«Μιλάμε για ένα κοστολογημένο πρόγραμμα 7,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της ΕΛΑΣ, Γιώργος Παππάς, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤnews.
Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος διαφοροποιείται από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, καθώς, όπως είπε, δεν περιορίζεται σε επιδοματικές παρεμβάσεις αλλά περιλαμβάνει μέτρα για τη βιομηχανική πολιτική, τον πρωτογενή τομέα, τη νέα γενιά, τα περιφερειακά πανεπιστήμια, το ιδιωτικό χρέος και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το συνολικό ύψος των μέτρων ανέρχεται σε 7,5 δισ. ευρώ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κοστολογήσει το πρόγραμμα πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της ΕΛΑΣ ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα κατατεθεί στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και για τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
«Εδώ πρέπει να τεθεί υπόψη του ελληνικού λαού η αξιοπιστία των προγραμμάτων. Από πού θα βρεθούν τα κονδύλια;», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για τις δημοσιονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης και την πορεία της ανάπτυξης που αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
«Ανοιχτό» το θέμα της φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Παππάς στην πρόταση για την «πατριωτική εισφορά», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για συζήτηση που, όπως είπε, έχει ανοίξει διεθνώς και αφορά τη φορολόγηση των πολύ μεγάλων περιουσιών.
Όπως εξήγησε, η πρόταση αφορά φόρο επί της περιουσίας και όχι επί του εισοδήματος, με στόχο το ανώτερο τμήμα των κατόχων πλούτου. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι περιουσίας θα πρέπει να συνυπολογίζονται, ώστε να μην προκύπτει διπλή επιβάρυνση.
Σε ερώτηση εάν η πρόταση μπορεί να αφορά και υψηλές τραπεζικές καταθέσεις, ο κ. Παππάς άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό. «Η κινητή περιουσία είναι και οι καταθέσεις», ανέφερε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ακριβής φορολογική βάση θα καθοριστεί όταν καταρτιστεί το περιουσιολόγιο.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση σε στοιχεία όπως μετοχές, ομόλογα και συμμετοχές σε ξένες εταιρείες, τα οποία, όπως σημείωσε, θα πρέπει να καταγραφούν προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της περιουσίας.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η «πατριωτική εισφορά» δεν έχει συμπεριληφθεί στην κοστολόγηση των 7,5 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε για το οικονομικό πρόγραμμα. Όπως είπε, τα 7,5 δισ. ευρώ προκύπτουν από περίπου 5,5 δισ. ευρώ υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου και 2 δισ. ευρώ από πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Ο κ. Παππάς συνέδεσε την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης με την κατάρτιση του περιουσιολογίου, σημειώνοντας ότι αυτό έχει θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά, όπως υποστήριξε, δεν έχει εφαρμοστεί.
Παράλληλα, απέρριψε την εικόνα ότι η πρόταση αφορά προσωπικά αντικείμενα, όπως κοσμήματα ή δαχτυλίδια, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση» της θέσης.
ΦΠΑ 6% στα βασικά είδη και παρέμβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα
Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της ΕΛΑΣ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει παρουσιάσει επαρκείς παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών.
Αντιπαρέβαλε τις προτάσεις του κόμματός του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται μείωση του ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη διατροφής, είδη ατομικής υγιεινής και βρεφικά προϊόντα, με εκτιμώμενο όφελος, όπως είπε, περίπου 600 ευρώ τον χρόνο για τα νοικοκυριά.
Παράλληλα, έκανε λόγο για δημιουργία ψηφιακού παρατηρητηρίου τιμών, το οποίο, σύμφωνα με την περιγραφή του, δεν θα περιορίζεται στη σύγκριση των τιμών μεταξύ σούπερ μάρκετ, αλλά θα εξετάζει ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή έως το τελικό προϊόν.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι προβλέπεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, καθώς και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με στόχο την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών.
Μείωση 30% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο κόστος της ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει μείωση της μεσοσταθμικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30%.
Όπως είπε, η παρέμβαση θα στηριχθεί σε μακροχρόνιες συμβάσεις με παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο τη διαμόρφωση σταθερών και προσιτών τιμών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Συνταξιούχοι, φάρμακα και οικογένειες με παιδιά
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους συνταξιούχους, ο Γιώργος Παππάς εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν χωρίς πρόσθετα κριτήρια, ζητώντας να αποτυπωθούν οι σχετικές προβλέψεις στο κοστολογημένο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Από την πλευρά του, παρουσίασε σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, δημιουργία Εθνικού Συστήματος Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και ειδική ενίσχυση για οικογένειες που φροντίζουν ανθρώπους με Αλτσχάιμερ και άνοια.
Παράλληλα, υποστήριξε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε φοροαπαλλαγές για οικογένειες με παιδιά, συνδέοντας την πολιτική αυτή με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στους φοιτητές των περιφερειακών πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας την ενίσχυσή τους στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης.
«Αυτά όλα είναι ζητήματα τα οποία θέτουμε υπόψη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνοψίζοντας τη βασική κατεύθυνση του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος