Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 16.40 της Τρίτης (25/8) σε χαμηλή βλάστηση και χώρο με απορρίμματα στο Ελληνικό της Σαλαμίνας, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων.
Για την αντιμετώπιση της φωτιάς επιχειρούν 80 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ και 25 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Παράλληλα, ενισχύσεις και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκά από το Πέραμα προς το νησί.
Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, με πυκνό μαύρο καπνό να είναι ορατός ακόμη και από το Πέραμα. Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο, ενώ τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού σε δύσβατα σημεία όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων.
Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, στάλθηκε μήνυμα από το 112 καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Άνω Βασιλικά και Νέα Σαλαμίνα στο Μπιζάνι να απομακρυνθούν προς την ακτή Καραϊσκάκη.
Νωρίτερα μιλώντας στο ΕΡΤnews ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος ανέφερε ότι η φωτιά βρίσκεται εντός του ναυστάθμου όπου έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν την επέκτασή της.
Στις 17:10, εκδόθηκε μήνυμα από το 112, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Άνω Βασιλικά και Νέα Σαλαμίνα (Μπιζάνι), με κατεύθυνση προς Ακτή Καραϊσκάκη.
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην #πυρκαγιά στο Ελληνικό Σαλαμίνας και επιχειρούν 80 #πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 1ης ΕΜΟΔΕ, 25 οχήματα, εθελοντές, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 25, 2026
Για τη συνδρομή στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος κινητοποιήθηκε ο δήμος Σαλαμίνας προκειμένου να παρέχει υδροφόρες.
Σήμερα, η περιοχή είναι σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 3).
Καθόλη τη διάρκεια του συμβάντος το ΕΣΚΕΔΙΚ λαμβάνει συνεχή εικόνα από drone μέσω θερμικής και οπτικής κάμερας.
Για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Πειραιά.
Ρεπορτάζ: Σοφία Ορφανού/ κάμερα Γιάννης Γκιάτης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος