Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι χιμπατζήδες μπορεί να καταναλώνουν περίπου αλκοόλ ίσο με δύο ποτά την ημέρα, λόγω της αιθανόλης που περιέχεται στα φρούτα που τρώνε.
Η κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς των πιο κοντινών ζωντανών συγγενών μας θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της κατανάλωσης αλκοόλ από τους ανθρώπους, υποδηλώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.
Έρευνες που δείχνουν ότι οι χιμπατζήδες καταναλώνουν επίσης αλκοόλ κυκλοφορούν εδώ και καιρό στην επιστημονική κοινότητα, αλλά αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances, είναι η πρώτη προσπάθεια να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια η ποσότητα που καταναλώνουν.
Αφού παρατήρησε δύο ομάδες χιμπατζήδων, μία στην Ακτή Ελεφαντοστού και μία στην Ουγκάντα, και δοκίμασε τα φρούτα που έτρωγαν, η ομάδα των ερευνητών υπολόγισε ότι τα ζώα κατανάλωναν περίπου 14 γραμμάρια (0,5 ουγγιές) αιθανόλης την ημέρα.
Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου 1,4 αλκοολούχα ποτά ή, αφού προσαρμοστεί στο μικρότερο βάρος των χιμπατζήδων, ισοδυναμεί με την κατανάλωση 2,6 αλκοολούχων ποτών την ημέρα από έναν άνθρωπο.
«Οι χιμπατζήδες τρώνε καθημερινά 5 έως 10% του σωματικού τους βάρους σε ώριμα φρούτα, οπότε ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις αποδίδουν… μια σημαντική δόση αλκοόλ», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Robert Dudley, καθηγητής ολοκληρωμένης βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.
Ο Dudley είναι γνωστός για τη διατύπωση της υπόθεσης «μεθυσμένος πίθηκος», η οποία, όπως είπε, υποστηρίζει ότι η δική μας προτίμηση για το αλκοόλ συνδέεται με τις «αρχαίες τάσεις των ανθρώπων ως πρωτευόντων θηλαστικών να αναζητούν και να καταναλώνουν ώριμα, πλούσια σε ζάχαρη και αλκοόλ φρούτα».
Οι ερευνητές της νέας μελέτης, οι οποίοι προέρχονται από αμερικανικά και ιβοριανά πανεπιστήμια, συνέλεξαν πολτό ώριμων φρούτων από 20 είδη τόσο στην Ουγκάντα όσο και στην Ακτή Ελεφαντοστού, χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές μεθόδους για να προσδιορίσουν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα φρούτα περιείχαν κατά μέσο όρο από 0,31% έως 0,32% αιθανόλης και ότι οι χιμπατζήδες κατανάλωναν συνήθως περίπου 4,5 κιλά φρούτων την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι προσλάμβαναν περίπου 14 γραμμάρια (0,5 ουγγιές) αιθανόλης ημερησίως.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα φρούτα που καταναλώνονταν συχνότερα σε κάθε ερευνητική τοποθεσία — ένα είδος σύκου στην Ουγκάντα και ένα φρούτο που μοιάζει με δαμάσκηνο στην Ακτή Ελεφαντοστού — είχαν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι συνήθως πιο ώριμα και με περισσότερα σάκχαρα για ζύμωση.
Οι χιμπατζήδες είναι «απίθανο» να μεθύσουν καταναλώνοντας αλκοόλ με αυτόν τον τρόπο, καθώς τρώνε τα φρούτα «καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε η επιστήμονας διατήρησης του περιβάλλοντος Κίμπερλι Χόκινγκς, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά έχει διεξαγάγει έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα.
«Τα δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι η αιθανόλη δεν αποτελεί απόλυτο αποτρεπτικό παράγοντα για τη διατροφή των χιμπατζήδων, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν η αιθανόλη λειτουργεί ως ελκυστικός παράγοντας ή όχι», δήλωσε η ίδια στο CNN.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος