τη Ρωσία με την οποία κλείνει ένα τμήμα του νότιου εναέριου χώρου του FIR Ροστόφ κατά μήκος των συνόρων με την ανατολική Ουκρανία καθώς και την NOTAM που εκδόθηκε από τη Μολδαβία που αναφέρει ότι το FIR Κισινάου είναι κλειστό για όλες τις πτήσεις λόγω της ουκρανικής κρίσης

Υπενθυμίζει στους αερομεταφορείς ότι οι περιοχές που αναφέρονται παραπάνω αποτελούν ενεργή ζώνη σύγκρουσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο προαναφερόμενος εναέριος χώρος και η κρίσιμη υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, εκτίθενται σε στρατιωτικές δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών. Ειδικότερα, υπάρχει κίνδυνος τόσο εσκεμμένης στόχευσης όσο και εσφαλμένης αναγνώρισης των πολιτικών αεροσκαφών.

Η παρουσία και η πιθανή χρήση ενός ευρέος φάσματος συστημάτων επίγειου και αερομεταφερόμενου πολέμου ενέχει ΥΨΗΛΟ κίνδυνο για τις πολιτικές πτήσεις που εκτελούνται σε όλα τα ύψη και τα επίπεδα πτήσης. Η κατάσταση παραμένει ρευστή και υπόκειται σε ταχεία αλλαγή καταλήγει η ανακοίνωση της EASA

Υπενθυμίζεται ότι ήδη εδώ και μια εβδομάδα δεκάδες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει ή αναστείλει τις πτήσεις τους προς την Ουκρανία.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος