Η ατζέντα του Μακρόν μετά την επανεκλογή του στη γαλλική προεδρία

O Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να επικρατήσει της Μαρίν Λεπέν και να εξασφαλίσει την παραμονή του στην γαλλική προεδρία για άλλα πέντε χρόνια, ωστόσο, η δεύτερη θητεία του θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολη από την πρώτη.

Ποιες είναι ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις και προτεραιότητες του Γάλλου προέδρου;

Εξασφάλιση της πλειοψηφίας και διορισμός κυβέρνησης

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν στις 12 και στις 19 Ιουνίου και οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν 577 βουλευτές. Θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια νέα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση το κόμμα του Μακρόν;

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών προκάλεσε την κατάρρευση των κυβερνητικών κομμάτων της Γαλλίας, με τους Ρεπουμπλικανούς και τους Σοσιαλιστές να συγκεντρώνουν το καθένα λιγότερο από 5%, και την ανάδειξη τριών ισότιμων μπλοκ: της ριζοσπαστικής αριστεράς, του ποικιλόμορφου κέντρου του Μακρόν και της ακροδεξιάς.

Χωρίς πλειοψηφία, τα περιθώρια ελιγμών ενός Γάλλου προέδρου μειώνονται σημαντικά, και ακόμη και αν το μοτίβο της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου δεν επαναληφθεί στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ο Μακρόν θα χρειαστεί εξωτερική υποστήριξη. Κάποια από αυτές θα προέλθει αναμφίβολα από τη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μακρόν έχει πει ότι η κυβέρνησή του θα είναι ανοιχτή σε «οποιονδήποτε υποστηρίζει το σχέδιό του», αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. Έχει πει επίσης ότι το περιβάλλον θα είναι κεντρικό θέμα στη δεύτερη θητεία του και ότι ο νέος πρωθυπουργός του θα αναλάβει τον «οικολογικό σχεδιασμό».

Κόστος ζωής

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το φτωχότερο 5% είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Guardian», ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δήλωσε ότι πλέον δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Στην φετινή προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, το κόστος ζωής ήταν κεντρικό θέμα.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την κυβερνητική έκπτωση στις τιμές των καυσίμων εάν το ενεργειακό κόστος συνεχίσει να αυξάνεται. Έχει επίσης αναφέρει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης στήριξης για τους χαμηλόμισθους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Συντάξεις, σχολεία, υγειονομική περίθαλψη, εγκληματικότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που απέτυχε να εφαρμόσει κατά την πρώτη του θητεία -αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά στα 65 έτη έως το 2031, εκτός από όσους εργάζονται σε σκληρές φυσικές εργασίες- θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το φθινόπωρο.

Στόχος του είναι να ξεκινήσει μια πρώτη διαβούλευση με τα συνδικάτα και τους εργοδότες πριν από το καλοκαίρι. Υποσχέθηκε να μην προωθήσει τα σχέδια με προεδρικό διάταγμα, αλλά δήλωσε ότι δεν θα τα εγκαταλείψει γιατί όπως είπε, είναι οικονομικά απαραίτητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ξεκινήσει πρώιμες διαβουλεύσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, δίνοντας περισσότερη αυτονομία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Θα ξεκινήσει επίσης και διαβουλεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές. Έχει επίσης δεσμευτεί να προσλάβει περισσότερους αστυνομικούς, δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος