Περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις υπεράσπισης των δημοσιογράφων ζήτησαν από το Ισραήλ να προσφέρει «αμέσως πρόσβαση» και «χωρίς περιορισμούς» στον διεθνή Τύπο στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία οι ξένοι ανταποκριτές έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί, με κάποιες εξαιρέσεις, από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
More than 130 global leaders of news and press freedom organizations called on world leaders, governments & international institutions, to act immediately to ensure journalists from outside #Gaza are given immediate, independent access to the territory. https://t.co/o9vhQbn0Jm
— CPJ MENA (@CPJMENA) June 5, 2025
«Εδώ και 20 μήνες οι ισραηλινές αρχές αρνούνται στους δημοσιογράφους εκτός Γάζας την ανεξάρτητη πρόσβαση στον παλαιστινιακό θύλακα, μια πρωτοφανής κατάσταση στη σύγχρονη ιστορία των ένοπλων συγκρούσεων», επισημαίνουν οι υπογράφοντες την επιστολή αυτή, τη σύνταξη της οποίας συντόνισαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) με έδρα τη Νέα Υόρκη.
«Οι ντόπιοι δημοσιογράφοι, που είναι στην καλύτερη θέση να κατανοήσουν την πραγματικότητα, είναι αντιμέτωποι με τον εκτοπισμό και τον λιμό. Μέχρι σήμερα σχεδόν 200 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό. Πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί και βλέπουν τη ζωή τους να απειλείται συνεχώς επειδή κάνουν τη δουλειά τους: είναι μάρτυρες», συνεχίζει η επιστολή την οποία έχουν υπογράψει μεταξύ άλλων ο Φιλ Τσέτγουιντ διευθυντής ειδήσεων του AFP, η Τζούλι Πέις διευθύντρια του Associated Press και ο Αλούφ Μπεν αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων κατήγγειλε χθες Πέμπτη τον θάνατο τριών δημοσιογράφων– του Ισμαΐλ Μπάνταχ και του Σουλεϊμάν Χαζάζ που εργάζονταν στο τηλεοπτικό δίκτυο Palestine al Youm και του Σαμίρ Ριφάι του πρακτορείου Shams—στη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον νοσοκομείου στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.
#Palestine🇵🇸: Three journalists killed and one critically injured in an Israeli attack targeting journalists in the courtyard of Al Ahli Hospital in Gaza City. @IFJ_AR pic.twitter.com/om2xiN4kXI
— IFJ (@IFJGlobal) June 5, 2025
Σύμφωνα με το Συνδικάτο, οι τρεις δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε μια σκηνή κοντά στο νοσοκομείο αλ Άχλι όταν σκοτώθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το πλήγμα του είχε στόχο «κέντρο διοίκησης» του Ισλαμικού Τζιχάντ κοντά στο νοσοκομείο.
Μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, από την οποία έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ ο παλαιστινιακός θύλακας έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς.
Έπειτα από περισσότερους από δυόμισι μήνες πλήρους αποκλεισμού, το Ισραήλ επιτρέπει από τις 19 Μαΐου την είσοδο στη Γάζα περιορισμένου αριθμού φορτηγών του ΟΗΕ που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες των Παλαιστινίων που απειλούνται με λιμό.
Εξάλλου το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο στη Γάζα στους ξένους ανταποκριτές, επιτρέποντας όμως σε κάποιους να ακολουθήσουν Ισραηλινούς στρατιώτες για μικρό χρονικό διάστημα.
Τα μεγάλα, διεθνή μέσα ενημέρωσης βασίζονται στις ομάδες Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που βρίσκονται στη Γάζα, εξαντλημένων από σχεδόν 20 μήνες πολέμου, για να μεταφέρουν την εικόνα από τον θύλακα. Όσοι κατάφεραν να φύγουν από τη Γάζα παρακολουθούν από απόσταση τις εξελίξεις χάρη στις επαφές τους.
Παράλληλα πολλοί νέοι στη Γάζα, όπως ο Μοτάζ Αζάιζα ή ο Μπισόν Όουντα, έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Instagram όπου έχουν χιλιάδες ακόλουθους, για να περιγράψουν τη ζωή των Παλαιστίνιων υπό τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, με την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είναι απαραίτητο το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορα της Γάζας», συνεχίζει η επιστολή, καλώντας τους «ηγέτες του κόσμου» να ασκήσουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
«Όταν δημοσιογράφοι σκοτώνονται σε πρωτοφανείς αριθμούς και ανεξάρτητα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έχουν πρόσβαση (στη Γάζα), ο κόσμος χάνει την ικανότητά του να βλέπει καθαρά, να κατανοεί πλήρως και να αντιδρά αποτελεσματικά σε ό,τι συμβαίνει», επισημαίνει η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).
«Πρόκειται για μια μεθοδική προσπάθεια απόκρυψης των γεγονότων, φίμωσης της αλήθειας, απομόνωσης του παλαιστινιακού Τύπου και μαζί του του πληθυσμού», τονίζει ο Τιμπό Μπρουτέν, γενικός διευθυντής των RSF. Η οργάνωση κατέταξε το Ισραήλ στην 112η θέση (σε σύνολο 180 χωρών) του καταλόγου του για την ελευθερία του Τύπου και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στην 163η.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα αλλά χωρίς επιτυχία ζητήσει ελεύθερη πρόσβαση για τους ξένους ανταποκριτές στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (FPA), με έδρα την Ιερουσαλήμ, η οποία εκπροσωπεί δημοσιογράφους που εργάζονται για διεθνή μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, έχει ήδη καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διαμαρτυρόμενη για την απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων στη Γάζα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος