FT: Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών (τσιπ) που πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία και απειλεί την προσφορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022, προειδοποιεί ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών προϊόντων παγκοσμίως.

Η πρόβλεψη της Flex, του τρίτου μεγαλύτερου κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο, είναι μία από τις πιο δυσοίωνες μέχρι στιγμής. Η εταιρεία που εδρεύει στη Σιγκαπούρη διαθέτει περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις σε 30 χώρες και κατασκευάζει συσκευές και ηλεκτρονικά είδη για εταιρείες όπως η Ford, η Dyson και η Hewlett Packard.

«Με τόσο μεγάλη ζήτηση, εκτιμούμε ότι η έλλειψη θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2022 ανάλογα με το εμπόρευμα. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μέχρι και το 2023», δήλωσε στους Financial Times η Λιν Τόρελ, επικεφαλής προμηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας της Flex.

Η Flex ισχυρίζεται πως η αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία οδήγησε τους διεθνείς πελάτες της να εξετάσουν τον ανασχεδιασμό των εφοδιαστικών τους αλυσίδων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι περισσότερες εταιρείες δεν θα πάρουν απόφαση για περιφερειοποίηση μόνο με βάση τους δασμούς, είπε. «Γνωρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι βραχυπρόθεσμο, ωστόσο η πανδημία και η κλιμάκωση του κόστους μεταφοράς που επηρεάζουν το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας οδηγούν στην περιφερειοποίηση».

Η Flex, η οποία κατέγραψε έσοδα ύψους 24,2 δισ. δολαρίων πέρυσι, αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή για ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών προϊόντων. Οι κατασκευαστές τσιπ επενδύουν σε νέες παραγωγικές δυνατότητες, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων. Επίσης, το πρόσφατο λόκντάουν στη Μαλαισία, όπου εδρεύουν πολλοί προμηθευτές ημιαγωγών- μπορεί να έχει επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού που βρίσκονται ήδη υπό πίεση.

Οι προβλέψεις της Intel

Ο Πατ Γκέλσινγκερ, διευθύνων σύμβουλος της Intel είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης Computex στην Ταϊπέι, ότι μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γκέλσινγκερ είχε τονίσει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε «ένας κύκλος εκρηκτικής ανάπτυξης των ημιαγωγών» που έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Αλλά ενώ ο κλάδος έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων περιορισμών, ίσως να χρειαστούν ακόμη δύο χρόνια για να αντιμετωπίσει το οικοσύστημα τις ελλείψεις σε δυναμικότητα χυτηρίων, υποστρώματα και εξαρτήματα», πρόσθεσε.

Ο Γκέλσινγκερ είχε δηλώσει στην Washington Post σε συνέντευξή του στα μέσα Απριλίου ότι η εταιρεία του σχεδίαζε να ξεκινήσει την παραγωγή τσιπ εντός έξι έως εννέα μηνών για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στα εργοστάσια αυτοκινήτων των ΗΠΑ.

Η Intel ανακοίνωσε τον Μάρτιο ένα σχέδιο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα παραγωγής προηγμένων τσιπ, κατασκευάζοντας δύο εργοστάσια στην Αριζόνα και ανοίγοντας τα εργοστάσιά της σε εξωτερικούς πελάτες.

«Σχεδιάζουμε να επεκταθούμε και σε άλλες τοποθεσίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας μια βιώσιμη και ασφαλή αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών για τον κόσμο», δήλωσε ο Γκέλσινγκερ, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τα σχέδια της Intel θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσα τις δύο άλλες εταιρείες στον κόσμο που μπορούν να κατασκευάσουν τα πιο προηγμένα τσιπ – την Taiwan Semiconductor Manufacturing και τη Samsung Electronics της Νότιας Κορέας.

ΠΗΓΗ: Reuters, Financial Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος