Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης παρέπεμψε την υπόθεση Οσμάν Καβάλα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέπεμψε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση του Οσμάν Καβάλα προκειμένου το δικαστήριο να κρίνει εάν η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της να εκτελέσει την απόφαση που εξέδωσε σύμφωνα με το άρθρο 46.4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Σε ενδιάμεσο ψήφισμα που ενέκρινε η Επιτροπή Υπουργών έκρινε ότι, μη εξασφάλιση της άμεσης αποφυλάκισης του Οσμάν Καβάλα, η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με την τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση που τον αφορά, απόφαση που μάλιστα αμφισβητείται από τις τουρκικές αρχές.

Τον Δεκέμβριο του 2019, το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η κράτηση του Οσμάν Καβάλα έγινε ελλείψει επαρκών ενοχοποιητικών στοιχείων. Έκρινε επίσης ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή του εξυπηρετούσαν άλλο σκοπό, δηλαδή στο να τον φιμώσουν και να αποτρέψουν άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ότι η καθυστέρηση στην εξέταση της προσφυγής του από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ήταν αρκετά «σύντομη».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέληξε τότε στο συμπέρασμα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η κράτηση του και να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωσή του. Η απόφασή κατέστη τελεσίδικη τον Μάιο του 2020, όταν η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Υπουργών για εποπτεία της εκτέλεσής της.

Επιπλέον σε ένα ενδιάμεσο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021, η Επιτροπή των Υπουργών υπενθύμισε τις οκτώ προηγούμενες αποφάσεις της και ένα προηγούμενο ενδιάμεσο ψήφισμά της, καλώντας τις τουρκικές αρχές να εξασφαλίσουν, αφενός, την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα και, αφετέρου, να διασφαλιστεί ότι η ποινική διαδικασία σε βάρος του θα περατωθεί χωρίς καθυστέρηση με βάση τα πορίσματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, χωρίς καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το άρθρο 46.4 της Σύμβασης παρέχει στην Επιτροπή Υπουργών, η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου, τη δυνατότητα να υποβάλει στο Δικαστήριο το ζήτημα της συμμόρφωσης ενός κράτους με την υποχρέωσή του άμεσης συμμόρφωσης.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος