Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές, ακόμη και αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, προειδοποιούν επιστήμονες σε νέα μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και τα σημερινά επίπεδα υπερθέρμανσης ενδέχεται να προκαλέσουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά αρκετά μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα, με σοβαρές επιπτώσεις για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Earth and Environment», υποστηρίζει ότι ακόμα και μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα — το τρέχον μέσο επίπεδο υπερθέρμανσης — μπορεί να προκαλέσει σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας και εκτεταμένη μαζική μετανάστευση.
Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία, «θα δούμε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί από την έναρξη του σύγχρονου πολιτισμού», δήλωσε στο CNN ο Τζόναθαν Μπάμπερ, συγγραφέας της μελέτης και παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία.
Η άνοδος της θάλασσας οφείλεται στην ταχεία απώλεια των καλυμμάτων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, η οποία έχει τετραπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990 και είναι πλέον η μεγαλύτερη πηγή ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Τι διαπίστωσε η μελέτη
Βασιζόμενη σε δορυφορικά δεδομένα, παλαιοκλιματικές συγκρίσεις και ενημερωμένες προβλέψεις, μια ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε κλιματικά μοντέλα προκειμένου να προβλέψει τις μελλοντικές αλλαγές στα καλύμματα πάγου ανάλογα με διαφορετικά σενάρια. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, διαπίστωσαν ότι πριν από περίπου 15.000 χρόνια, στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας ήταν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον σημερινό. Την τελευταία φορά που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν τόσο υψηλά όσο σήμερα — περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια πριν — η στάθμη της θάλασσας ήταν από 10 έως 20 μέτρα υψηλότερη από τα σημερινά επίπεδα.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά αρκετά μέτρα ακόμα, ακόμη και αν μειώσουμε γρήγορα και ριζικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων για να επιτύχουμε τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ωστόσο, η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ακόμη και στους 1,2°C προβλέπεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά πολλά μέτρα. Το ασφαλές όριο, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, πιθανόν να βρίσκεται κάτω από τον 1 βαθμό Κελσίου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί το πραγματικό σημείο καμπής.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτήν την περίοδο κατευθυνόμαστε προς μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως και 2,9°C, ένα επίπεδο στο οποίο είναι σχεδόν βέβαιο πως τα παγοκαλύμματα της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής θα καταρρεύσουν πλήρως. Το λιώσιμο αυτών των καλυμμάτων πάγου αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 12 μέτρα. Σήμερα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε υψόμετρο κάτω των 10 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ γύρω στα 230 εκατομμύρια κατοικούν σε περιοχές που βρίσκονται λιγότερο από 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας πιθανότατα θα επιταχυνθεί σε ρυθμούς πολύ δύσκολους για να προσαρμοστούμε. Δεν αποκλείεται να δούμε αύξηση της τάξεως του ενός εκατοστού ανά έτος», δήλωσε ο Κρις Στόουκς, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε για πρώτη φορά τους 1,5°C πέρυσι. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση. Οι συγγραφείς ζητούν άμεση και επείγουσα δράση προκειμένου να περιοριστούν οι χειρότερες επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, τονίζοντας ότι κάθε εκατοστό μετράει.
«Δεν λέμε απαραίτητα ότι θα χαθούν όλα στους 1,5°C, αλλά λέμε ότι κάθε κλάσμα του βαθμού έχει σημασία για τα καλύμματα πάγου και όσο νωρίτερα σταματήσουμε την υπερθέρμανση, τόσο το καλύτερο, επειδή αυτό καθιστά πολύ ευκολότερη την επιστροφή σε ασφαλέστερα επίπεδα αργότερα», κατέληξε ο Στόουκς.
ΠΗΓΗ: Gizmodo
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος