Γ. Σακελλαρίδης στο ΕΡΤNews: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή με χαρακτηριστικά ιλαροτραγικά

Στο πλαίσιο της εκπομπής BLAME GAME του ΕΡΤNews, και στους δημοσιογράφους Γιάννη Φασουλά και Λύδα Μπόλα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στέλεχος υπέθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, μίλησε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία του κόμματος, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ο κ. Σακελλαρίδης, με βαθιές ρίζες στον χώρο της Αριστεράς, ανέφερε ότι η πορεία του κόμματος πλέον έχει ιλαροτραγικά χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι πλέον και ο λιγότερο υποψιασμένος τηλεθεατής γνωρίζει όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς εμφανίζει ιλαροτραγικά χαρακτηριστικά».

Αν και αρχικά ο ίδιος δεν είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθεί στη Νέα Αριστερά, εξήγησε ότι είχε αποστασιοποιηθεί νωρίτερα, επισημαίνοντας τις ενδείξεις για μια δύσκολη πορεία του κόμματος. Ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε μια «δικαίωση» για όσους αποχώρησαν, πιστεύοντας ότι το νέο κόμμα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, διατηρεί τουλάχιστον την αξιοπρέπειά του: «Συγκροτήθηκε ένας πολιτικός φορέας, η Νέα Αριστερά, η οποία παρά τα προβλήματα, τα αντικειμενικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν μπορεί τουλάχιστον να νιώθει δικαιωμένη. Η δικαίωση δεν μετριέται με τα εκλογικά ποσοστά ή τις δημοσκοπήσεις. Είναι το να μπορείς να μιλάς για τις θέσεις σου και να βγαίνεις στην κοινωνία με αξιοπρέπεια και ο κόσμος να σε αντιμετωπίζει τουλάχιστον ως μια αξιοπρεπή πολιτική δύναμη και ταυτόχρονα να μπορείς να ατενίζεις στο μέλλον με σχετική αισιοδοξία».

Η έλευση Κασσελάκη και οι εσωτερικές αντιφάσεις

Ο Σακελλαρίδης ανέφερε πως η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως καταλύτη που ανέδειξε τις δομικές αδυναμίες του κόμματος: «Ο κύριος Κασσελάκης ήταν ο καταλύτης που έφερε στην επιφάνεια τις αντιφάσεις και τις προσωπικές στρατηγικές που υπήρχαν. Έκανε αυτό που υποσχέθηκε: να τα αλλάξει όλα. Για τον κόσμο, αυτό αρκούσε, καθώς έψαχνε έναν ηγέτη που θα μπορούσε να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη».

Εκτίμησε ότι η έλλειψη κριτικής απέναντι στον ηγέτη και η αποδοχή μιας «μεσσιανικής μορφής» δημιούργησαν μια κατάσταση που οδήγησε στην παρούσα κρίση: «Η απουσία κριτικής και ο φόβος για τις διαφωνίες οδήγησαν το κόμμα σε μια πραγματικότητα, όπου όταν τα προβλήματα εμφανιστούν είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν εγκαίρως».

Ο Τσίπρας υπήρξε ιστορική μορφή, αλλά η πολιτική του πορεία χρειάζεται αναστοχασμό

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στην πολιτική κουλτούρα που αναπτύχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας την επιρροή που άσκησε στον πολιτικό χώρο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ξεκίνησε ως μικρό κόμμα σε μια δύσκολη ιστορική και κοινωνική περίοδο και γρήγορα αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστικό κόμμα, φτάνοντας έως και τη διακυβέρνηση της χώρας». Κατά τον ίδιο, όλα αυτά τα γεγονότα «δομικά μετασχημάτισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ότι «καταγράφεται ως μια πραγματικά ιστορική μορφή για την ελληνική Αριστερά και για την ελληνική πολιτική σκηνή». Ωστόσο, εξήγησε πως η προσωπικότητά του, όπως διαμορφώθηκε μέσα στο κόμμα, απέκτησε «μεσσιανικά χαρακτηριστικά», και κάθε κριτική ή διαφωνία αντιμετωπιζόταν έντονα, με όσους εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις να απομονώνονται ή να περιθωριοποιούνται. «Μέσα σε μια τέτοια συνθήκη», δήλωσε, «δεν μπορείς να δεις τα προβλήματα που υπάρχουν βαθιά, κάτι που μας φέρνει στην τρέχουσα κατάσταση».

Ο Σακελλαρίδης σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε προσωπικές εκτιμήσεις σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας τον σεβασμό του προς την προσωπικότητα του πρώην ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «είναι απαραίτητος ένας ουσιαστικός αναστοχασμός της πορείας αυτής της πολιτικής διαδρομής», όχι μόνο για την αξιωματική αντιπολίτευση του 2023, αλλά και για την περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019. Όπως ανέφερε, η Νέα Αριστερά επιχειρεί αυτή την αυτοκριτική με τόλμη, με στόχο να προσδιορίσει τους λόγους για τους οποίους η Αριστερά έχει περιέλθει σε κρίση, εκτιμώντας ότι η ίδια προσέγγιση είναι αναγκαία και για τον ίδιο τον Τσίπρα, «όχι για αυτομαστίγωμα, αλλά για να κατανοήσουμε πραγματικά πώς φτάσαμε ως εδώ».

Αυτοκριτική και μελλοντική πορεία

Σύμφωνα με τον Σακελλαρίδη, η λύση θα έρθει μόνο αν το κόμμα προχωρήσει σε ουσιαστική αυτοκριτική για την πορεία του τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και κατά την περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019: «Αν δεν γίνει ουσιαστική αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημερινή κατάσταση. Το λέμε ως Νέα Αριστερά, κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη με τόλμη και αυτοκριτική διάθεση».

Παράλληλα, τόνισε ότι η αυτοκριτική δεν πρέπει να θεωρείται αυτομαστίγωμα, αλλά μια διαδικασία κατανόησης και επανεκκίνησης, απαραίτητη για να κατανοηθεί το παρόν και να ληφθούν σωστές αποφάσεις για το μέλλον.

Η κρίση της Αριστεράς ως απότοκο της πολιτικής αναδιάρθρωσης – Η ανάγκη για νέες στρατηγικές

Ο κ. Σακελλαρίδης περιγράφει με εμφατικό τρόπο το γεγονός ότι η Αριστερά στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση, η οποία φαίνεται να συμπαρασύρει την πολιτική ζωή συνολικά. Συγκεκριμένα, η αδυναμία ύπαρξης μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να αντισταθεί αποτελεσματικά στην κυβερνητική υπεροχή, συμβάλλει στην κρίση εκπροσώπησης για τους πολίτες που παραδοσιακά στηρίζουν τις ιδέες της Αριστεράς.

Ο κ. Σακελλαρίδης τονίζει πως «η μεγάλη ήττα του καλοκαιριού του 2023 για τον ΣΥΡΙΖΑ» προκάλεσε σοκ στον κόσμο της Αριστεράς, ωθώντας πολλούς να αναζητήσουν μια νέα πολιτική πορεία. Η απόφαση να υποστηριχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης έναντι άλλων υποψηφίων, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, φαίνεται να προκλήθηκε από την επιθυμία για μια ριζική αλλαγή, παρά την άποψη του κ. Σακελλαρίδη πως η κ. Αχτσιόγλου θα μπορούσε να επιτύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτή τη δύσκολη φάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο κ. Σακελλαρίδης αποδίδει την κατάσταση σε «μια σειρά προσωπικών στρατηγικών και αμοραλισμού» που κυριάρχησαν εντός του κόμματος εκείνη την περίοδο, γεγονός που έχει οδηγήσει τη βάση της Αριστεράς σε απογοήτευση και κρίση εμπιστοσύνης. «Αυτό που συνέβη και το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα στελέχη που σήμερα βρίσκονται στην εσωκομματική αντίσταση ήταν εκείνα που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη, δίνοντάς του τη δύναμη και το πολιτικό κεφάλαιο για να εκλεγεί,» σημειώνει.

Στην τρέχουσα φάση, κατά τον κ. Σακελλαρίδη, η Νέα Αριστερά επιδιώκει την ανασυγκρότηση της Αριστεράς σε δύο κεντρικούς άξονες. Πρώτον, την κοινωνική αναβάθμιση, επιδιώκοντας να εμπνεύσει εκ νέου τον κόσμο που υποστηρίζει την Αριστερά και έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στη σημερινή της ηγεσία. Δεύτερον, τη σύσταση ενός Λαϊκού Μετώπου, ανοίγοντας διάλογο με όσα προοδευτικά κόμματα ενδιαφέρονται για την οργάνωση μιας αντιπολιτευτικής πολιτικής που εστιάζει στα κοινωνικά θέματα, όπως η εργασία, η υγεία, η στέγαση και η κλιματική κρίση.

Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης υποστηρίζει πως η αναγκαιότητα μιας ανανεωμένης Αριστεράς δεν πρέπει να μένει στο παρελθόν, αλλά να προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις της εποχής. «Η Αριστερά δεν πρέπει να προσκολλάται σε παρελθοντικές συνθήκες αλλά να κοιτά προς το μέλλον, αφήνοντας πίσω την εκλογή και τις στρατηγικές του 2015».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος