Γαλλία-Covid-19: Τι είναι η παραλλαγή του Μπορντό;

Μια εστία «ανησυχητικής» παραλλαγής του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε στη συνοικία Μπακαλάν του Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία, όταν 50 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Πρόκειται για μια «πολύ σπάνια» παραλλαγή του ιού, σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή υγείας (ARS).

Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, τα κρούσματα προέρχονται από δύο διαφορετικές «αλυσίδες μετάδοσης» οι οποίες εντοπίστηκαν στη συνοικία Μπακαλάν καθώς και σε άλλες περιοχές του Μπορντό.

Πρόκειται για μια νέα παραλλαγή;

Όχι εντελώς. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πατρίκ Ντεαΐλ, επιστημονικό και ιατρικό σύμβουλο των τοπικών υγειονομικών αρχών, το στέλεχος είναι το βρετανικό, αλλά με μια μετάλλαξη. Έχει εντοπιστεί και στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε μια τόσο μεγάλη εστία. Οι επιστήμονες την έχουν χαρακτηρίσει «παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος (VoC), δηλαδή ανησυχητική».

Η παραλλαγή του Μπορντό είναι πιο επικίνδυνη;

Προς το παρόν, οι υγειονομικές αρχές δεν φαίνεται να ανησυχούν. Πολλά από τα κρούσματα αφορούν μαθητές ενός τοπικού σχολείου και τους γονείς τους, και σύμφωνα με τον καθηγητή, εμφάνισαν «τα συνηθισμένα συμπτώματα ή δεν είχαν καθόλου». Επίσης, κανένα από τα άτομα που νόσησαν, δεν νοσηλεύτηκε, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια σε αυτό το στέλεχος.

Ποια είναι τα μέτρα αντιμετώπισής της;

Ήδη στην περιοχή πραγματοποιούνται μαζικά διαγνωστικά τεστ ώστε να εντοπιστούν-εάν υπάρχουν- επιπλέον κρούσματα, ενώ θα αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Έχουν αποσταλεί επιπλέον 19.000 δόσεις εμβολίου στη συνοικία αυτή και ο εμβολιασμός θα είναι ανοιχτός σε όλους, μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία της 31ης Μαΐου, όταν η Γαλλία θα ανοίξει την πλατφόρμα των ραντεβού σε όσους είναι πάνω από 18 ετών.

Υπάρχουν ήδη δύο εμβολιαστικά κέντρα σε κοντινή απόσταση, τα οποία θα λάβουν επιπλέον δόσεις, ενώ ένα νέο κέντρο στο Μπακαλάν θα ξεκινήσει να λειτουργεί από σήμερα, 26 Μαΐου. Δεκαεπτά τοπικά φαρμακεία θα λάβουν επίσης επιπλέον δόσεις του εμβολίου Moderna και οι αρχές ελπίζουν να προσφέρουν εμβόλια σε όλους τους 8.000 κατοίκους που ζουν στη συνοικία Μπακαλάν. Το σχολείο που βρέθηκε στο κέντρο της επιδημίας έκλεισε, αλλά θα ανοίξει ξανά μετά από μια εβδομάδα.

Στο Μπορντό, το 50% των κατοίκων άνω των 50 ετών και το 80% άνω των 65 ετών, έχουν εμβολιαστεί. Πλεόν, όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι της συνοικίας θα μπορέσουν να εμβολιαστούν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» εντός και γύρω από τη συνοικία το συντομότερο δυνατό, για να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτής της παραλλαγής του κορονοϊού, λένε οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

ΠΗΓΗ: The Local, 20minutes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος