Η ΕΚΤ τιμωρεί την Τράπεζα Κύπρου για μεταφορά ρευστότητας σε θυγατρικές χωρίς έγκριση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 575.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία (Τράπεζα Κύπρου) αφού μετέφερε ρευστότητα σε θυγατρικές της που λειτουργούν χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από την εποπτική αρχή.

Το 2016, ενόψει της κατάστασης ρευστότητας της τράπεζας εκείνη τη στιγμή, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να ζητήσει προηγούμενη έγκριση για οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίου ή ρευστότητας σε οποιαδήποτε από τις θυγατρικές της. Η εθνική εποπτική αρχή είχε αρχικά επιβάλει αυτό το προληπτικό μέτρο το 2012 πριν από την καθιέρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 η τράπεζα πραγματοποίησε σκόπιμα πολυάριθμες μεταφορές χωρίς να ζητήσει την έγκριση της εποπτικής αρχής. Αυτό συνέβη παρά την προφανή γνώση αυτής της απαίτησης και αφού η τράπεζα είχε ζητήσει σωστά την έγκριση της ΕΚΤ σε πολλές άλλες περιπτώσεις κατά την ίδια περίοδο, αποδεχόμενη έτσι ότι θα οδηγούσε σε παραβίαση. Αυτό εμπόδισε την ΕΚΤ να αξιολογήσει σωστά την προληπτική κατάσταση της τράπεζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά.

Όταν αποφασίζει για το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί σε μια τράπεζα, η ΕΚΤ εφαρμόζει τον οδηγό για τη μέθοδο καθορισμού των διοικητικών χρηματικών κυρώσεων. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ χαρακτήρισε την παράβαση ως μέτρια σοβαρή. Η τράπεζα έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση της ΕΚΤ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος