Ο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής, Μαρία Γουβανέλη.
“Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι στην πραγματικότητα η τακτοποίηση του δωματίου που έχουμε φτιάξει με τις θαλάσσιες ζώνες. Eίναι υποχρεωμένη κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι και μια καλή πρακτική διεθνώς, να τακτοποιήσει τις χρήσεις της θάλασσας. Ουσιαστικά δηλαδή να πει “σε αυτή την περιοχή θα έχω αλιεία, εκεί πέρα θα έχω τουρισμό, πιο πέρα θα κάνω στρατιωτικά γυμνάσια”. Λίγο να ξέρει κανείς πως δουλεύει το σύστημα. Η ομάδα μου στη Νομική συνεργάστηκε για κάμποσα χρόνια με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ακριβώς για να προετοιμάσουμε αυτή τη δουλειά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας ψηφιακός χάρτης όπου μπορεί κανείς να κάνει κλικ και να δει σε μια συγκεκριμένη περιοχή τι χρήσεις έχει κανείς από κάτω” τόνισε η κα Γουβανέλη.
Για τον αντίστοιχο χάρτη της Τουρκίας τόνισε ότι “η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι εκείνοι το κάνουν με την καλοσύνης της ψυχής τους, για να το πω πολύ ευγενικά και κυρίως για να έχουν κάτι να δείξουν σε εμάς, ενώ εμείς έχουμε υποχρέωση από την Ευρωπαική Ενωση να το κάνουμε. Όλες οι χώρες της Ένωσης έχουν υποχρέωση να το κάνουν. Και εμείς είχαμε καθυστερήσει πάρα πολύ“.
Η κα Γουβανέλη εξήγησε ότι είχε ξεκινήσει μια ολόκληρη διαδικασία από το 2014 και μετά για την συνολική θαλάσσια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στην οποία εντάσσεται ακριβώς και αυτή η διαδικασία τακτοποίησης. “Ορισμένες χώρες είχαν ξεκινήσει να κάνουν αυτή τη δουλειά ήδη πριν από τη Νορβηγία, το Βέλγιο, η Γερμανία και αν δείτε τους χάρτες τους είναι πάρα πολύ λεπτομερείς. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει κανείς τι κάνει πώς. Η Ελλάδα είχε υποχρέωση να το κάνει αυτό μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2021. Θεωρώ αυτονόητο να σας πω ότι καθυστερήσαμε φρικτά. Καταδικάστηκαν ήδη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν δεν συμαζευόμαστε μέχρι τις 27 Απριλίου, θα άρχιζε μια διαδικασία προστίμων για κάθε μέρα καθυστέρησης“.
Παράλληλα, εξήγησε ότι αυτός ο χάρτης θέλει από κάτω άλλα δύο ή τρία επίπεδα, κάτι το οποίο έχει ήδη αναγγελθεί. “Ουσιαστικά τι κάναμε σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές; Θα πρέπει να υπάρχουν άλλες, δεν ξέρω και εγώ πόσα χρώματα και πόσες σκιάσεις πού θα δείχνουν κάθε μία δράση χωριστά. Αυτό λοιπόν στις δικές μας θάλασσες, για να το πω με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο, γίνεται ανά περιοχή. Διότι κάθε μία από τις περιοχές της, τις θάλασσιές μας, έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Είναι τελείως διαφορετικό το Βόρειο Αιγαίο από το Νότιο Αιγαίο, με πολύ περισσότερα νησιά και διαφορετικό το Αιγαίο από την Ανατολική Μεσόγειο που έχει άλλες απαιτήσεις ανοικτής θάλασσας“.
Η ίδια σημείωσε ότι στον εν λόγω χάρτη αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση. “Έχουμε επομένως αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μιλίων στο Ιόνιο, έχουμε αιγιαλίτιδα ζώνη 6 μιλίων στο Αιγαίο. Αποτυπώνεται η ΑΟΖ που έχουμε ήδη προκηρύξει και οριοθετήσει με την Αίγυπτο. Αποτυπώνεται και η ΑΟΖ που έχουμε συμφωνήσει με την Ιταλία. Από εκεί και πέρα, είναι ορισμένες περιοχές που δεν είναι ακόμη οριοθετημένες. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι στον Έβρο είναι οριοθετημένη μέχρι τρία μίλια από την ακτή από μια συμφωνία του 1927. Ξέρουμε ότι τα σύνορα της Δωδεκανήσου ήταν οριοθετημένα μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας από το 1932. Έχει κάποια ζητήματα εκεί, αλλά πάντως είναι οριοθετημένα. Τα υπόλοιπα όμως δεν είναι. Επομένως, χρησιμοποιήσαμε εδώ τις διατάξεις του νόμου Μανιάτη από το 2011 που έλεγε ότι μέχρι να γίνει η συμφωνία για την οριοθέτηση, διότι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ πρέπει να οριοθετηθούν με συμφωνία, δεν μπορούν να γίνουν με μονομερή πράξη, μέχρι τότε η Ελλάδα θα θεωρεί ότι η υφαλοκρηπίδα που την έχει κάθε χώρα, χωρίς να χρειαστεί να την προκηρύξει, φτάνει μέχρι τη μέση γραμμή με την καθεμιά από τις γειτόνισσες μας. Αυτό στην πραγματικότητα αποτυπώνουμε. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι αν αύριο – μεθαύριο κάνουμε μια συμφωνία και για τα υπόλοιπα, ας πούμε με τη Λιβύη, προφανώς θα προσαρμοστεί η γραμμή. Αν είναι η μέση γραμμή, ακόμα καλύτερα“.
Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες και δεν έχουν καμία νομική συνέπεια, τόνισε ότι για την Ελλάδα έχουν. “Είναι υποχρέωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο χάρτης αυτός που συνοδεύει στην πραγματικότητα τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, γίνεται αυτομάτως κοινοτικό έγγραφο, ενωσιακό έγγραφο. Επομένως, ναι, έχει πλήρη ισχύ. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Εγώ θα έλεγα και κάτι ακόμα. Εδώ πάντοτε συζητάμε για την πιθανότητα να πάμε στη Χάγη ή σε οποιοδήποτε άλλο διαιτητικό ή διεθνές δικαστήριο. Κάποια στιγμή πρέπει να αποκρυσταλλωθεί η διαφορά. Δηλαδή κάποια στιγμή πρέπει κάποιος να πει ως εδώ είναι εγώ και ώς εκεί είναι ο άλλος. Νομίζω ότι με αυτό αποκρυσταλλώσαμε τη διαφορά. Δηλαδή αν κάποιος θέλει αυτή τη στιγμή να ρωτήσει τι πιστεύει η Ελλάδα και τι πιστεύει η Τουρκία, ιδού ο χάρτης. Είναι ο πρώτος επίσημος χάρτης που βγάζει η Ελλάδα. Και να και η αντίστοιχη εκδοχή της Τουρκίας. Η Τουρκία κατά καιρούς έχει βγάλει πάρα πολλούς χάρτες και εικάζω ότι θα βγάλει κι άλλους στο μέλλον” τόνισε και πρόσθεσε: “Στην πραγματικότητα, όλο αυτό το έγγραφο με τους χάρτες του αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναρτάται σε όλες τις πλατφόρμες. Επομένως, αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα ευρωπαϊκό έγγραφο“.
Η κα Γουβανέλη σημείωσε επίσης ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι εσωτερική διαδικασία του κάθε κράτους που απλώς τακτοποιεί τα του οίκου του, δεν φτιάχνει καινούργιους τίτλους, προϋποθέτει τους τίτλους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος