Γαλλία: Το «κομβόι του νερού» έφτασε στο Παρίσι

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης για τις μέγα- δεξαμενές που προορίζονται για το πότισμα των καλλιεργειών.

Πέντε μήνες μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ περιβαλλοντικών ακτιβιστών και αστυνομικών στην πόλη Sainte-Soline της δυτικής Γαλλίας, το «κομβόι του νερού» (Convoi de l’Eau) που αποτελείται από περίπου 700 διαδηλωτές, έφτασε σήμερα το μεσημέρι στη γαλλική πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει μέγα-δεξαμενές για το πότισμα των καλλιεργειών. Οι ακτιβιστές ξεκίνησαν χθες (25/8) με τα ποδήλατά τους από την αγροτική Γαλλία.

Συνδιοργανωτές του κονβόι είναι η ΜΚΟ «Bassines Non Merci» (BNM) και η ένωση αγροτών Confédération Paysanne (CP), ενώ συμμετέχει και η οργάνωση «Les Soulèvements de la Terre» («Οι Εξεγέρσεις της Γης»), η οποία συνδιοργάνωσε τις προηγούμενες διαδηλώσεις στο Sainte-Soline.

Ο Ζουλιέν Λε Γκε, επικεφαλής της οργάνωσης «Bassines Non Merci», δήλωσε ότι το κομβόι διαμαρτυρίας θα δώσει στη γαλλική κυβέρνηση «μια μοναδική ευκαιρία να παγώσει κάθε χρηματοδότηση για τα έργα των μεγάλων δεξαμενών».

Τι ζητούν οι ακτιβιστές

Οι ακτιβιστές θέτουν την άμεση αναστολή όλων των έργων για τις μεγάλες δεξαμενές ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με τη γαλλική κυβέρνηση.

«Για μας, ένα ‘μορατόριουμ’ και ένας πραγματικός διάλογος σημαίνουν: καμία έναρξη νέων έργων, είτε στην περιοχή που καλύπτεται από τον Οργανισμό ύδρευσης του Λίγηρα-Βρετανίας (AELB), είτε στο εθνικό έδαφος, και πάγωμα όλων των δημόσιων χρηματοδοτήσεων για έργα, ιδίως των διατιθέμενων από την AELB, μέχρι την εξάντληση όλων των διοικητικών προσφυγών, τη διεξαγωγή μιας νέας ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας που θα λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, οι ακτιβιστές ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τις αγροτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις για «πραγματικό διαμοιρασμό του νερού και υποστήριξη ενός γεωργικού μοντέλου που προστατεύει το νερό αντί να το μονοπωλεί».

Η Λοράνς Μαραντόλα, εκπρόσωπος της Confédération paysanne, η οποία συμμετέχει στο κομβόι, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις αρχές έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

«Έχουμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει τον διάλογο. Ο σκοπός αυτής της πορείας ήταν να αποφευχθεί η επανάληψη του Sainte-Soline. Αλλά αν υπάρξει βία στο μέλλον, το κράτος θα φέρει την ευθύνη», πρόσθεσε.

«Εφόσον αυτή η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει ένα μορατόριουμ, θα πρέπει να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι, αναλαμβάνοντας μαζική δράση στο εγγύς μέλλον για να σταματήσουμε άμεσα τα έργα», υπόσχεται η περιβαλλοντική οργάνωση «Soulèvements de la terre».

Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τον περασμένο Μάρτιο, οι οποίες άφησαν δύο ακτιβιστές σε κώμα, οι αρχές αναπτύσσουν μια μεγάλη επιχείρηση ασφαλείας, που περιλαμβάνει κλείσιμο δρόμων και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης.

Ο ταμιευτήρας Sainte-Soline είναι ο δεύτερος από τους 16 που σχεδιάζονται στο φυσικό καταφύγιο Marais Poitevin. Με συνολική χωρητικότητα περίπου έξι εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, οι ταμιευτήρες κατασκευάζονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου ενός συνεταιρισμού 450 αγροτών που υποστηρίζεται από το γαλλικό κράτος. Στόχος είναι η αποθήκευση του νερού που αντλείται από τους επιφανειακούς υδροφόρους ορίζοντες το χειμώνα, προκειμένου να αρδεύονται οι καλλιέργειες το καλοκαίρι, όταν οι βροχοπτώσεις είναι λιγοστές.

Ενώ οι υποστηρικτές του σχεδίου λένε ότι είναι απαραίτητο για την επιβίωση των γεωργικών καλλιεργειών ενόψει των συχνών πλέον ξηρασιών, οι πολέμιοί του σχεδίου θέλουν να επιβάλλουν μορατόριουμ στην κατασκευή του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα θέσει σε ισχύ καλύτερες τεχνικές καλλιέργειας και διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Γαλλία: Το «κομβόι του νερού» έφτασε στο Παρίσι
(Greenpeace)

Γιατί διαμαρτύρονται οι ακτιβιστές;

Ο γεωργικός τομέας της Γαλλίας αντιπροσωπεύει έως και το 80% της κατανάλωσης νερού στην κορύφωση του καλοκαιριού και είναι υπεύθυνος για το 1/5 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας. Το 2022, η χώρα αντιμετώπισε τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ. Το 2020, προβλέποντας μελλοντικές περιόδους ξηρασίας, οι ομοσπονδιακές περιβαλλοντικές και γεωργικές υπηρεσίες πρότειναν την ιεράρχηση και την επιδότηση των λεκανών απορροής ως «τον πιο ικανοποιητικό τρόπο εξασφάλισης των υδάτινων πόρων».

Ωστόσο οι επικριτές του σχεδίου λένε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχουν νερό για τουλάχιστον έναν μήνα κάθε χρόνο και «οι μεγα-δεξαμενές δεν είναι η λύση», δήλωσε στο περιοδικό The Atlantic ο Κριστιάν Αμπλάρ, υδροβιολόγος και επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.

Ωστόσο, ορισμένοι Γάλλοι αγρότες λένε ότι το εφεδρικό νερό των μέγα-δεξαμενών είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια.

«Αν δεν συνεχίσουμε αυτό το έργο, ορισμένα αγροκτήματα δεν θα επιβιώσουν», δήλωσε ο Φρανσουά Πετοράν, διαχειριστής του Συνεταιρισμού Νερού 79, στη Δυτική Γαλλία, που εκπροσωπεί παραπάνω από 200 αγροκτήματα. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: RFI, The Atlantic, 20Minutes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος