Πραγματικά ισόβια στην Αλγερινή που βίασε, βασάνισε και μαχαίρωσε 38 φορές τη 12χρονη Λολά στη Γαλλία – Δεν σταμάτησε ούτε όταν την εκλιπαρούσε

«Πραγματικά ισόβια» για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της 12χρονης Λολά Νταβιέ, επέβαλε γαλλικό δικαστήριο στην Αλγερινή Νταμπία Μπενκιρέν η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που καταδικάστηκε με τη μέγιστη ποινή.

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα μείωσης είχε ζητήσει το πρωί ο γενικός εισαγγελέας, προκειμένου να «διασφαλιστεί η προστασία της κοινωνίας, να προληφθεί το ενδεχόμενο διάπραξης νέων εγκλημάτων και να αποκατασταθεί η κοινωνική ισορροπία».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου υπογράμμισε, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, έπειτα από σύσκεψη 4 ωρών, «την πολύ μεγάλη σκληρότητα των εγκληματικών πράξεων», «πραγματικά βασανιστήρια».

«Το δικαστήριο, προκειμένου να ορίσει τη δίκαιη ποινή, έλαβε υπόψη του την ανείπωτη ψυχολογική βλάβη που προκάλεσε στο θύμα και την οικογένεια σε συνθήκες τόσο βίαιες, σχεδόν απερίγραπτες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μετά την καθιέρωσή της το 1994, η «πραγματική ισόβια κάθειρξη» δεν είχε έως τώρα επιβληθεί παρά μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις στο κοινό ποινικό δίκαιο στη Γαλλία, σε βάρος τεσσάρων ανδρών.

Έξι ημέρες ακροαματικής διαδικασίες απέτυχαν να αποσαφηνίσουν τα πραγματικά κίνητρα και γενικότερα τις διεργασίες που οδήγησαν την Μπενκιρέντ να διαπράξει τα εγκλήματά της.

Πραγματικά ισόβια στην Αλγερινή που βίασε, βασάνισε και μαχαίρωσε 38 φορές τη 12χρονη Λολά στη Γαλλία – Δεν σταμάτησε ούτε όταν την εκλιπαρούσε
FILES/ AFP

Ηλικίας τότε 24 ετών, σημαδεμένη από μια κάποια κοινωνική ανασφάλεια, ζούσε κατά διαστήματα με την αδελφή της στο Παρίσι.

Στις 14 Οκτωβρίου 2022, παρέσυρε με τη βία τη Λολά, την κόρη των θυρωρών του κτιρίου, στο διαμέρισμά της.

Μέσα σε 97 λεπτά, βίασε, βασάνισε, κατόπιν σκότωσε το παιδί φράσσοντας τις αναπνευστικές οδούς της με κολλητική ταινία.

Στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει, έχοντας τοποθετήσει το άψυχο σώμα της 12χρονης σε μια μεγάλη βαλίτσα.

Η μητέρα και ο αδελφός της Λολά αγκαλιάστηκαν και ξέσπασαν σε κλάματα στο άκουσμα της ετυμηγορίας. Ο πατέρας της Λολά πέθανε το 2024 μετά τον θάνατο της κόρης του.

Πραγματικά ισόβια στην Αλγερινή που βίασε, βασάνισε και μαχαίρωσε 38 φορές τη 12χρονη Λολά στη Γαλλία – Δεν σταμάτησε ούτε όταν την εκλιπαρούσε
Photo by Louis SIBILLE and Arnaud RICHARD / AFPTV / AFP

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η Μπένκιρεντ καθόταν στο εδώλιο με ένα κενό βλέμμα, χωρίς να δείχνει ποτέ συναίσθημα.

Μέλη της οικογένειας της Λολά φορούσαν ασορτί μπλουζάκια με ένα σχέδιο του νεαρού κοριτσιού και τις λέξεις «Θα είσαι ο ήλιος της ζωής μας και το αστέρι των νυχτών μας».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, τρεις ειδικοί της ψυχιατρικής απέκλεισαν κάθε παθολογία της κατηγορουμένης που θα μπορούσε να την εξαιρέσει από την ποινική ευθύνη της, παρά τα «ψυχοπαθολογικά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της.

Προβληματικό υπόβαθρο και ανατριχιαστική αποστασιοποίηση

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο δικαστήριο την Πέμπτη ότι η Μπένκιρεντ είναι ποινικά υπεύθυνη για τις πράξεις της.

Δεν βρήκαν κανένα σημάδι ψυχικής ασθένειας ή μειωμένης κρίσης, περιγράφοντάς την ως άτομο με «φυσιολογική νοημοσύνη» και απαλλαγμένη από οποιαδήποτε «ψυχιατρική παθολογία».

Δεύτερη αξιολόγηση επίσης, δεν διαπίστωσε «καμία καταθλιπτική, αγχώδη ή μετατραυματική συμπτωματολογία» και σημείωσε την «πολύ χαμηλή ενσυναίσθησή» της.

«Καμία φαρμακευτική αγωγή δεν θα μετάλλασε θεμελιωδώς την προσωπικότητα της Μπενκιρέντ. Όταν δεν υπάρχει νόσος, δεν υπάρχει θεραπεία», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας, στην τελική αγόρευσή του σήμερα το πρωί.

Ο συνήγορος υπεράσπισης επικεντρώθηκε στα 24 χρόνια της ύπαρξης της Μπενκιρέντ πριν από τη διάπραξη του εγκλήματος: «τραυματικές εμπειρίες από πολύ μικρή ηλικία», όπως ανέφεραν ψυχίατροι, οικογενειακή βία, βιασμοί, κατανάλωση κάνναβης και φαρμάκων, πορνεία, χωρίς τίποτα από όλα αυτά να έχει ούτε επισήμως εξακριβωθεί ούτε να έχει απολύτως αποκλειστεί από την έρευνα.

Η υπόθεση που σόκαρε τη Γαλλία

Η 12χρονη είχε επιστρέψει από το σχολείο στις 14 Οκτωβρίου 2022 στο κτίριο στα βορειοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι γονείς της εργάζονταν ως θυρωροί.

Πλάνα από κάμερες ασφαλείας έδειχναν την Μπενκιρέντ, η οποία ήταν άστεγη και άνεργη αλλά διέμενε στο διαμέρισμα της αδερφής της στο ίδιο κτίριο, να συναντά το παιδί λίγο μετά τις 3 μ.μ.

Όταν η Λολά δεν επέστρεψε σπίτι, οι γονείς της σήμαναν συναγερμό. Μιάμιση ώρα αργότερα, η Μπενκιρέντ εθεάθη ξανά στην κάμερα στην είσοδο του κτιρίου, με ένα μεγάλο μπαούλο όπου αργότερα θα βρισκόταν το πτώμα του κοριτσιού.

Η Μπενκριρέντ συνελήφθη λίγο αργότερα και, μετά από πολλαπλές ψυχιατρικές αξιολογήσεις, κρίθηκε κατάλληλη να δικαστεί. Κρατείται στις φυλακές Φρεσν, νότια του Παρισιού, τα τελευταία τρία χρόνια.

Όταν της έδειξαν φωτογραφίες του κοριτσιού, είπε ψυχρά: «Νιώθω αδιάφορα».

Το δικαστήριο εξέτασε επίσης το παρελθόν της, μια παιδική ηλικία σημαδεμένη από βία στην Αλγερία, φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση και πρώιμη χρήση κάνναβης μετά την άφιξή της στη Γαλλία στα 16 της χρόνια.

Αδυνατώντας να βρει κοινωνική ή επαγγελματική σταθερότητα, ισχυρίστηκε ότι κατέληξε να εκδίδεται.

Στα τελευταία της λόγια προς το δικαστήριο, προτού οι ένορκοι αποσυρθούν για να συνεδριάσουν, η Μπενκιρέντ είπε: «Ζητώ συγχώρεση, είναι φρικτό αυτό που έκανα και αυτό είναι το μόνο που έχω να πω».

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Μπένκιρεντ καθόταν στο εδώλιο με ένα κενό βλέμμα, χωρίς να δείχνει ποτέ συναίσθημα.

Τη βίασε, τη μαχαίρωσε 38 φορές και μετά πήγε για καφέ με τη σορό της σε βαλίτσα

Άρχισε στη Γαλλία η δίκη για την ειδεχθή δολοφονία της 12χρονης Λολά Νταβιέ, η οποία σόκαρε την κοινή γνώμη τον Οκτώβριο του 2022, όταν η 27χρονη Νταμπία Μπενκιρέντ αρχικά τη βίασε και στη συνέχεια τη μαχαίρωσε 38 φορές πριν την πνίξει για να εκδικηθεί τη μητέρα της.

Επιτείνοντας την αίσθηση της φρίκης, κάμερες ασφαλείας απαθανάτισαν τη δράστρια με καταγωγή από την Αλγερία, για την οποία είχε εκδοθεί διαταγή απέλασης, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία της 12χρονης, σε μια καφετέρια. Μέσα στη μεγάλη βαλίτσα που κουβαλούσε είχε τη σορό της μικρής Λολά.

Πραγματικά ισόβια στην Αλγερινή που βίασε, βασάνισε και μαχαίρωσε 38 φορές τη 12χρονη Λολά στη Γαλλία – Δεν σταμάτησε ούτε όταν την εκλιπαρούσε

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η Le Parisien, η Μπενκιρέντ φαίνεται να ανοίγει τη βαλίτσα για να δείξει το περιεχόμενό της σε έναν άνδρα.

Σύμφωνα με την κατάθεση του ιατροδικαστή στο δικαστήριο, η 12χρονη έφερε 38 τραύματα από μαχαίρι στην πλάτη και τον λαιμό, ενώ έχασε τη ζωή της από ασφυξία.

«Υπάρχει σωματική, ψυχολογική και ηθική ταλαιπωρία. Η ασφυξία προκαλεί έντονο άγχος, ξεπερνά τον σωματικό πόνο. Πιθανότατα υπήρξαν ένα ή περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι, τα οποία προκαλούν σωματικό πόνο» εξήγησε πριν παρουσιαστούν φωτογραφίες της ανήλικης με τα χέρια δεμένα και το πρόσωπο καλυμμένο με ταινία. Παράλληλα, έκανε λόγο για «ορατά τραύματα» στα γεννητικά της όργανα.

Μπροστά στο αποκρουστικό θέαμα, οι συγγενείς της μικρής Λολά αποχώρησαν από το δικαστήριο.

Πραγματικά ισόβια στην Αλγερινή που βίασε, βασάνισε και μαχαίρωσε 38 φορές τη 12χρονη Λολά στη Γαλλία – Δεν σταμάτησε ούτε όταν την εκλιπαρούσε
(Photo by Benoit PEYRUCQ / AFP)

«Υπήρχε αιμορραγικό τραύμα σε διάφορα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα στα γεννητικά όργανα του παιδιού», ανέφερε ο γιατρός, προσθέτοντας ότι το παιδί είχε μια «μεγάλη πληγή» στο πρόσωπό του και μια χαρακιά στην πλάτη, πιθανώς από μαχαίρι, ενώ το «κεφάλι του ήταν μερικώς κομμένο».

Το ανήλικο θύμα το οποίο φέρεται να βιάστηκε από την Μπενκιρέντ «για την ευχαρίστησή της», έφερε τραύματα που συνάδουν με «σφίξιμο του λαιμού».

Η μύτη και το στόμα ήταν κλεισμένα με μονωτική ταινία, ενώ το κορίτσι χαράχθηκε με ψαλίδι κι έναν κόφτη κουτιών προτού τυλιχθεί με κολλητική ταινία και τοποθετηθεί σε μια βαλίτσα.

Αφού φέρεται να τη σκότωσε, η Μπενκιρέντ κουβαλούσε το πτώμα της σε όλο το Παρίσι μέσα σε ένα πλαστικό μπαούλο, προτού το πετάξει στον δρόμο όπου το εντόπισε ένας άστεγος.

Φέρεται επίσης να σταμάτησε έξω από ένα καφέ, όπου είπε σε έναν πελάτη που υποψιαζόταν κάτι περίεργο στις αποσκευές της ότι «πουλούσε ένα νεφρό», ανέφεραν οι ερευνητές.

Αστυνομικοί που ερεύνησαν το διαμέρισμά της, μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος, βρήκαν ένα ψαλίδι, ένα μαχαίρι για στρείδια και ένα μαχαίρι με ίχνη αίματος.

Η Νταμπία Μπενκιρέντ έφθασε στη Γαλλία το 2013 σε ηλικία 14 ετών, ωστόσο της είχε επιδοθεί διαταγή απέλασης μετά την παράταση της φοιτητικής της βίζας τον Αύγουστο του 2022, μόλις δύο μήνες πριν από τη δολοφονία της 12χρονης.

Ισχυρίστηκε ότι υπέστη κάποιο είδος ψυχικής κατάρρευσης μετά τους θανάτους των γονιών της το 2019 και το 2020, ενώ κάπνιζε έως και «20 τσιγάρα (κάνναβης)την ημέρα» για να αντιμετωπίσει αυτό το «σημείο καμπής».

Στους αστυνομικούς είπε ότι ήταν θυμωμένη με τη μητέρα του κοριτσιού επειδή αρνήθηκε να της δώσει μια κάρτα εισόδου για την πολυκατοικία, αφού η αδερφή της τής είχε δώσει το κλειδί του διαμερίσματός της.

Πραγματικά ισόβια στην Αλγερινή που βίασε, βασάνισε και μαχαίρωσε 38 φορές τη 12χρονη Λολά στη Γαλλία – Δεν σταμάτησε ούτε όταν την εκλιπαρούσε
(Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)

Μιλώντας στο δικαστήριο η μητέρα της 12χρονης, Ντελφίν Νταβιέ, που φορούσε ένα λευκό μπλουζάκι με τη φωτογραφία της κόρης της, ζήτησε δικαίωση, ενώ άλλοι συγγενείς της ανήλικης φορούσαν μπλουζάκια με τη φράση: «Ήσουν ο ήλιος της ζωής μας, θα είσαι το αστέρι των νυχτών μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος