Γ. Πήτας: «Δεν νοείται γλωσσολόγος χωρίς μαθηματικά – Το AI αλλάζει τα πάντα»

Μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση για τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία και την εκπαίδευση έκανε ο καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην ΤΝ, Γιάννης Πήτας, μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ΕΡΤnews.

Όπως επεσήμανε, η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα είναι πλέον πραγματικότητα και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο πολλών επαγγελμάτων – ειδικά αυτών που βασίζονται σε επαναλαμβανόμενες πνευματικές διεργασίες. «Η πρόοδος είναι αλματώδης», σημείωσε, δίνοντας ως παράδειγμα τις μεταφράσεις, όπου η διαδικασία αυτοματοποιείται σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια γλωσσικών μοντέλων, ενώ ο επαγγελματίας μεταφραστής αποκτά πλέον ρόλο επιμελητή του νοήματος και της ποιότητας. «Αυτό είναι μια τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και μια αλλαγή στη φύση του επαγγέλματος», ανέφερε.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο πεδίο των φωνητικών τεχνολογιών, όπου – αν και η αναγνώριση φωνής δεν έχει φτάσει ακόμα τα επίπεδα της αυτόματης μετάφρασης κειμένου – αναμένονται επίσης σημαντικές εξελίξεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής: «Δεν θα χρειάζεται να ξέρεις κινέζικα – θα μιλάς ελληνικά, και ο συνομιλητής σου θα απαντά στα κινέζικα. Εσύ θα τον ακούς στα ελληνικά».

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ αγγίζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που παραδοσιακά θεωρούνταν λιγότερο τεχνοκρατικές. «Το τελευταίο οχυρό που έπεσε είναι η γλώσσα. Μετατρέψαμε τις λέξεις σε αριθμούς – κι αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στη γλωσσολογία και όχι μόνο». Όπως εξήγησε, απαιτούνται πλέον γνώσεις μαθηματικών ακόμη και σε επιστημονικά πεδία που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν τέτοιες απαιτήσεις. «Δεν νοείται σήμερα γλωσσολόγος που να μην ξέρει καλά μαθηματικά – απλά δεν μπορεί να παρακολουθήσει ή να ερευνήσει το αντικείμενό του», είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα πεδία, όπως η νομική ή η δημοσιογραφία. Διεργασίες όπως η σύνταξη δικογράφων ή η σύνοψη πληροφορίας μπορούν να επιταχυνθούν με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας στον επαγγελματία περισσότερο χρόνο για ουσιαστική εργασία. Εξίσου σημαντικές εξελίξεις παρατηρούνται και σε πιο δημιουργικούς τομείς, όπως το σχέδιο, η παραγωγή κινουμένων σχεδίων ή η σύνθεση μουσικής.

«Οποιαδήποτε πνευματική εργασία επαναλαμβάνεται με λίγο-πολύ τον ίδιο τρόπο μπορεί να ενισχυθεί – αν όχι να αναδιαμορφωθεί – μέσω της τεχνητής νοημοσύνης», εξήγησε ο καθηγητής, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες ανασχεδιασμού και όχι απαραίτητα αντικατάστασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Γ. Πήτας: «Δεν νοείται γλωσσολόγος χωρίς μαθηματικά – Το AI αλλάζει τα πάντα»


Ο Καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Γιάννης Πήτας, εξηγεί πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει βαθιά την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.

Μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά τα επαγγέλματα, έκανε ο καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην ΤΝ, Γιάννης Πήτας, στην εκπομπή NEWSROOM της ΕΡΤ.

Όπως τόνισε, η πρόοδος στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δεν αφορά πλέον μόνο τις σωματικές εργασίες, όπως παλιά, αλλά κυρίως τις πνευματικές, και μάλιστα εκείνες που έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Επάγγελμα όπως του μεταφραστή, του δημοσιογράφου, του νομικού και του σχεδιαστή, επηρεάζονται ήδη – και με γρήγορους ρυθμούς.

«Το τελευταίο οχυρό που έπεσε, είναι η γλώσσα»
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η τεχνολογία κατάφερε πλέον να μετατρέψει τις λέξεις σε αριθμούς, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για τεράστιες αλλαγές:

«Το τελευταίο οχυρό το οποίο έπεσε είναι η γλώσσα. Δηλαδή μετατρέψαμε τις λέξεις σε νούμερα. Άρα, δεν νοείται σήμερα γλωσσολόγος που να μην ξέρει καλά μαθηματικά.»

Πρόκειται για μία μετάβαση που, σύμφωνα με τον κ. Πήτα, προκαλεί έντονους τριγμούς σε όλα τα επίπεδα – από την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας.

Μεταφραστές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι: επαγγέλματα σε αναδιαμόρφωση
Ο κ. Πήτας ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επαγγελμάτων που ήδη αλλάζουν:

Μεταφραστές: «Δεν χρειάζεται πια να μεταφράσεις ένα κείμενο – το μεταφράζει ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο και ο μεταφραστής απλώς επιβεβαιώνει την ορθότητα.»

Δημοσιογράφοι: «Δεν χρειάζεται ένας δημοσιογράφος να κάνει σύνοψη μιας ιστορίας – τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα το κάνουν από μόνα τους.»

Δικηγόροι: «Δικόγραφα που απαιτούσαν ώρες για επεξεργασία, τώρα δημιουργούνται σε λίγα λεπτά.»

Καλλιτέχνες – Δημιουργοί: «Η παραγωγή animation και τρισδιάστατων γραφικών έχει απλοποιηθεί εντυπωσιακά.»

Ξένες γλώσσες και φωνητική αναγνώριση
Αναφορά έκανε και στην αναμενόμενη πρόοδο στην αναγνώριση φωνής, που θα επιτρέψει την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο χωρίς ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών:

«Ουσιαστικά δηλαδή δεν χρειάζεται να ξέρεις κινέζικα – θα μιλάς ελληνικά και ο Κινέζος θα απαντάει στα κινέζικα. Εσύ θα τον ακούς στα ελληνικά.»

Το μέλλον της εργασίας είναι πολυσύνθετο
Ο καθηγητής επισήμανε πως δεν είναι μόνο τα «τεχνικά» ή «μονότονα» επαγγέλματα που επηρεάζονται. Ακόμα και δημιουργικά και καλοπληρωμένα επαγγέλματα, όπως η σχεδίαση και η σκηνοθεσία, αλλάζουν ραγδαία με τη χρήση εργαλείων ΤΝ.

Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία του να αντιληφθούμε τη νέα πραγματικότητα όχι ως απειλή, αλλά ως μια ευκαιρία επανεξέτασης των δεξιοτήτων μας:

«Οποιαδήποτε πνευματική εργασία επαναλαμβάνεται με λίγο-πολύ τον ίδιο τρόπο, αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος