«Gare des Invalides»: Με θέα τον Σηκουάνα το νέο μουσείο Τζακομέττι

Array

Τα έργα του Ελβετού μοντερνιστή γλύπτη και ζωγράφου Αλμπέρτο Τζακομέττι (Alberto Giacometti) αποκτούν έναν νέο ιδιαίτερο χώρο για την έκθεσή τους: τον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού «Gare des Invalides», στις όχθες του Σηκουάνα, μετά από έντονη ανησυχία ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της συλλογής θα μεταφερόταν στο εξωτερικό.

«Gare des Invalides»: Με θέα τον Σηκουάνα το νέο μουσείο Τζακομέττι
Alberto Giacometti dans son atelier de Montparnasse à Paris, photographié par sa femme Annette. Archives Fondation Giacometti © Succession Alberto Giacometti (Fondation Giacometti, Paris + ADAGP, Paris) 2019

Αυτήν τη στιγμή τα έργα του Τζακομέττι στεγάζονται σε ινστιτούτο, σε ένα αρχοντικό art deco στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στο στούντιο Montparnasse, όπου ο καλλιτέχνης, ο οποίος πέθανε το 1966, έζησε και εργάστηκε για 40 χρόνια. Το ινστιτούτο διαθέτει, μεταξύ άλλων, 95 πίνακες ζωγραφικής, 260 μπρούντζινα έργα, χιλιάδες σχέδια και χαρακτικά, καθώς και ένα εκτεταμένο αρχείο με έγγραφα του καλλιτέχνη και μέρος της βιβλιοθήκης του. Όμως αυτό που δεν διαθέτει είναι αρκετό χώρο.

Η διευθύντρια του ινστιτούτου, Κατρίν Γκρενιέ (Catherine Grenier), ανέφερε ότι το νέο κτίριο είναι 6.000 τετραγωνικά μέτρα. «Θα έχουμε αρκετό χώρο για να παρουσιάσουμε τη συλλογή Τζακομέττι, προσωρινές εκθέσεις και το σχέδιό μας για μία σχολή τέχνης», δήλωσε η ίδια στη Le Monde και πρόσθεσε: «Η σύζυγος του καλλιτέχνη, Annette, η οποία πέθανε το 1993, ήθελε η συλλογή του να παραμείνει στο Παρίσι».

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το 2026, σύμφωνα με τον Guardian.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος