Η έκθεση European State of the Climate 2024 ανακοινώθηκε σήμερα, 15 Απριλίου, από την Υπηρεσία για την Κλιματική Αλλαγή του προγράμματος Copernicus (C3S) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO)!
Η ομάδα ReACT από το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που διαχειρίζεται τον κόμβο πληροφόρησης ClimateHub με χαρά ανακοινώνει ότι η έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης είναι διαθέσιμη και στα Ελληνικά στην ιστοσελίδα του ClimateHub, ταυτόχρονα με την επίσημη δημοσίευσή της από το C3S.
Η έκθεση, με τη συμβολή 100 επιστημόνων, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα του κλίματος της Ευρώπης για το 2024 μέσα από διαγράμματα και infographics.
Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το 2024 ξεχώρισε για τις έντονες κλιματικές του αντιθέσεις: υγρότερες συνθήκες με περισσότερες βροχές στη Δυτική Ευρώπη, ξηρασία και μεγαλύτερες περιόδους ηλιοφάνειας στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου στην περιοχή της Μεσογείου.
Η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες για: θερμοκρασία, θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας, βροχοπτώσεις και υγρασία εδάφους, πλημμύρες, θερμικό στρες και τροπικές νύχτες, στρες λόγω ψύχους και ημέρες παγετού, παγετώνες και απώλεια πάγου, πυρκαγιές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις σημειώνουν πρόοδο, με το 51% να έχει σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έναντι του 26% το 2018. Η μείωση των ψυχρών ημερών, με το 69% της Ευρώπης να βιώνει λιγότερες από 90 ημέρες παγετού, αποτυπώνει τη επίδραση της κλιματικής αλλαγής.
Η συνοπτική έκθεση είναι διαθέσιμη στα ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://climatehub.gr/news.html
Η αναλυτική έκθεση είναι διαθέσιμη στο website του C3S:
https://climate.copernicus.eu/
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος