Γρ. Βασιλοκωνσταντάκης: «Ο Χαφτάρ θέλει λεφτά και αναγνώριση» – Στο τραπέζι διλήμματα για την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Τη στρατηγική του στρατηγού Χαφτάρ ανέλυσε ο πρέσβης επί τιμή Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τη διπλωματική ένταση με την ευρωπαϊκή αποστολή στη Βεγγάζη βρίσκεται ένας στοχευμένος σχεδιασμός ενίσχυσης της διαπραγματευτικής του θέσης. Όπως είπε, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης «προσπαθεί να κατοχυρωθεί και να κατοχυρώσει τη θέση του στην περιοχή, διεκδικώντας χρήματα και εξουσία».

«Η γνώμη μου είναι ότι ο Χαφτάρ είναι έτοιμος για κάτι τελικό. Δεν είναι έτοιμος να δεχτεί ανθρώπους που θα του προτείνουν, θα κάνουν ελιγμούς. Θέλει κάτι έτοιμο», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλοκωνσταντάκη, ο Χαφτάρ επιδιώκει μια «take it or leave it» συμφωνία, ανάλογη με εκείνη που πέτυχε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με τη λιβυκή πλευρά, όταν οι ροές προς τη Λαμπεντούζα είχαν φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Εκτιμά ότι στόχος του είναι μια οικονομική διευθέτηση και ταυτόχρονα ένα είδος διεθνούς αναγνώρισης της ανατολικής κυβέρνησης, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της στη μελλοντική πολιτική εξίσωση της Λιβύης.

«Η Ευρώπη δεν είναι πια του 2015»

Ο πρέσβης επισήμανε πως, σε αντίθεση με την περίοδο του 2015, οι ευρωπαϊκές χώρες σήμερα δεν έχουν τη βούληση ή τη δυνατότητα να επαναλάβουν πολιτικές υποδοχής. «Η Γερμανία τότε είχε περιθώρια για δημογραφικούς και οικονομικούς λόγους. Τώρα, δεν υπάρχει καμία ηγετική βούληση να επαναληφθεί εκείνη η κατάσταση», είπε.

Ως αποτέλεσμα, οι μεταναστευτικές ροές έχουν στραφεί προς την Κρήτη, αρχικά δοκιμαστικά και πλέον εντατικά, κατά τα λεγόμενά του. «Η ίδια συνταγή που εφαρμόστηκε στη Λαμπεντούζα φαίνεται να πετυχαίνει και σε εμάς», πρόσθεσε.

Διλήμματα και σενάρια: Διμερής συμφωνία ή κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική;

Ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης υπογράμμισε την ανάγκη για μια διευθέτηση – είτε σε διμερές επίπεδο, είτε σε κοινό ευρωπαϊκό – με στόχο την ανάσχεση των ροών. Όπως είπε, αυτό είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα, η οποία «δεν διαθέτει το ίδιο διπλωματικό εκτόπισμα με την Ιταλία», και γι’ αυτό πρέπει να επιδιωχθεί κοινή ευρωπαϊκή δράση.

«Αν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε το ενδιαφέρον όλων, αναβιώνοντας τον φόβο των καταστάσεων του 2015, έχουμε κάποιες πιθανότητες να το πετύχουμε», εκτίμησε.

«Εργαλειοποίηση των ροών» και προειδοποίηση για έντονη πίεση

Σχολιάζοντας τη σύγκριση με την Τουρκία, ο πρέσβης παραδέχτηκε ότι ο Χαφτάρ ανεβάζει τον πήχη, εργαλειοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές όπως έκανε και η Άγκυρα το 2016. Ωστόσο, τόνισε ότι «η οντότητα Χαφτάρ δεν είναι Τουρκία» και δεν διαθέτει ούτε τα μέσα ούτε τη συνοχή για να ελέγξει με συνέπεια τις ροές.

Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές συνθήκες στην Αφρική εντείνουν τις πιέσεις, με πολέμους στο Σουδάν και τη ζώνη Σαχέλ, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες Αιγυπτίους να προσπαθούν να περάσουν προς την Ευρώπη. «Η πίεση θα είναι πολύ ισχυρή το επόμενο διάστημα», προειδοποίησε.

«Θα τεθούν ζητήματα και διλήμματα για το αν πρέπει να ληφθούν μέτρα αποτροπής, για το αν πρέπει να γίνει δυσκολότερη η πρόσβαση σε άσυλο, για το τι θα περιμένει αυτούς που φτάνουν στην Κρήτη», κατέληξε.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος