Γαλλία: Το πλοίο Ocean Viking κατευθύνεται προς τo λιμάνι της Μασσαλίας

Array

Το πλοίο Ocean Viking με τους 234 μετανάστες και πρόσφυγες κατευθύνεται προς το γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας. Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, το πλοίο Ocean Viking της ΜΚΟ Sos Mediterranée πλέει προς τη Γαλλία και οι μετανάστες θα αποβιβαστούν στη Μασσαλία. «Μέχρι τώρα (16:45) δεν έχουμε λάβει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις, αλλά αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τις γαλλικές αρχές ένα λιμάνι, διότι δεν θεωρούμε ότι η Ιταλία είναι ασφαλές λιμάνι και ένα μέρος όπου μπορούμε να αποβιβάσουμε με ασφάλεια τους ανθρώπους που έχουμε διασώσει» , δήλωσε ο Alessandro Porro, πρόεδρος της Sos Mediterranée, σε φωνητικό σημείωμα που εστάλη στην Corriere della Sera.

«Η αποβίβαση στη Μασσαλία θα γίνει υπό την επίβλεψη της Νομαρχίας. Όλοι οι μετανάστες θα αποβιβαστούν από το πλοίο και στη συνέχεια θα καταγραφούν ως αιτούντες άσυλο»,  ανέφεραν στο Ιταλικό πρακτορείο Ansa πηγές του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες επανέλαβαν: «Προετοιμαζόμαστε σαν να έφτανε το πλοίο τις επόμενες ώρες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο», προσθέτουν οι γαλλικές πηγές – μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις υφιστάμενες συνθήκες στα Ιταλικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, το οποίο επικαλείται πηγή του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, η απόφαση της Γαλλίας να ανοίξει το λιμάνι της Μασσαλίας στο Ocean Viking ελήφθη ύστερα από συνομιλία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν χθες το βράδυ. Η ίδια πηγή τονίζει πως η Ιταλία «παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της», κάτι που συνέβη και «σήμερα το απόγευμα σε μια τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Ματέο Πιαντεντόζι και Ζεράλ Νταρμανέν».

Στην Ιταλία, όπως μεταφέρει η Corriere della Sera, το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επικεφαλής της ομάδας να παραστεί στη Γερουσίας ο Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι «για να ενημερώσει σχετικά με το τι συμβαίνει με τους μετανάστες στα λιμάνια της Σικελίας». Τα κόμματα της Λέγκας, των Αδελφών της Ιταλίας και του Φόρτσα Ιτάλια τάχθηκαν υπέρ της παρέμβασης του υπουργού. «Ως ομάδα της Λέγκα, ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για μια ενημερωτική έκθεση σχετικά με τους μετανάστες», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Μασιμιλιάνο Ρομέο, ο οποίος ολοκλήρωσε τονίζοντας πως «ανυπομονούμε να ενημερώσουμε τη χώρα ότι ο αέρας έχει πραγματικά αλλάξει σε αυτό το θέμα».

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος