Frontex: Αυξήθηκαν κατά 69% το 2022 σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του 2021 οι παράτυπες αφίξεις μετανστών στην ΕΕ

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Περίπου 57.800 παράτυπες είσοδοι καταγράφηκαν για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 από τον Οργανισμό Συνοριακής φύλαξης Frontex στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 69% κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 και δεν περιλαμβάνει τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 5,9 εκ. που έχουν εισέλθει στην ΕΕ. Οι μεταναστευτικές οδοί των Δυτικών Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κεντρικής Μεσογείου ήταν οι πιο ενεργές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τον Απρίλιο, ο Frontex κατέγραψε περίπου 15.000 παράτυπες διελεύσεις, 79% περισσότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αυτή τη στιγμή, ο Frontex διαθέτει περισσότερους από 2.000 μόνιμους αξιωματικούς και προσωπικό σε διάφορα τμήματα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και στην Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Μολδαβία.

Κορυφαίες μεταναστευτικές διαδρομές

Η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των παράνομων διελεύσεων των συνόρων με 27.172 παράνομες διελεύσεις, αυξημένες κατά 130% από πέρυσι. Οι κύριες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή περιλάμβαναν Σύριους και Αφγανούς.

Ο αριθμός των ανιχνεύσεων στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου παρέμεινε υψηλός με 9.109 αφίξεις (+86%). Αυτό οφειλόταν ιδιαίτερα στον σταθερό αριθμό αφίξεων στην Κύπρο, που αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ όλων των ανιχνεύσεων. Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονταν από τη Συρία, τη Νιγηρία και το Κονγκό.

Τουλάχιστον 9.300 παράνομες διελεύσεις καταγράφηκαν στη γραμμή της Κεντρικής Μεσογείου μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, περίπου 4% περισσότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι κύριες εθνικότητες που εκπροσωπήθηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν οι Αιγύπτιοι, οι Μπαγκλαντές και οι Τυνήσιοι.

Στη διαδρομή των ανατολικών χερσαίων συνόρων, η Frontex κατέγραψε 1683 παράτυπες διελεύσεις, πάνω από πέντε φορές περισσότερες από πέρυσι. Οι κύριες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή ήταν υπήκοοι της Ουκρανίας, του Ιράκ και της Λευκορωσίας.

Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μάγχη προς το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας μικρά σκάφη συνέχισε να αυξάνεται και στις δύο πλευρές της Μάγχης όπου καταγράφηκαν περίπου 12 800 απόπειρες, που είναι αύξηση 160% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Οι κύριες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή ήταν από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος