Forbes: Τα μη επανδρωμένα πλοία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) αποδεικνύεται στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις εμπλεκόμενες πλευρές. Άλλωστε, μέρος της αρχικής επιτυχίας της Ουκρανίας οφείλεται στην αποτελεσματική χρήση των εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2. Εν τω μεταξύ, η αδυναμία των Ρώσων να αναπτύξουν με επιτυχία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους οδήγησε σε πολλές αποτυχίες.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της συζήτησης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει επικεντρωθεί στα εναέρια μέσα και σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) ενδέχεται επίσης να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο αυτό. Τα μη επανδρωμένα πλοία όπως ονομάζονται αλλιώς, είναι ναυτικά σκάφη που μπορούν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, συχνά με υψηλό βαθμό αυτονομίας.

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία 

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η πρόσφατη αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, περιλάμβανε συστήματα USV. Αν και δεν έχουμε λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο ή τον αριθμό αυτών των πλοίων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, πιθανώς πρόκειται για πλοία που χρησιμοποιεί σήμερα το Ναυτικό των ΗΠΑ. Τα μεγαλύτερα USV, όπως το Leidos Sea Hunter, προορίζονται για την εκτέλεση μακροπρόθεσμων αποστολών που σήμερα εκτελούνται από επανδρωμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Εν τω μεταξύ, τα μικρότερα συστήματα USV προορίζονται κυρίως για συλλογή πληροφοριών, επικοινωνία και εκκαθάριση ναρκών. Τα USV που παραδόθηκαν στην Ουκρανία είναι πιθανότατα η μικρότερη κατηγορία συστημάτων USV, δεδομένου ότι είναι πιο «ώριμα» τεχνικά, σύμφωνα με το Forbes.

Το Common USV της Textron έχει περίπου το μέγεθος ενός τυπικού περιπολικού σκάφους και μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο ανάλογα με την αποστολή. Έχει μήκος περίπου 10 μέτρα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 48 χλμ./ώρα και η εμβέλεια πλεύσης του είναι 1.200 ναυτικά μίλια.

Ένα άλλο πιθανό μοντέλο που μπορεί να παραδόθηκε στον Ουκρανικό στρατό, είναι το Mantas T-12 που κατασκευάζεται από την MARTAC. Αυτό το πλοίο είναι αρκετά μικρό, με μήκος 3,6 μέτρα και ωφέλιμο φορτίο 63,5 κιλά. Αυτά τα USV προορίζονται κυρίως για τη συλλογή πληροφοριών, έχουν εμβέλεια μεταξύ 23 και 60 ναυτικών μιλίων και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 80 χλμ./ώρα. Τα Mantas T-12 έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές πρόσφατες κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μπαχρέιν.

Τα USV αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο καθώς οι Ρώσοι έχουν εδραιώσει την επίθεσή τους στην περιοχή του Ντονμπάς, η οποία συνορεύει με την Θάλασσα Αζόφ και τη Μαύρη Θάλασσα. Ως εκ τούτου, ο ρωσικός στρατός μπορεί να αξιοποιήσει τα ναυτικά του μέσα για να υποστηρίξει τις χερσαίες δυνάμεις του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό ναυτικό θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο ναυτικό στον κόσμο.

Ο ρωσικός στρατός επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το ναυτικό του για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων με τρεις τρόπους. Πρώτον, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να παρέχει υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό μέσω θαλάσσης. Δεύτερον, μπορεί να υποστηρίξει μια αμφίβια επίθεση, επιτρέποντας την απόβαση χερσαίων δυνάμεων. Τρίτον, είναι βαριά οπλισμένο και μπορεί να παρέχει υποστήριξη πυρός στις χερσαίες δυνάμεις του.

Η χρησιμότητα του ρωσικού Ναυτικού για τις επιχειρήσεις αυτές βασίζεται στην υπόθεση ότι οι Ουκρανοί δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσουν και να στοχεύσουν τα πλοία τους. Όπως φάνηκε από τη βύθιση του Moskva, εάν ο ουκρανικός στρατός γνωρίζει τη θέση ενός ρωσικού πλοίου, μπορεί να το βυθίσει χρησιμοποιώντας όπλα όπως ο πύραυλος κρουζ Neptune. Ωστόσο, η στόχευση πλοίων σε ανοιχτή θάλασσα είναι δύσκολη, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί με ακρίβεια η θέση τους.

Τα USV παρέχουν στους Ουκρανούς την απαραίτητη ικανότητα εντοπισμού των ρωσικών πλοίων, ώστε τα επίγεια πυραυλικά συστήματα να μπορούν να τα στοχεύσουν και να τα καταστρέψουν. Τα USV έχουν το φυσικό πλεονέκτημα ότι είναι μη επανδρωμένα και ως εκ τούτου, μπορούν να επιχειρούν σε δύσκολα ύδατα ή σε πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους στρατιωτικούς. Επιπλέον, μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επιτρέποντάς τους να περιπολούν στις ακτές και να εντοπίζουν τυχόν πλοία που πλησιάζουν την ακτή για ανεφοδιασμό ή αμφίβια επίθεση. Η απλή παρουσία των USV λειτουργεί αποτρεπτικά για τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων. Τέλος, τα USV μπορούν δυνητικά να κινηθούν περαιτέρω στη Μαύρη Θάλασσα για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα ρωσικά πλοία, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να στοχεύσουν.

ΠΗΓΗ: Forbes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος