H Κίνα θέλει να ρυθμίσει τους αλγόριθμους των τεχνολογικών εταιρειών

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Κίνα οριστικοποίησε το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να χρησιμοποιούν αλγόριθμους, στοχεύοντας έτσι στο μυστικό πίσω από την επιτυχία πολλών κολοσσών της χώρας.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου και αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας της χώρας να περιορίσει τη δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Alibaba ή η ByteDance, η μητρική εταιρεία του TikTok.

Οι κανόνες ζητούν από τις πλατφόρμες να διασφαλίσουν ότι οι αλγόριθμοί τους χρησιμοποιούνται «για καλό σκοπό». Τους απαγορεύουν επίσης να σχεδιάζουν μοντέλα που δελεάζουν τους χρήστες να συμμετάσχουν σε «υπερβολικές δαπάνες» ή να αναπτύξουν εθισμό στις πλατφόρμες – απαιτήσεις που φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με πολλά επιχειρηματικά μοντέλα κοινωνικής δικτύωσης ή ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μετά την έκδοση ενός προσχεδίου των κανόνων τον Αύγουστο, η Διοίκηση του Κυβερνοχώρου της Κίνας κυκλοφόρησε στις 4 Ιανουαρίου την τελική έκδοση των κανόνων μαζί με τρεις άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της Κίνας, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών. Οι κανόνες αυτοί αποτελούν ένα από τα πιο προηγμένα πλαίσια ρύθμισης των αλγορίθμων παγκοσμίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να καταλήξουν σε νομοθετικές προτάσεις για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών, οι αλγόριθμοι των οποίων έχουν κατηγορηθεί ότι προτείνουν αναρτήσεις που επιτείνουν τη ρητορική μίσους και επιδεινώνουν την πολιτική πόλωση. Η ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών στις ΗΠΑ είναι πιο δύσκολη από ό,τι στην Κίνα, καθώς η Πρώτη Τροποποίηση περιορίζει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διατάσσει ιδιωτικές εταιρείες να αφαιρούν ορισμένους τύπους περιεχομένου.

Στη μονοκομματική Κίνα, η κυβέρνηση ασκεί ολοένα και αυστηρότερο έλεγχο στις εταιρείες τεχνολογίας, αναγκάζοντάς τες να διορθώσουν μονοπωλιακές πρακτικές και να προσκαλέσουν μεγαλύτερη κρατική συμμετοχή στις εταιρείες. Το 2020, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθούσε να οργανώσει την εξαγορά της TikTok από τις ΗΠΑ, η Κίνα επικαιροποίησε ξαφνικά τους κανόνες της, προσθέτοντας την «τεχνολογία υπηρεσιών προώθησης εξατομικευμένων πληροφοριών με βάση την ανάλυση δεδομένων» ως έναν τομέα που περιορίζεται από τις εξαγωγές.

Οι κανόνες απαιτούν από τις τεχνολογικές εταιρείες να δίνουν στους χρήστες την επιλογή να απενεργοποιούν τις αλγοριθμικές συστάσεις. Για εφαρμογές όπως η Douyin- η κινεζική έκδοση του TikTok- η ρήτρα αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει το επιχειρηματικό της μοντέλο που περιστρέφεται γύρω από την ισχυρή μηχανή αλγορίθμων της ByteDance, αν και η πραγματική επίπτωση είναι άγνωστη δεδομένης της ασαφούς διατύπωσης των κανόνων. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν τις βασικές αρχές, τις προθέσεις και τους κύριους μηχανισμούς λειτουργίας πίσω από την υπηρεσία σύστασης αλγορίθμων.

Παρά τη φαινομενικά σαρωτική εμβέλεια των κανόνων για τους αλγορίθμους, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι «απαιτούν μόνο τη δυνατότητα εξαίρεσης και όχι τη δυνατότητα επιλογής για τις υπηρεσίες συστάσεων. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών δεν θα γνωρίζει την ύπαρξη μιας τέτοιας λειτουργίας και λίγοι θα μπουν στον κόπο να την χρησιμοποιήσουν, καθώς η επιλογή είναι συχνά βαθιά ενσωματωμένη στη ρύθμιση απορρήτου της εφαρμογής», δήλωσε η Άντζελα Ζανγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και εμπειρογνώμονας στους τεχνολογικούς κανονισμούς της Κίνας.

ΠΗΓΗ: QZ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος