H αντιμονοπωλιακή αρχή της Γαλλίας επέβαλλε πρόστιμο 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Google

Το πρόστιμο συνδέεται με μια διαμάχη για πνευματικά δικαιώματα στη Γαλλία σχετικά με το διαδικτυακό περιεχόμενο.

H αντιμονοπωλιακή αρχή της Γαλλίας επέβαλε πρόστιμο 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Google για παραβάσεις που συνδέονται με τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα μέσα ενημέρωσης.

Το πρόστιμο συνδέεται με μια διαμάχη για πνευματικά δικαιώματα στη Γαλλία σχετικά με το διαδικτυακό περιεχόμενο, έπειτα από καταγγελίες από ορισμένους από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Η διαμάχη φάνηκε να επιλύεται το 2022, όταν ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός απέσυρε την έφεσή του κατά του αρχικού προστίμου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που του είχε επιβληθεί στο τέλος μιας μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε η αντιμονοπωλιακή αρχή.

Ωστόσο, ο εποπτικός φορέας δήλωσε την Τετάρτη (20/03) ότι η Google παραβίασε τους όρους τεσσάρων από τις επτά δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στον διακανονισμό, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τους εκδότες και της παροχής πληροφοριών. Η αντιμονοπωλιακή αρχή αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο chatbot Bard της Google, το οποίο, όπως είπε, εκπαιδεύτηκε με δεδομένα από απροσδιόριστα μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικά πρακτορεία χωρίς η εταιρεία να τα ενημερώσει ή τη ρυθμιστική αρχή.

Η Google δήλωσε ότι το πρόστιμο είναι δυσανάλογο και ότι ο φορέας δεν είχε λάβει επαρκώς υπόψη τις προσπάθειές της «σε ένα περιβάλλον όπου είναι πολύ δύσκολο να καθορίσουμε μια πορεία επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος στη συνέχεια».

Το πρόστιμο έρχεται καθώς πολλοί εκδότες, συγγραφείς και ειδησεογραφικά πρακτορεία επιδιώκουν να περιορίσουν την αυτόματη συλλογή δεδομένων του διαδικτυακού τους περιεχομένου από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς τη συγκατάθεσή τους για δίκαιη αποζημίωση.

Το 2023 οι New York Times μήνυσαν την Microsoft και την OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποίησαν εκατομμύρια άρθρα της εφημερίδας χωρίς άδεια για να εκπαιδεύσουν τα chatbots τους.

ΠΗΓΗ: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος