Γουατεμάλα: Πρωτοβουλία για την αναζήτηση 45.000 αγνοουμένων του εμφυλίου πολέμου

Τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για τον εντοπισμό περίπου 45.000 ανθρώπων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 36χρονου εμφυλίου πολέμου της Γουατεμάλας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μπερνάρντο Αρέβαλο.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τον «Μηχανισμό Ανθρωπιστικής Αναζήτησης για Άτομα που Εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της Εσωτερικής Ένοπλης Σύγκρουσης», μια πρωτοβουλία που φέρνει κοντά κρατικούς φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις με στόχο τη διερεύνηση της τύχης χιλιάδων αγνοουμένων.

«Να επουλωθεί μια ανοιχτή ιστορική πληγή»

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παλάτι του Πολιτισμού στην Πόλη της Γουατεμάλας, ο Αρέβαλο τόνισε ότι η νέα προσπάθεια αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και στην ανακούφιση των οικογενειών που εξακολουθούν να αναζητούν τους συγγενείς τους.

«Ξεκινάμε τον δρόμο για να βρούμε όσους ανάμεσά μας αγνοούνται, ώστε να επουλώσουμε μια ανοιχτή ιστορική πληγή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι ο μηχανισμός θα συμβάλει στη διασφάλιση του δικαιώματος στην αλήθεια, τη μνήμη και τις επανορθώσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υποκαθιστά τη δικαστική διαδικασία και την απόδοση ευθυνών.

Η βαριά κληρονομιά του εμφυλίου

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γουατεμάλα διήρκεσε από το 1960 έως το 1996, όταν η κυβέρνηση και οι αριστερές αντάρτικες οργανώσεις υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και εκθέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, με την πλειονότητα των παραβιάσεων να αποδίδεται στον στρατό και σε συμμαχικές παραστρατιωτικές ομάδες.

Ελπίδα για τις οικογένειες των αγνοουμένων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικογενειών Κρατουμένων και Εξαφανισμένων στη Γουατεμάλα (FAMDEGUA), Πάμπλο Εστράδα, χαρακτήρισε τη δημιουργία του νέου μηχανισμού «ένα μικρό, λαμπρό φως» έπειτα από δεκαετίες αναζήτησης ανθρώπων που, όπως είπε «το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι σκέφτονταν διαφορετικά».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η οργάνωσή του έχει προωθήσει περισσότερες από 160 διαδικασίες εκταφής τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες οδήγησαν στην ανάκτηση περίπου 1.800 οστικών καταλοίπων θυμάτων της κρατικής βίας. Ωστόσο, μόλις το 30% αυτών των λειψάνων κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί και να επιστραφεί στις οικογένειές τους.

Πηγές: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος