Η Έλενα Κουντουρά σε εκδήλωση της “Μαγνήτων Κιβωτός”

Τον ετήσιο προγραμματισμό του με θέμα «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων»  και το ημερολόγιο με θέμα «8 Γυναικείοι Συνεταιρισμοί μας ταξιδεύουν…», παρουσιάζει το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις επτά το απόγευμα, ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», παρουσία της αναπληρωτή υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά.

Έπειτα από το θεματικό έτος για τη θάλασσα με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», που ολοκληρώθηκε το 2015 , και  την  Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο απολογισμός , ακολουθεί για το 2016 ακόμη ένα επίσης σημαντικό θέμα, με το οποίο συνδέεται η περιοχή μας, η Ελλάδα, η Μεσόγειος, αλλά και όλοι οι πολιτισμοί.

Οι γεύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, τη μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου, αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος και ο θάνατος. Ο πολιτισμός των γεύσεων, όπως εξελίσσεται στους αιώνες, αποτελεί ένα μακρινό ταξίδι, με άποψη και εναλλακτικές αντιλήψεις που συνεχώς διαμορφώνονται στο χρόνο.

Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγιάς ως περιοχή διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού είναι πλούσια σε προϊόντα, όπως:  βότανα, ψάρια, γλυκά, μαρμελάδες, μέλι, γαλακτοκομικά, φρούτα, κρασιά, λάδι, λουκάνικα, ξηροί καρποί, χαλβάς, χυμοί, χωριάτικα ζυμαρικά, προϊόντα με ονομασία προέλευσης καθώς και  τοπικά προϊόντα, τα οποία μεταποιούνται σε μικρές οικογενειακές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ο πολιτισμός των γεύσεων στη Μαγνησία είναι ένα κράμα εδεσμάτων, πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς, η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής αποτελούν μια αρραγή ενότητα, που θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη ως τέτοια.

Το «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016», «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», μπορεί να μετεξελιχθεί ή να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο με διαδρομές γεύσης και πολιτισμού, όπου προϊόντα, τοπικές υπηρεσίες και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη ταξιδιωτική γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου.

Ο πολιτισμός των γεύσεων και ο τουρισμός, εκτός του ότι πρέπει να συναντηθούν και να συνυπάρξουν αρμονικά, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες της τοπικής ανάπτυξης.

Καλούνται όλοι να παρευρεθούν στην σημαντική αυτή και ευελπιστείται  το  «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2016» να τεθεί «υπό την αιγίδα» του Υπουργείου Τουρισμού και να ενισχυθούν οι δράσεις του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος